conjunctivita
  • 0

Conjunctivita de piscină, sau mai corect, conjunctivita foliculară acută se caracterizează prin inflamarea conjunctivei și apare mai frecvent la tinerii și copiii care aleg să se răcorească în piscine sau ștranduri. 

Evident, această conjuctivită de piscină este mai întâlnită în sezonul cald. Afecțiunea este de două tipuri în funcție de cauzele care o produc. 

Conjunctivita iritativă

Apare din cauza supraclorinării apei din piscine sau ștranduri. La o concentrație de peste 5 mg/l, clorul poate afecta ochii. Aceștia lăcrimează, se înroșesc și dau senzații de usturime și arsuri. Aceste senzații apar la câteva ore după “bălăceală”.  Vestea bună este că poți scăpa ușor de acest tip de conjuctivită. Medicul oftalmolog îți poate oferi cel mai bun tratament în cazul unei conjuctivite iritative. Dacă nu ai posibilitatea să ajungi în primele ore la oftalmolog, este indicat să speli ochii cu ser fiziologic și să pui picături cu lacrimi artificiale. Dacă nu ai așa ceva la îndemână, spală ochii cu apă fiartă și răcită.

Conjunctivita infecțioasă 

Dacă surplusul de clor irită ochii, lipsa clorului din apă îi poate afecta chiar mai rău. Clorinarea insuficientă permite infectarea cu viruși și bacterii. Infecția cu Chlamydia este printre cele mai cunoscute, dar și conjuctivita cu adenovirusuri este frecvent întâlnită. 

Conjunctivita cu adenovirusuri apare la 7-10 zile de la infectare și se manifestă prin ochi roșii, pleoape umflate, senzație de nisip în ochi, mâncărime, secreții conjunctivale apoase, sau chiar o ușoară sensibilitate la lumină. Ea poate debuta la un singur ochi, însă “migrează” rapid la celălalt. Este indicat să vă prezentați la doctorul oftalmolog cât mai repede pentru a stabili diagnosticul și tratamentul. 

Boala este foarte contagioasă, iar vindecarea completă poate dura până la 3 luni. Tratamentul este stabilit de medic. Aceleași simptome sunt prezente și în cazul infecției cu Chlamydia. 

În urma mai multor teste, medicul oftalmolog va stabili cauzele bolii și tratamentul în cazul conjuctivitei infecțioase de piscină. 

Măsuri de prevenție 

Poți evita conjunctivita de piscină dacă ții cont de aceste sfaturi înainte de a pleca la „baie”:

  • poartă ochelari de înot
  • spală-te pe față imediat ce ai ieșit din piscină
  • nu te freca la ochi
  • nu împrumuta cosmeticele altcuiva

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate