dioptrii ochelari ochi
  • 5

Dioptriile se pot modifica în timp. Motivul pentru care multe dintre persoanele purtătoare de ochelari se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog este faptul că vederea nu le mai este clară. Moment în care descoperă că vechile dioptrii sunt complet schimbate, iar ochelarii nu le mai sunt de niciun ajutor. Și asta deoarece mulți dintre pacienți nu știu să recunoască simptomele care arată clar că este timpul pentru o nouă pereche de ochelari.

1. Durerile frecvente de cap

Cefaleea sau migrenele sunt un prim semn că dioptriile s-au schimbat. În special părinții ar trebui să fie foarte vigilenți în cazul copiilor care se plâng de dureri de cap recurente. De cele mai multe ori, pacienții nu reușesc să sesizeze micile schimbări care se produc treptat în vederea lor, însă creierul este primul care recunoaște aceste schimbări. Odată alertat, creierul va munci din greu pentru a încerca să corecteze problema, folosind totodată o cantitate mare de energie. Durerile de cap cauzate de dioptrii apar, de obicei, la nivelul frunții, deasupra sprâncenelor. 

2. Clipitul constant sau strângerea ochilor

Oamenii care clipesc foarte des sau strâng din ochi au, de obicei, probleme cu vederea. Clipitul este o modalitate naturală de a îmbunătăți focalizarea și claritatea vederii. Din păcate, pe termen lung, clipitul des nu face altceva decât să afecteze mai tare vederea. Dacă observați că ați început să clipiți mai des atunci când citiți o carte sau când vă uitați la televizor, este timpul pentru o vizită la medicul oftalmolog!

3. Oboseala ochilor cauzată de dioptrii

Dacă vă simțiți ochii obosiți sau încordați, este posibil să vă confruntați cu primele semne care arată că dioptriile dumneavoastră s-au schimbat. Oboseala sau încordarea ochilor pot fi cauzate și de o serie de alți factori, cum ar fi prea puțină odihnă sau alergiile sezoniere. Totuși, dacă aceste simptome durează mai mult de o zi, două, este posibil să aveți nevoie de o noua prescripție de ochelari pentru ameliorarea simptomelor. 

4. Vederea încețoșată

Dacă vă confruntați cu vedere încețoșată bruscă sau ocazională, însoțită de pierderea focalizării, este posibil să aveți nevoie de o altă pereche de ochelari. Acest lucru poate apărea la unul sau la ambii ochi și poate fi cauzată de o schimbare severă a dioptriilor. Un examen oftalmologic și câteva testări suplimentare vă vor fi efectuate pentru a exclude probleme mai mari, cum ar fi cataracta. 

5. Amețeli și somnolență

Așa cum vă spuneam și mai devreme, creierul folosește o cantitate mare de energie pentru a corecta problemele de vedere. Tocmai de aceea, vă veți putea simți obosit, somnolent, deoarece corpul cere mai mult odihnă. 

Același lucru este valabil și în cazul amețelilor. Dacă vă confruntați cu amețeli constante în ultima vreme, iar toate analizele sunt bune, este foarte probabil să fiți nevoit să schimbați dioptriile ochelarilor. 

6. Sensibilitate la lumină sau fotofobie

Dacă lumina strălucitoare, chiar și cea din interior, vă face să strângeți din ochi, să îi acoperiți sau chiar să îi închideți din cauza durerii, ar putea fi timpul pentru o nouă prescripție. Acest semn indică faptul că ochii dumneavoastră sunt suprasolicitați și au nevoie de un control oftalmologic pentru a stabili cauzele. 

7. Ochelarii par tot timpul murdari

Lentilele ochelarilor de vedere sunt acoperite de mai multe straturi, care protejează ochii de reflexiile și razele dăunătoare. În cazul în care aceste straturi se deteriorează, ochelarii vor părea tot timpul murdari și zgâriați. Este timpul să îi schimbați!

8. Ochelari mai vechi de un an

Chiar dacă aici nu vorbim despre un simptom, în cazul în care aveți aceeași pereche de ochelari de o lungă perioadă de timp, este vremea pentru un examen oftalmologic și posibil aveți nevoie de o nouă pereche de ochelari. Indicat este ca examenul oftalmologic să fie efectuat o dată pe an, sau ori de câte ori apar probleme. Cu cât aceste probleme sunt identificate mai devreme, cu atât se tratează mai ușor. 

Dioptriile se schimbă cu timpul. Tocmai de aceea tot ce trebuie să faceți este să consultați un medic oftalmolog care să vă prescrie o rețetă potrivită nevoilor dumneavoastră. În clinica noastră oferim o gamă largă de evaluări pentru orice problemă oftalmologică. Ne asigurăm că pacienții noștri primesc cele mai bune recomandări, personalizate, pentru a răspunde individual nevoilor fiecăruia. Te așteptăm!

5 Comments

  1. Lylyana
    27 septembrie 2020 la 7:47

    Mi am schimbat ochelarii și dioptriile la un ochi au crescut iar la celălalt au scăzut,dar deși a trecut o săptămâna nu ma pot obișnui cu noii ochelari .Mi se pare ca mobila e pe o parte când sunt aproape,c am asta ar fi un sintom,dar nu ma doare capul.Ce e de făcut?Dureaza m și mult acomodarea?

    • I Care
      28 septembrie 2020 la 16:22

      În mod normal, acomodarea poate dura mai mult de o săptămână însă dacă simptomele despre care vorbiți (și care par semnificative) nu dispar curând, contactați-ne și verificăm în cadrul unei consultații unde este problema. Multă sănătate!

  2. Tudor
    21 noiembrie 2020 la 14:28

    Buna ziua. Am ochelarii de 1 an jumate, iar recent simt un junghi in ochi.. deranjant. Iar la acelasi ochi, mi s-a intamplat sa am si o pelicula, ceva care mi-a incetosat vederea pentru scurt timp. Este posibil sa mi se fi schimbat dioptria? “Junghiul” acesta..il simt in tot ochiul, ma inteapa tot timpul..

    • I Care
      22 noiembrie 2020 la 19:17

      Bună ziua,
      În mod normal acel junghi nu ar trebui să există la schimbarea dioptriei. Este de investigat prezența sa, dar și a peliculei. Vă recomandăm o consultație oftalmologică grabnică pentru a depista la timp despre ce este vorba. Vă așteptăm cu drag în cabinetul nostru. Sunați pentru o programare mâine (luni) până în ora 18 ….la 0722110933. sau prin formular http://www.i-care.ro/programare

  3. Marian
    23 martie 2021 la 11:12

    Buna ziua! Am primit prima data ochelari acum 4luni +0,25 cu +0,75 .. dupa 3luni am mers pt ca nu ma ajutau prea mult …recunosc ca nu i-am purtat permanent ci doar cand imi obosea ochi.. am primit alte dioptrii mai puternice.. nu ma obișnuiesc cu ele si le port de 1luna . Ca simptom e.. dureri in jurul ochilor deasupra sprâncenelor , clipitul ochilor foarte des ,chiar trebuie sa strang din ochi ,parca as avea nisip in ei .. intrebarea mea pt ca nu sunt in tara inca 3saptamani, ce sa fac sa continui sai port sau sa renunt sai port
    Mulțumesc

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate