medicamentele care afecteaza vederea
  • 0

Mulți români au luat, măcar o dată în viață, medicamentele “după ureche”. Pare mult mai ușor să mergi repede la farmacie și să cumperi un medicament pe care l-a recomandat colegul de birou, sau, în cel mai bun caz, farmacista.

Pe lângă beneficii, medicamentele vin și cu o listă lungă de efecte adverse. Efecte adverse care pot afecta chiar și vederea. Posibilele simptome pe care le puteți experimenta în momentul în care ochii dumneavoastră au fost afectați de anumite medicamente sunt: 

  • sensibilitate ridicată la lumină (fotofobie), 
  • senzația de ochi uscați,
  • mâncărime sau roșeață a ochilor,
  • vedere încețoșată, 
  • inegalitate a pupilelor, 
  • dificultate în a focaliza imaginea. 

Medicamentele pentru acnee

În cazul în care suferiți de acnee severă , este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande anumite medicamente care vă vor scăpa de aspectul inestetic al chisturilor de pe față, însă vă vor lăsa și fără lacrimi. Aceste simptome se pot ameliora cu ajutorul ”lacrimilor artificiale”, însă pot persista până la întreruperea tratamentului. 

Antidepresivele, somniferele sau medicamentele pentru Parkinson

Toate aceste medicamente au un factor comun: blochează unele semnale între celule. Din nefericire pot bloca și semnalele care transmit ochiului informația de a produce mai multe lacrimi, astfel încât persoanele afectate vor avea o puternică senzație de ochi uscați. 

Analgezicele sau antiinflamatoarele

În ciuda faptului că sunt folosite frecvent, puțini știu că aceste medicamente pot cauza vedere încețoșată sau chiar dublă. În special cele care conțin diclofenac, ibuprofen sau acid acetilsalicilic. 

Antihistaminicele

Picăturile antihistaminice sunt recomandate adesea persoanelor care suferă de reacții alergice la nivelul ocular. Acestea însă pot cauza senzație de arsură, roșeață sau uscăciune a ochilor, fotofobie sau chiar vedere încețoșată. În privința medicamentelor care tratează alergiile, pericolul este mai mare. Pe lângă faptul că pot cauza sindromul ochilor uscați, cresc puternic riscul de a dezvolta glaucom. 

Contraceptivele sau alte medicamente care conțin hormoni

Atât hormonii din contraceptive cât și cei folosiți în terapia de substituție hormonală pentru menopauză afectează ochii. Femeile care iau numai estrogen sunt mult mai predispuse la sindromul ochilor uscați decât cele care iau și estrogen și progesteron. 

Corticosteroizii

Astmul, alergiile, artrita sau diverse afecțiuni ale pielii sunt doar câteva dintre bolile tratate cu succes de corticosteroizi. Însă, indiferent dacă sunt sub formă de cremă sau tablete, corticosteroizii pot afecta retina și pot conduce la cataractă. De asemenea, pot crește presiunea internă a ochiului ce duce la glaucom sau la afectarea nervului optic. Nici măcar spray-ul nazal care conține corticosteroizi nu este lipsit de riscuri.

Antipsihoticele sau neurolepticele 

Singurele medicamente care țin sub control bolile psihice au efecte adverse asupra ochilor, substanțele conținute fiind toxice pentru retină. 

Antibioticele

În timpul tratamentului cu antibiotice unele persoane se pot confrunta cu senzații de arsură la nivelul ochilor, uscăciune, sensibilitate la lumină (fotofobie) sau vedere încețoșată. În cazuri rare, antibioticele pot afecta corneea. 

Medicamentele anti-aritmice

Persoanele care se tratează pentru aritmie cardiacă se pot confrunta, pe lângă ochi uscați, fotofobie sau percepția unui halou colorat, cu tulburări de vedere mai grave. Și asta deoarece aceste medicamente pot cauza formarea unor micro-depozite pe cornee. Din fericire, aceste micro-depozite sunt reversibile la reducerea dozelor sau la întreruperea tratamentului.  

Așadar, în cazul în care începeți un nou tratament și vă confruntați cu cele mai mici simptome oculare, nu va alarmați, însă stați de vorba cu medicul care v-a recomandat tratamentul. Este posibil ca acesta să vă schimbe rețeta. Dacă simptomele nu cedează, vă așteptăm la un consult oftalmologic unde unul dintre medicii noștri vă va evalua starea și vă va recomanda un tratament adecvat. 

Nu lăsați simptomele să se agraveze și nu le puneți doar pe seama reacției adverse provenite de la medicamente. Simptomele ar putea fi cauzate de afecțiuni oculare grave.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate