recuperare operatie cataracta
  • 0

Cataracta este o afecțiune oculară foarte frecventă, reprezentată prin pierderea progresivă a vederii. Aproximativ 70% din populație dezvoltă, mai devreme sau mai târziu, cataractă. Singurul tratament eficient pentru această afecțiune este cel chirurgical. În timpul intervenției, lentila naturală a ochiului (cristalinul) este înlocuită cu o lentilă artificială. Operația de cataractă devine aproape o necesitate după vârsta de 60 – 70 de ani.

Perioada de recuperare este o parte foarte importantă a procesului de recăpătare a vederii clare, parte  care nu este una foarte plăcută. Totuși calitatea vieții dumneavoastră post intervenție va merita, cu siguranță, efortul. Tocmai de aceea este atât de important să știți la ce să vă așteptați după operația de cataractă, ca să nu fiți luat prin surprindere și pentru a putea minimaliza toate complicațiile care ar putea apărea. 

Timpul de recuperare după intervenția chirurgicală de cataractă este unul relativ scurt. Durerea și disconfortul, în cazul în care apar, ar  trebui să dispară în doar câteva zile. Cu toate acestea, în funcție de tipul cataractei de care suferiți și de sistemul dumneavoastră imunitar, recuperarea va fi mai rapidă sau mai lentă. Tocmai de aceea, în unele cazuri rare, recuperarea se poate întinde chiar pe o perioadă de până la șase săptămâni.

În afară de toate aceste lucruri care nu țin de dumneavoastră, recuperarea poate fi mai rapidă dacă depuneți un mic efort. Nu trebuie decât să urmați cu atenție sfaturile oferite și să nu ratați nicio vizită postoperatorie, în care medicul va putea urmări evoluția ochiului. 

Sfaturi pentru o recuperare ușoară

Nu conduceți în prima zi după intervenție

Primul lucru la care trebuie să vă gândiți dumneavoastră este cum veți ajunge acasă după intervenție. Având în vedere că veți fi sedat și ochiul pansat, nu veți putea părăsi clinica de unul singur. Rugați un membru al familiei sau un prieten apropiat să vă însoțească. Și încercați să rămâneți la domiciliu pentru cel puțin 24 de ore. 

Evitați orice tip de efort

Nu ridicați greutăți și nu faceți efort în primele săptămâni. Limitați-vă la treburile ușoare ale casei! Este valabil și pentru sala de sport, unde puteți face exerciții care nu necesită prea mare efort.

Dacă este posibil, nu strănutați și nu vomitați imediat după intervenție

Suntem conștienți că astfel de lucruri nu se pot controla, însă faceți tot ce ține de dumneavoastră să evitați, pe cât se poate, strănutul și vărsăturile.

Fiți foarte atent pe unde mergeți după intervenție

Din cauza faptului că ochiul va fi pansat, vederea va fi limitată. Tocmai de aceea este foarte important să acordați atenție lucrurilor din jur pentru a evita lovirea acestora și rănirea dumneavoastră.

Nu vă aplecați imediat după procedură

Este foarte indicat ca, măcar în primele zile după intervenție, să evitați să vă aplecați, pentru a nu pune presiune suplimentară asupra ochiului. 

Evitați dușurile fierbinți și nu mergeți la piscină

Pentru a evita infectarea ochiului, evitați dușurile fierbinți pentru câteva săptămâni după intervenție. De asemenea, nu mergeți la piscină și nu cufundați capul în apă. 

Evitați expunerea la factori iritanți

Nu vă expuneți la factori care ar putea dăuna ochilor, cum ar fi praful, mizeria, polenul sau vântul, timp de câteva săptămâni după intervenție.

Nu vă “frecați” ochii 

Orice presiune sau frecare a ochilor după intervenția de cataractă este total interzisă

Urmați cu atenție sfatul și tratamentul prescris

Este extrem de important să urmați cu strictețe tratamentul prescris de medic și să mergeți la toate controalele postoperatorii, pentru a avea o evoluție bună și o recuperare ușoară. 

Țineți numărul medicului la îndemână

În cazul în care observați orice fel de efecte adverse persistente, anunțați imediat medicul. Aici ne referim la dureri, inflamație care nu dă semne să dispară, pierderea acuității vizuale, schimbări ale câmpului vizual sau lumini ciudate care apar și dispar.

Studiile arată că 96% dintre pacienții fără probleme oculare preexistente au avut o evoluție bună post operatorie. Pe de altă parte, 90% din cei care aveau și alte probleme oculare au avut o îmbunătățire a vederii semnificativă. Doar 2% din toți pacienții operați de cataractă au avut parte de efecte secundare mai grave după o astfel de intervenție. 

Tocmai de aceea vă recomandăm să urmați toate sfaturile enumerate mai sus pentru a vă bucura cât mai repede de rezultatul intervenției. 

 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *