Ce afecțiuni oftalmologice pot apărea la copii?

Bolile oculare pot apărea pe parcursul dezvoltării copilului, dar în unele cazuri aceste afecțiuni există din naștere. Printre cele mai întâlnite afecțiuni oftalmologice la copii sunt:

Viciile de refracție la copil

Printre cele mai întânite afecțiuni oftalmologice ale copilului sunt viciile de refracție. În cazul în care copilul tinde să stea aproape de ecrane pentru a vedea, ori apropie jucăriile de ochi sau se plânge de dureri de ochi ar putea suferi de miopie, unul dintre cele mai întânite vicii de refracție la copii. Chiar mai comună decât miopia este hipermetropia care apare la aproximativ 80% dintre copiii mici (în formă ușoară). Copiii care suferă de hipermetropie au dificultăți în a vedea obiectele apropiate, sunt sensibili la lumină, au dureri de cap și dureri de ochi. Un alt viciu de refracție care afectează în medie 3 din 10 copii este astigmatismul. Apare atunci când forma globului ocular este modificată, iar corneea ovală. În acest caz copilul nu vede bine nici obiectele din apropiere, nici pe cele de la distanță manifestând toate simptomele miopiei și ale hipermetropiei.

Strabismul la copil

Foarte des întâlnit la copii, strabismul se caracterizează prin lipsa paralelismului axelor vizuale. Pâna la vârsta de 5 luni lipsa acestui paralelism poate fi normală, însă dacă după 6 luni problema persistă, părinții ar trebui să se adreseze unui ofltalmopediatru. În cazul acestei afecțiuni, copilul nu poate percepe imaginea clară, dat fiind faptul că imaginile primite de la fiecare ochi nu se suprapun pentru a forma o imagine corectă. Strabismul poate fi divergent (când ochii sunt orientați spre urechi), convergent (când ochii sunt orientați spre nas) și vertical (când ochii sunt orientați în jos sau în sus).

Obstrucția canalului lacrimo-nazal

În cazul acestei afecțiuni copilul va lăcrima abundent la unul sau la ambii ochi, din cauză că există un blocaj la nivelul canalelor lacrimale. Obstrucția canalului lacrimo-nazal poate apărea la nou-născuți și sugari în aproximativ 20% dintre cazuri.

Ochiul leneș

Ambliopia sau „ochiul leneș” este o afecțiune care apare la copil și care poate fi corectat până la vârsta de 6-7 ani. În amblipie, unul dintre ochi nu poate fi folosit corespunzător, iar acuitatea vizuală nu este una optimă. Corectarea se face prin exerciții oculare și prin purtarea de ochelari care forțează ochiul leneș să funcționeze corespunzător.

Diagnosticarea afecțiunilor oftalmologice ale copilului

Copiii pot avea boli oculare diferite de ale adulților de aceea este esențial să fie evaluați de către un medic oftalmolog cu experiență în oftalmopediatrie. Clinicile I Care oferă consultații oftalmologice complete copiilor având în echipă medici cu pregătire și experiență în oftalmopediatrie.

În cadrul clinicilor noastre diagnosticarea afecțiunilor oftalmologice ale copilului se face de către medicul oftalmopediatru într-un cadru atractiv și vesel cu dispozitive special adaptate pentru copii.

Galerie foto

Despre noi, în imagini

Medici

Echipa noastră de medici experimentați și bine pregătiți

Prețuri

Consultă lista cu servicii și prețuri.

Despre noi

Află cine suntem și ce spun pacienții despre noi.