Ce este glaucomul?

Glaucomul este una dintre cele mai periculoase afecțiuni ale ochiului, dat fiind faptul că atrofiază progresiv nervul optic. Vederea periferică este astfel afectată, iar câmpul vizual se îngustează treptat. Această afecțiune care produce daune ireversibile asupra vederii poate fi asimptomatică la început. De aceea, singura modalitate de a descoperi glaucomul înainte ca acesta să afecteze vederea este consultul oftalmologic.

Există două tipuri principale de glaucom, în funcție de configurația unghiului dintre iris și cornee: glaucomul primitiv cu unghi deschis și glaucomul primitiv cu unghi închis.

Cum aflu dacă sufăr de glaucom?

Cele mai multe dintre cazurile de glaucom sunt corelate cu o presiune intraoculara mare. Există mai mulți factori de risc care facilitează apariția glaucomului. Astfel, dacă suferi de diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiune sau hipotensiune arterială ești predispus către această afecțiune. De asemenea, dacă ai rude de sânge care suferă de glaucom, ori ai o vârstă înaintată ai putea să fi afectat de glaucom.

Persoanele cu afecțiuni oculare precum: miopie sau hipermetropie mare, antecedente de decolare de retină, inflamații sau tumori intraoculare, prezintă o predispoziție spre această afecțiune. Nu în ultimul rând, persoanele care au suferit un traumatism ocular sau care folosesc medicamente pe bază de steroizi pot avea o predispoziție spre glaucom.

Medicii din clinicile noastre evaluează periodic pacienții cu glaucom prin:

– efectuarea tensiunii intraoculare non contact sau Goldman;
– examenul fundului de ochi;
– examenul câmpului vizual Humphrey Visual Field Analyser Zeiss gold – standard în urmărirea glaucomului;
– tomografie de nerv optic OCT Cirrus Zeiss

Cum se tratează glaucomul?

Glaucomul nu poate fi vindecat, dar odată depistat, parcursul său poate fi încetinit. Tratamentul glaucomului este de trei tipuri:

  • medicamentos – terapia este adaptată în funcție de patologia generală a pacientului și felul în care acesta o tolerează.
  • laser – medicii clinicii noastre pot efectua această intervenție neinvazivă cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație: Micropulse-Laser CICLO G6 Iridex. Clinica I Care Optic este printre puținele din România care dețin și folosesc cu succes această tehnologie.
  • chirurgical – Trabeculectomia sub volet scleral este intervenția chirurgicală clasică a glaucomului.

Galerie foto

Despre noi, în imagini

Medici

Echipa noastră de medici experimentați și bine pregătiți

Prețuri

Consultă lista cu servicii și prețuri.

Despre noi

Află cine suntem și ce spun pacienții despre noi.