Principalele vicii de refracție
Ametropiile sau mai cunoscutele „vicii de refracție” sunt afecțiunile care au ca principală cauză focalizarea incorectă a razelor de lumină pe retină. Există trei mari afecțiuni cauzate de viciile de refracție.
Hipermetropia
Din cauza faptului că ochiul este fie prea slab din punct de vedere optic, fie prea scurt, imaginea unui obiect se proiectează în spatele retinei. Majoritatea copiilor se nasc cu hipermetropie, însă aceasta dispare odată cu creșterea în dimensiuni a globului ocular.
În multe dintre cazuri, simptomele apar după vârsta tinereții. Astfel la persoanele adulte care suferă de hipermetropie apare tulburarea vederii la distanță din cauză că ochiul nu mai poate face efortul de creștere a dioptriei. Apar durerile de cap către finalul zilei și vederea încețoșată în lecturarea textelor cu caractere mici. O hipermetropie netratată la copil poate duce la strabism.
Corectarea hipermetropiei se face cu ajutorul unei lentile convergente (de plus) prescrisă de medicul oftalmolog.
Miopia
În cazul acestui viziu de refracție imaginea unui obiect nu ajunge pe retină din cauză că ochiul este prea puternic ori prea lung. Persoana care suferă de miopie nu poate vedea clar la distanță, însă are o vedere bună la aproape. Copiii cu miopie tind să se apropie de ecrane sau paginile cărților și manifestă o figură încruntată în încercarea de a vedea mai bine. Miopia debutează în copilărie și poate crește progresiv până la vârsta de 25 de ani. Aceasta afectează o treime din populația globului.
Corectarea miopiei se face cu ajutorul unei lentile divergente (de minus) prescrisă de către medicul oftalmolog.
Astigmatismul
Când suprafața anterioară a ochiului prezintă o curbură asimetrică, razele de lumină sunt focalizate în mai multe puncte ducând astfel la viciul de refracție denumit astigmatism. Acesta poate fi simplu sau corelat cu miopia ori hipermetropia. Astigmatismul se poate corecta cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice.