femto laser vs facoemulsificare
  • 0

Laserul femto poate părea varianta mai sigură, deși mult mai scumpă în cazul tratamentului chirurgical al cataractei. În ciuda costului ridicat, unii români aleg să fie operați cu laserul pentru că sună mai modern și prin reclame a fost anunțat ca fiind mai sigur decât operația standard denumită facoemulsificare. În următoarele rânduri vă vom prezenta rezultatele celui mai amplu studiu care compară cele două soluții.

Cataracta reprezintă opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin. Boala afectează majoritatea persoanelor trecute de 60 de ani. Și asta deoarece este o afecțiune a cărei cauză este, în cea mai mare parte, îmbătrânirea. 

Din păcate, singurul tratament eficient care poate trata cataracta este intervenția chirurgicală. Iar pacienții, când aud de intervenția chirurgicală, nu sunt tocmai încântați. 

Ceea ce trebuie să știe un pacient diagnosticat cu cataractă, este că această operație este efectuată atât de frecvent în clinicile oftalmologice încât a devenit o rutină pentru medici. Deși nu este complet lipsită de riscuri, acestea apar extrem de rar, majoritatea fiind reversibile. Iar rezultatele pot fi observate imediat după intervenție.

Un alt lucru pe care pacientul trebuie să îl discute cu medicul este tipul intervenției chirurgicale. Deoarece intervențiile chirurgicale sunt diferite, fiecare având beneficiile și riscurile specifice. 

Unul dintre cele mai noi tipuri de intervenții chirurgicale atunci când vine vorba despre cataractă este cea cu femto.

Ce este laserul femto

Laserul este o tehnică dezvoltată recent în istoria chirurgiei cataractei. Această nouă generație de chirurgie a cataractei folosește un tip special de laser pentru a crea cu precizie incizii și pentru a sparge cataracta fără utilizarea bisturielor tradiționale. Laserul, cunoscut sub numele de femto este programat să facă o incizie precisă exact în locul potrivit în cornee și cristalin.

Ce este facoemulsificarea

Pe de altă parte, o altă intervenție chirurgicală folosită frecvent pentru a îndepărta cataracta este facoemulsificarea. Acest tip de operație a cataractei folosește unde ultrasonice pentru a sparge cristalinul în bucăți mici, care sunt apoi aspirate din ochi cu un vid. Procedura se finalizează prin înlocuirea lentilei deteriorate cu una artificială.

Care este diferența

În momentul în care medicul oftalmolog prezintă cele două moduri de corectare a cataractei, este întrebat adesea care este mai bună, mai puțin riscantă și care este diferența.

Ei bine, un studiu important, efectuat în Franța, a avut menirea de a da răspunsul la toate aceste întrebări. 

Acesta a fost efectuat la scară largă, și a comparat chirurgia cataractei prin femto cu  facoemulsificarea.  În urma studiului s-au observat rezultate similare și rate de complicații asemănătoare între cele două proceduri, potrivit medicului Cedric Schweitzer. 

”Nu am găsit nicio diferență statistică între grupurile de tratament cu femtosecunde și facoemulsificare, având în vedere toate criteriile vizuale și de refracție care au fost evaluate.  În plus, dintre micile diferențe pe care le-am găsit între grupuri, nu a existat nicio dovadă că una dintre acestea ar prezenta vreun beneficiu clinic mai important pentru pacient”, a declarat medicul la reuniunea anuală a Asociației Franceze de Cataractă și Chirurgie Refractivă (SAFIR). 

Studiul, finanțat cu 3,2 milioane de euro de Ministerul Francez al Sănătății, care s-a desfășurat pe o perioadă de 2 ani, a fost conceput pentru a stabili care sunt beneficiile teoretice ale chirurgiei femto în comparație cu facoemulsificarea standard. 

În studiu au fost implicate cinci centre clinice franceze. Patru chirurgi cu o vastă experiență în domeniul intervenției chirurgicale de cataractă au fost selectați, cu un total de 757 de ochi alocați aleatoriu tratați prin femto și 752 prin facoemulsificare. 

”Totul a fost proiectat pentru a face din acesta un studiu semnificativ din viața reală, folosind chirurgi de diferite vârste, pregătire și experiență standard. În același timp au fost folosite diferitele proceduri chirurgicale între cele două grupuri ”, a spus dr. Schweitzer. 

Mai mult decât atât, în toate centrele alese au fost folosite aceleași aparate cu femtosecunde, și toți pacienții au primit același tip de cristalin.  

La ambele grupuri au fost observate îmbunătățiri semnificative ale acuității vizuale și ale refracției, fără diferențe semnificative între ele, potrivit doctorului Schweitzer.

Mai mult decât atât, rezultatele astigmatismului au fost similare pentru ambele grupuri, neapărând nicio complicație intraoperatorie asociată specific unei proceduri.

Deși nu s-au găsit diferențe semnificative între cele două grupuri, următorul pas a fost efectuarea unei analize suplimentare în ceea ce privește gradul de cataractă și experiența chirurgului. 

”Deși nu am găsit niciun avantaj clinic major în utilizarea chirurgiei cataractei cu femto, tehnologia poate reprezenta totuși o nouă paradigmă dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Asocierea cu alte inovații și noile modele de implant ne-ar putea ajuta, de asemenea, să profităm de capacitatea de tăiere extrem de precisă a laserului în viitor”, a spus dr. Schweitzer.

În concluzie, nu există avantaje ale folosirii laserului în operația de cataractă. Tehnica facoemulsificării împreună cu experiența medicului este tot ce un pacient are nevoie pentru o operație reușită de cataractă. 

Sursa: 

The European Society of Cataract and Refractive Surgeons

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate