complicatii cataracta operatie
 • 17

Complicațiile care pot apărea în urma operației de cataractă sunt foarte rare. Lista lor este scurtă. Asta pentru că operația de cataractă este una dintre cele mai reușite operații care se realizează în zilele noastre. 

Conform Societății Americane de Cataractă și Chirurgie Refractivă (ASCRS), rata de succes a acestei intervenții este de peste 98%. Numărul americanilor care au parte de această intervenție depășește 3 milioane. 

Mai mult decât atât, peste 99,5% dintre respondenții unui studiu care a vizat complicațiile apărute după o operație de cataractă nu au avut parte de complicații postoperatorii. Studiul a fost realizat între 1994 și 2006 pe aproximativ 200.000 de pacienți operați de cataractă. 

Posibile complicații ale operației de cataractă

Între timp tehnologia a avansat atât de mult în acest domeniu medical încât șansele ca un pacient să întâmpine probleme după operația de cataractă sunt aproape nule. Cu toate acestea, există câteva posibile complicații ale acestei intervenții. Le enumerăm pe cele mai cunoscute 4 dintre acestea.

cataracta secundara laser YAG
Dr. Mioara Marinescu tratând cataracta secundară cu laserul YAG

1. Opacifierea capsulei posterioare sau cataracta secundară

Probabil cea mai întâlnită complicație (deși este mult spus) a operației de cataractă este cataracta secundară.  Deși nu este o cataractă, ci doar o afectare a capsulei posterioare, unii tind să se sperie crezând că veche problema a cataractei a recidivat. 

Capsula în care medicul oftalmolog a implantat cristalinul artificial se poate opacifia după intervenție. Asta se întâmplă în aproximativ 20% dintre cazuri și poate apărea la câteva zile sau la câteva săptămâni. Opacifierea din cataracta secundară are loc din cauza celulelor epiteliale rămase în capsula intraoculară. 

Această “complicație” denumită cataracta secundară este foarte simplu de tratat. Procedura durează doar câteva minute, iar o singură intervenție este de ajuns pentru a rezolva problema. Nu este dureroasă așa că nu o putem numi operație. Este doar o simplă intervenție laser rapidă. Fără anestezie și fără contraindicații. 

Totul se face în cabinetul medical. Oftalmologul folosește un laser specializat, denumit Laser YAG, pentru a crea o “fereastră” clară în capsula lentilei posterioare, care restabilește repede acuitatea vizuală. Pe larg, despre această intervenție puteți citi aici.

2. Dislocarea cristalinului artificial

O altă posibilă complicație în urma operației de cataractă, deși rară, constă în poziționarea greșită sau deplasarea cristalinului artificial. Această complicație se manifestă prin faptul că pacientul poate vedea marginile lentilei implantate sau chiar ar putea dezvolta vedere dublă. Dacă cristalinul artificial este dislocat considerabil acuitatea vizuală va scădea dramatic. 

Dacă te întrebi cum ar putea cristalinul să fie dislocat sau greșit plasat, trebuie să știi că medicul oftalmolog face toate eforturile să mențină integritatea capsulei intraoculare astfel încât noul cristalin să se potrivească perfect. Problema stă în faptul că această “pungă” este extrem de subțire. Are grosimea unei singure globule roșii. Așa că uneori se poate deteriora sau chiar rupe. 

Nu doar acest motiv stă la baza dislocării, ci și faptul că unul dintre suporturile lentilei ar fi putut fi plasat incorect. Când un cristalin este pus greșit sau dislocat, chirurgul oftalmolog ar putea să îl repoziționeze. Asta se întâmplă într-o procedură ulterioară. În unele cazuri ar putea fi necesară implantarea unui alt tip de cristalin artificial.

În cazul în care descoperiți că întâmpinați această complicație este esențial să remediați problema cât mai repede. Cu cât mai repede cu atât mai ușor va fi să vă recăpătați vederea corectă. Această complicație care implică dislocarea este extrem de rară. Într-un studiu realizat de clinica Mayo pe mai mult de 14.000 de pacienți care au făcut operație de cataractă s-a descoperit care este riscul acestei complicații. La 10 ani de la operația de cataractă riscul unei dislocări este de 0,1%. La 20 de ani este de 0,7%, iar la 25 de ani este de 1,7%. Studiul a fost realizat între 1980 și 2009. 

3. Infecții sau sângerări intraoculare

O altă potențială și foarte rară complicație a operației de cataractă este sângerarea intraoculară sau infecția. Acesta este și motivul pentru care medicul chirurg oftalmolog vă oferă sfaturi foarte clare în legătură cu igiena post-operație. Merită să le urmați cu strictețe pentru evita o complicație postoperatorie care implică o infecție.

4. Dezlipirea de retină 

Această complicație poate surveni târziu după operația de cataractă. După luni sau chiar ani de zile de la o operație de succes, pacientul poate întâmpina simptomele dezlipirii de retină. Dacă pacientul se prezintă la oftalmolog imediat după apariția primelor simptome, această problemă poate fi remediată. Simptomele care pot indica o dezlipire de retină sunt: flash-uri de lumină, experimentarea unei vedere cu elemente plutitoare, pierderi de vedere. 

Majoritatea complicaților minore precum hipertensiunea oculară pot fi vindecate ușor cu medicație. Este esențial să vă adresați unui medic oftalmolog dacă întâmpinați orice fel de problemă după operația de cataractă. 

17 Comments

 1. Enache Gheorghe
  20 septembrie 2020 la 6:52

  Am fost operat de cataractă pe 3 sept,iar pe 4 mi s-au extras noul cristalin, că a fost o problemă.
  Pe 8 sept.am fost operat din nou și pe 9 sept. am fost externat,punându-mi o lentilă pentru protecție.
  Până la data de azi 20sept 2020,nu am văzut absolut nimic.
  Doar culoarea neagră cu mișcarea continuă a unor forme de cercuri,ovale de culoare deschisă.
  Săptămâna ce a trecut medicul a fost în concediu și nu al avut cu cine discuta.
  Aștept ziua de mâine.
  Mă poate lămuri cineva dacă din cauza acestei lentile nu am vedere deloc?
  La celălalt ochi am fost operat acum doi ani și după luarea bandajului,am văzut imediat.

  • I Care
   21 septembrie 2020 la 18:04

   Bună ziua,

   În caz că nu ați ajuns încă la medic, vă recomandăm să mergeți fie la Spitalul de Urgențe Oftalmologice, fie să veniți în clinica noastră pentru a vedea despre ce este vorba. Multă sănătate!

 2. sima alexandru
  4 octombrie 2020 la 17:22

  Buna seara. Am avut un implant de cristalin in urma unui accident de munca sarind in ochi un span de metal linga iris . Au trecut 4 luni de la implantul de cristalin si nu vad de aproape , nu pot sa citesc pe telefon,carte etc. La ultimul control mi s a spus ca totul e ok si ca o sa am nevoie de ochelari . Am fost la un cabinet sa i-mi fac ochelari si nu au gasit nici o lentila sa imi regleze vedere fiid o problema a ochiul ! Ma pute-ti ajuta cu un sfat???? Va multumesc!

  • I Care
   4 octombrie 2020 la 21:01

   Bună ziua.
   Din câte se pare este nevoie de un control amănunțit pentru a identifica problema dumneavoastră. Vă recomandăm să veniți pentru o consultație. Avem experiența și aparatura necesare pentru a vă putea oferi cel mai bun tratament pentru afecțiunea dumneavoastră. Ne puteți suna sau scrie pe WhatsApp la 0722110933.Vă așteptăm! Multă sănătate!

 3. Perta floare
  8 octombrie 2020 la 12:44

  Buna ziua bunica sa operat de cactarata de wsaptamani si nici acuma nu vede bine si uneori ise zbate ochiu ce este de! Facut

  • I Care
   12 octombrie 2020 la 10:19

   Este foarte important să fie consultată atent de un medic oftalmolog. Dacă doriți, vă așteptăm la o consultație. Dispunem de toată aparatura pentru a identifica problema. Consultația/controlul este singura metodă prin care puteți stabili ce trebuie făcut. Multă sănătate.

 4. Stan Tatiana
  14 decembrie 2020 la 8:37

  Bună ziua, mama a fost operată de cataracta destul de avansata în urma cu doua săptămâni iar acum are ochiul puțin roșu și îi lăcrimează din când în când, este o problema? (menționez ca nu are nici o durere) Aștept un răspuns dacă se poate! Mulțumesc mult!

  • I Care
   15 decembrie 2020 la 16:45

   Bună ziua, lăcrimarea este normală, iar până la un punct este normal să fie și un pic roșu. Vă puteți îngrijora în cazul în care apar dureri mari sau scade brusc vederea. Oricum, este important ca mama dumneavoastră să urmeze cu strictețe tratamentul post operator și, de asemenea, vă recomandăm să mergeți la un control în cazul în care simptomele persistă.

   Multă sănătate.

 5. David
  15 ianuarie 2021 la 18:57

  Buna seara.Am fost operat de dezlipire de retina ,ruptura de muschi,la care mi s_a pus un ulei siliconic.Dupa 3 luni mi-am schimbat critalinul,,unde vedeam mult mai bine,doar că imaginea era un pic micsorata,,La un an m-am dus sa-mi extraga uleiul,unde a aparut problema.A doua zi dupa operatie ,mi-a introdus din nou un ulei de silicon cu o densitate mai mare.Dar de atunci am mai avut 2 interventii,ultima fiind cu laser.Problema majora e că ochiul in partea exterioara e permanent rosu,iar eu nu mai decit formele,culorile in ceata.Nu pot focaliza o imagine cit de cit clara.

 6. Veronica
  19 februarie 2021 la 12:03

  Bună ziua! Am fost operata la ambii ochi și mi sa pus cristaline foldabil asferice, după operație am rămas cu vederea neclara și cu pupila de la ochiul stâng mărita, încă sunt sub tratament. Menționez ca am fost operata la ambii ochi sapt aceasta. Este normal sa nu pot vedea clar și sa rămân cu o pupila dilatata??

  • I Care
   23 februarie 2021 la 10:48

   Bună ziua,
   Este important să știți că la o lună după operația de cataractă ochiul este vindecat. Dacă totuși simptomele pe care le aveți acum, la o săptămână de la operație nu se ameliorează (sub tratament) ori avansează, vă recomandăm să comunicați acest lucru medicului care v-a operat. El știe cel mai bine situația dumneavoastră și vă poate da cel mai bun sfat.

   Multă sănătate!

 7. Veronica
  5 martie 2021 la 14:21

  Bună ziua!
  Am fost operata la ambii ochi, transplant de cristalin, am cristaline foldabil asferice. Țin sa menționez ca a trecut aproape o luna de la operație și vad tot în ceață și neclar.
  Cel mai mult ma deranjează ca vad niște cercuri, ca și când ma uit prin binoclu și vad marginile binoclului și îmi joaca vederea dacă misc privirea.
  Este normal?
  Am vorbit cu medicul și mi – a spus ca ma vindec în timp
  Vad mai rău decât înainte
  Ce este de făcut?
  Simt ca ceva este în neregula

  • I Care
   9 martie 2021 la 14:50

   Bună ziua,

   Medicul curant este cel care știe cel mai bine cum evoluează situația dumneavoastră. De aceea vă recomandăm să îi urmați sfaturile.

   Multă sănătate!

 8. Puiu Borcila
  15 martie 2021 la 10:27

  Buna ziua,
  Am 67 de ani,si m-am operat de cataracta nucleara, glaucom cu unghi ingust, la ambii ochi. Din 2010,cand am fost diagnosticat cu glaucom la ambii ochi,si pana in prezent, am folosit nonstop picaturi Azarga (1,0,1) si Duotrav(0,0,1),inclusiv in perioada premergatoare operatiilor de cataracta (alaturi de cele speciale operatiei)
  M-am operat in 2 noiembrie 2020,respectiv 30 noiembrie 2020, iar la control post operatii,am fost in 12 ianuarie 2021. Mai trebuie sa iau picaturile pentru glaucom sau nu, pentru ca am niste probleme post operatii ?
  Astfel : – pleoapele le simt grele
  – cu ochiul drept vad halouri in jurul becurilor
  – am deseori ochii, usor rosii
  – am sensibilitate la lumina
  – am momente in care vederea se incetoseaza si se clarifica daca clipesc de cateva ori
  Va multumesc !

  • I Care
   17 martie 2021 la 17:19

   Tratamentul pentru glaucom nu se întrerupe niciodată. Se ia la ore fixe la indicația medicului. Exista posibilitatea să apară o afecțiune oculara care nu are legătură cu operația. Aceea afecțiune ar putea da acele simptome, blefarită conjunctivită etc.

   Cât despre sensibilitatea la lumina, ea poate fi dată și de glaucom.

   Vă recomandăm să apelați la medicul curant și să îi expuneți problema. Probabil va fi nevoie de lacrimi artificiale (de-asta se clarifică imaginea după ce clipiți).

   Nu luați tratament după ureche pentru conjunctivită sau blefarită dacă suferiți și de glaucom. Cei care suferă de glaucom primesc alte tratamente față de cineva care nu are această afecțiune (glaucom).

   În cazul în care vă putem fi de folos, ne găsiți la adresele menționate în pagina de contact. http://www.i-care.ro/contact

   Multă sănătate.

 9. Matei Viorel
  27 martie 2021 la 17:30

  Dupa operatia de cataracta a doua zi la ridicarea pansamentului era putin rosu in coltul interior al ochiului dar spre seara a aparut o hemoragie care pana a doua zi a cuprins tot ochiul. Nu am dureri si vederea s-a recuperat 100 % la ochiul operat . Ma ingrijoreaza cuprinderea completa a ochiului de sange. Nu pare sa se absoarba. Puteti sa-mi spuneti ce-i de facut si ce se poate intampla ? Multumesc anticipat.Operatia a fost miercuri 24.03.2021.

  • I Care
   29 martie 2021 la 13:38

   Dacă tot nu dă semne că se absoarbe vă recomandăm să contactați medicul care v-a operat și el vă va putea oferi cel mai bun sfat sau tratament. Multă sănătate.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *