înlocuirea cristalinului artificial
 • 9

Înlocuirea cristalinului artificial cu alt cristalin artificial supune ochiul unei a doua intervenții asupra capsulei cristalinului. Cristalinul artificial este folosit în tratamentul cataractei și asta deoarece este vorba despre o boală pentru care nu există un alt fel de tratament decât cel chirurgical. 

Cataracta reprezintă una dintre principalele cauze care duc la înrăutățirea vederii, în special în rândul persoanelor în vârstă. Vestea bună este că acest lucru este reversibil prin înlocuirea cristalinului. 

Cataracta este o afecțiune în care lentila naturală a ochiului se opacifiază, în special odată cu înaintarea în vârstă. Motiv pentru care aceasta trebuie să fie înlocuită cu o lentilă artificială, numită cristalin artificial. 

Există însă cazuri când și cristalinul artificial trebuie înlocuit. Intervenția chirurgicală de înlocuire nu este una tocmai simplă și lipsită de complicații, dar, din fericire, astfel de cazuri sunt rare, deoarece, în cele mai multe cazuri, odată implantat, cristalinul artificial rămâne permanent. 

Tipuri de cristalin artificial

Cristalinul este fabricat dintr-un material special, moale și transparent, care poate fi introdus în locul celui natural. În funcție de nevoile pacientului, există mai multe tipuri de cristaline. Cele care oferă performanțe reduse fiind mai ieftine, iar cele mai performante fiind mai costisitoare.

 • Cristalinul monofocal, cu focalizare simplă, care ajută pacientul să vadă mai bine la distanță
 • Cristalinul bifocal, care ajută pacientul să vadă clar la depărtare și apropiere, însă nu este de ajutor pentru distanțele medii. 
 • Cristalinul multifocal, cu focalizare multiplă, care are rolul de a ajuta pacientul să vadă atât de aproape, cât și la o distanță intermediară sau îndepărtată
 • Cristalinul toric, este tot o lentilă monofocală, însă este folosit în rândul pacienților care suferă de astigmatism
 • Cristalinul asferic, ce are ca efect o vedere mai clară cu un contrast mai bun și oferă o vizibilitate mai bună, în special noaptea. 

Cauzele înlocuirii cristalinului artificial

 • Presbiopie
 • Miopie
 • În ciuda tuturor testelor și calculelor care se fac înaintea unei intervenții chirurgicale de schimbare a cristalinului, pot exista variații de putere la lentilele implantate. Motiv pentru care, dacă vederea nu este una tocmai bună sau apar alte probleme ale vederii, poate fi necesară o intervenție de schimbare a cristalinului artificial
 • Dislocarea cristalinului. Este o problemă care poate apărea spontan și care poate avea cauze diverse, precum traumatismele oculare, operațiile oculare efectuate anterior, cum ar fi chirurgia glaucomului și vitrectomia

Intervenția chirurgicală

Înlocuirea cristalinului artificial durează aproximativ 15 minute. Intervenția chirurgicală este separată pentru fiecare ochi în parte și se efectuează la aproximativ o săptămână distanță.

Înaintea intervenției sunt folosite picături anestezice, astfel încât disconfortul să fie redus la minim.  

Întoarcerea la o viață normală durează aproximativ o săptămână, însă, în unele cazuri, pacienții se pot confrunta timp de câteva săptămâni cu vedere încețoșată, halouri de lumină sau o senzație de mâncărime sau iritație a ochiului, până ce vindecarea este completă. 

Vederea după înlocuirea cristalinului artificial

Cei mai mulți pacienți raportează o îmbunătățire a vederii imediat după schimbarea cristalinului.

Cu toate acestea, înlocuirea nu garantează faptul că nu veți mai avea nevoie de ochelari sau de lentile de contact după intervenție. Totul depinde de tipul cristalinului implantat. 

Complicații

Ca orice intervenție chirurgicală, și înlocuirea cristalinului artificial poate prezenta complicații, foarte asemănătoare cu cele apărute în urma operației de cataractă. Aceste complicații trebuie discutate clar cu medicul oftalmolog, care vă poate ajuta să înțelegeți atât beneficiile, cât și riscurile unei astfel de intervenții: 

 • Dezlipirea de retină, în special în rândul persoanelor cu miopie gravă
 • Presiune intraoculară mare
 • Infecții oculare
 • Hemoragii oculare
 • Dislocarea cristalinului
 • Căderea pleoapei (ptoză)
 • Halouri de lumină
 • Vedere încețoșată

Cu toate acestea, complicațiile și riscurile sunt foarte rar întâlnite și depind foarte mult de experiența medicului care efectuează intervenția, dar și de comportamentul pacientului în perioada de recuperare. Acesta trebuie să respecte îndeaproape recomandările medicului, dar să urmeze și tratamentul prescris de acesta.

Surse:

All About Vision

Medicine Net

9 Comments

 1. Dr. Victoria Catuneanu
  19 octombrie 2021 la 7:01

  Buna ziua oameni minunati!
  Din start, am numai cuvinte de lauda. Este o placere sa urmaresti expunerile in legatura cu tot ce poate fi bun ori rau la ochi, ce trebuie si ce nu trebuie sa facem la ochii nostri, cum ne putem complica, cum reusim sa avem o vedere buna… si multe altele, toate cu descriere pe intelesul tuturor.
  Este un real ajutor pentru semeni, sa afle, sa se apere, sa apeleze la ajutor imediat, inlaturand eventuale complicatii.
  FELICITARI ! Va multumim ca existati .
  Multa sanatate si binele vietii !
  Dr Victoria Catuneanu
  pacient .

  • I Care
   19 octombrie 2021 la 7:12

   Vă mulțumim pentru aprecieri, doamna doctor. Vă așteptăm mereu cu drag atât în cabinet cât și pe site-ul nostru unde continuăm să publicăm articole care îi ajută pe semeni să afle mai multe despre vederea lor.

   Multă sănătate!

 2. Dr.Victoria Catuneanu
  20 octombrie 2021 la 4:52

  Cu mare drag .

 3. Petre Marim
  2 decembrie 2021 la 22:32

  Am schimbat cristalinul acum trei luni,vedeta la ochiul operat este inversată,ce fac?

  • I Care
   3 decembrie 2021 la 11:37

   Bună ziua.
   Vă recomandăm să vorbiți cu medicul care v-a operat și să îi explicați despre această situație.

   Multă sănătate!

 4. Lautaru
  18 februarie 2022 la 14:55

  am facut operatie de cataracta la ambi ochi si dupa operatie a rezultat ochiul drept cu minus si ochiul sting cu plus ce trebuie facut sa ajung la normalitate

  • I Care
   21 februarie 2022 la 9:54

   Bună ziua,
   Cel mai în măsură să vă ajute este medicul care v-a operat.

   Prin urmare, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră curant. Dacă noi vă putem fi de folos vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

   Multă sănătate!

 5. Biri Daniil
  1 decembrie 2023 la 0:44

  Am făcut OPERAȚIE de schimbare cristalin și vad ca înainte ce să fac?

  • I Care
   5 decembrie 2023 la 12:06

   Bună ziua.
   Vă recomandăm să vorbiți cu medicul care v-a operat. Este important ce tip de cristalin a implantat.
   Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate