nevrita optica
  • 0

Nevrita optică sau neuropatia optică este o afecțiune care apare când nervul optic este inflamat, un pachet de fibre nervoase menite să transmită informația de la ochi la creier. În momentul în care acesta este inflamat, transmite mesaje către creier în mod eronat, astfel încât vederea are de suferit.

Durerea severă și pierderea temporară a vederii sunt simptome comune ale neuropatiei optice. 

Din păcate, este o boală care nu ține cont de vârstă, atât adulții cât și copiii fiind afectați în mod egal. 

Cauzele nevritei optice

Cauza exactă a nevritei optice nu este cunoscută. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că poate apărea în momentul în care sistemul imunitar atacă stratul gras numit mielină, cel care învelește și protejează nervul. Când mielina este distrusă, nervul optic nu mai poate transmite semnale corecte către creier. 

De asemenea, aceștia cred că poate fi cauzată și de o infecție virală, sau de anumite medicamente folosite pentru a trata diabetul. 

Mai mult decât atât, afecțiunea apare cu precădere în cazul persoanelor care suferă de scleroză multiplă, o boala care provoacă inflamații și leziuni la nivelul nervilor cranieni, dar și din măduva spinării.

Neuropatia optică este strâns legată și de neuromielita optică sau boala Devic, o afecțiune neurologică rară care afectează nervii optici și măduva spinării, și, în unele cazuri, creierul. 

Alte cauze pot fi infecțioase, diferite tumori sau expunerea la substanțe chimice sau medicamente. 

Simptome

Simptomele bolii se instalează foarte repede, uneori în doar câteva ore sau zile. 

  • Durere la mișcarea ochilor
  • Vedere periferică îngreunată
  • Imposibilitatea de a distinge culorile
  • Pierderea câmpului vizual
  • Vedere încețoșată
  • Pierderea temporară a vederii la unul din ochi
  • Dureri de cap care pleacă din spatele ochilor 

Factori de risc

  • Sex. Femeile sunt mai predispuse în a dezvolta nevrită optică
  • Vârstă. Persoanele între 20 – 40 ani sunt expuse unui risc mai mare
  • Moștenirea genetică. În cazul în care un membru al familiei a dezvoltat, o dată în viață, nevrită optică, este posibil ca aceasta să fie moștenită
  • Caucazienii
  • Persoanele care trăiesc la altitudini mari

Diagnosticare

În cazul în care prezentați simptome, medicul oftalmolog vă va efectua mai multe teste, printre care: 

Tratament pentru nevrita optică

Nevrita optică se poate vindeca, în unele cazuri, de la sine, fără a fi nevoie de vreun tratament. În ciuda faptului că vindecarea poate dura câteva săptămâni, vederea va reveni la normal. Vorbim de cazurile în care aceasta nu este legată de o altă afecțiune mai gravă. 

În unele cazuri, medicamentele cu steroizi sau tratamentul intravenos cu steroizi poate avea rezultate bune pentru a micșora inflamația și edemul. 

În cazul în care nevrita optică este cauzată de o altă afecțiune, în primul rând trebuie tratată afecțiunea respectivă, după care se poate administra un tratament pentru a minimiza efectele nevritei. 

Complicații ale nevritei optice

Una dintre principalele complicații ale nevritei optice este afectarea nervului optic. În funcție de cât de serioasă este aceasta, simptomele pot lipsi total sau pot fi grave.

De asemenea, după nevrita optică, este posibil ca vedere să sufere câteva schimbări, astfel încât să nu mai fie la fel de bună ca înainte. Totodată, este posibil ca pacientul să rămână cu o dificultate în a distinge culorile. 

Și nu în ultimul rând, vorbim despre efectul advers al medicamentelor cu care este tratată afecțiunea. Administrarea îndelungată a corticosteroizilor afectează sistemul imunitar și îl face vulnerabil în fața infecțiilor. De asemenea, corticosteroizii pot duce la creșterea în greutate. 

Atenție!

Dacă suspectați că ați putea suferi de nevrită optică, nu amânați o programare la clinica noastră! Ați putea suferi de o altă afecțiune care să o cauzeze și care, netratată, să aibă efecte serioase asupra vederii și asupra organismului dumneavoastră!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate