OCT retinian tomografie oculara
 • 0

Termenul OCT provine de la denumirea în engleză “Optical Coherence Tomography” și a fost tradus ca tomografie de coerență optică sau. Mai este cunoscută și ca “tomografie oculară”. Este una dintre investigațiile oftalmologice de ultimă generație care oferă o analiză de înaltă rezoluție a retinei și a altor structuri oculare.

Ce este o tomografie de coerență optică

Tomografia de coerență optică (OCT) este un test imagistic non-invaziv care oferă o imagine a retinei sau a altor structuri oculare. Acest dispozitiv de ultimă generație folosește valuri de lumină pentru a face poze în secțiune indicată. Prin intermediul acestei investigații, medicul oftalmolog poate investiga retina, nervul optic, corneea sau irisul. Aparatul oferă imagini despre fiecare dintre straturile retinei și grosimea lor.

De asemenea, ajută medicul în diagnosticare și urmărirea diagnosticului. Oferă posibilitatea urmării răspunsului la tratament pentru glaucom și boli retiniene precum ochiul diabetic și degenerarea maculară legată de vârstă.

Cum se desfășoară examinarea OCT

Pentru a vă pregăti pentru un examinare, medicul oftalmolog vă poate pune în ochi picături midriatice (dilatante). Aceste picături lărgesc pupila și facilitează examinarea retinei. Vă așezați în fața aparatului cu capul pe suportul special creat pentru a-l menține nemișcat. Echipamentul vă va scana ochiul fără a-l atinge. Scanarea durează aproximativ 5-10 minute. După examinare, ochii pot fi sensibili la lumină timp de câteva ore, dacă pupilele s-au dilatat.

Tipuri de OCT

OCT retinian – tomografia retiniană este una dintre cele mai răspândite metode de explorare a zonei centrale a retinei, locul unde se formează imaginea: macula.

OCT de nerv optic – facilitează în prezent diagnosticul precoce al glaucomului si evaluarea progresiei acestuia. Ajută medicul oftalmolog să vadă modificări ale fibrelor nervului optic cum ar fi modificările cauzate de glaucom. De asemenea, poate ajuta medicul să depisteze glaucomul înainte ca acesta să se manifeste prin modificări de câmp vizual. Tomografia de coerență optică permite compararea a două examinări separate sau compararea valorilor obținute la fiecare dintre cei doi ochi.

OCT de pol anterior – este utilizat în cazurile de glaucom cu unghi îngust. Această investigație poate evidenția detalii ale unghiului camerei anterioare. Este folosit și în imagistica corneei în cazurile de chirurgie refractivă sau transplant de cornee.

Afecțiuni pe care un examen OCT le poate identifica

Tomografia în coerență optică este utilă în diagnosticarea multor afecțiuni oculare, precum:

 • Degenerescența maculară legată de vârstă,
 • Retinopatia diabetică
 • Edemul macular de diferite cauze
 • Membrane situate pe suprafața retinei
 • Glaucomul
 • Gaura maculară
 • Edem macular
 • Uveite – inflamații intraoculare
 • Traumatisme corneene

Totodată, investigatia este recomandată pacienților care au vederea încetoșată, sau în cazul în imaginea pe care pacientul o percepe cu ochii este alterată în sensul în care lipsește o parte din imaginea. De asemenea, investigația este recomandată și pacienților care percep imagini distorsionate, curbate sau înclinate.

5 avantaje ale examenului OCT

Există numeroase avantaje ale tomografiei de coerență optică, iar faptul că în clinicile noastre beneficiați de cele mai performante tehnologicii în acest sens constituie un avantaj în plus. Iată principalele cinci avantaje ale tomografiei în coerență optică:

 1. Metodă nedureroasă, noninvazivă și noncontact
 2. Nu iradiază – nu folosește raze X sau substanțe de contrast
 3. Nu implică anestezie locala
 4. Rezultatele sunt oferite pe loc și pot fi comparate pentru urmărirea eficienței tratamentului prescris de medic
 5. Această investigație nu are nici o contraindicație și se poate repeta ori de câte ori e necesar

Pentru o tomografie de coerență optică vă așteptăm în una dintre clinicile noastre din București sau Alexandria. Dispunem de tehnologie modernă de înaltă precizie care va oferi medicului o imagine clară despre afecțiunile dumneavoastră oculare, în cazul în care există. Medicul vă va oferi astfel tratamentul potrivit pentru ca vederea dumneavoastră să fie mult îmbunătățită.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate