lentilele prismatice
 • 0

Lentilele prismatice, un tip special de lentile pentru ochelari, sunt recunoscute datorită capacității lor unice de a corecta problemele de vedere dincolo de prescripțiile tradiționale ale lentilelor normale. 

Aceste lentile utilizează prisma, o tehnică ce ajută la alinierea ochilor în mod corespunzător, și la  ameliorarea simptomele precum vederea dublă (diplopia) sau oboseala oculară. 

Ce sunt lentilele prismatice

Lentilele prismatice sunt proiectate cu o caracteristică specifică cunoscută sub numele de corecție cu prismă, care se bazează pe curbarea luminii pentru a schimba direcția în care aceasta pătrunde în ochi. Ajustarea ajută la redirecționarea imaginilor pe zonele corespunzătoare ale retinei, făcând astfel ca ambii ochi să lucreze împreună, armonios. Lentilele prismatice sunt adesea prescrise pentru a corecta diverse probleme de aliniere a ochilor, inclusiv:

 • Strabismul: O afecțiune caracterizată prin alinierea greșită a ochilor, care duce la vedere dublă sau la boala „ochiului leneș”.
 • Tulburări de vedere binoculară: Condiții în care ochii luptă să lucreze eficient împreună, cauzând simptome precum oboseala oculară, dureri de cap și dificultăți la focalizarea imaginilor.

Când sunt folosite lentilele prismatice

Lentilele prismatice oferă mai multe beneficii pentru persoanele care experimentează tulburări de vedere sau probleme de aliniere a ochilor, astfel:

 • Corectarea vederii duble: Lentilele prismatice sunt foarte eficiente în corectarea vederii duble cauzate de ochii nealiniați, permițând persoanelor să vadă o singură imagine clară în loc de două imagini suprapuse.
 • Relaxarea și reducerea oboselii oculare: Prin alinierea corectă a ochilor, lentilele prismatice pot reduce oboseala și tensiunea oculară asociate cu condiții precum insuficiența de convergență sau tulburările de vedere binoculară.
 • Percepția îmbunătățită a adâncimii: Alinierea corectă a ochilor îmbunătățește percepția adâncimii, facilitând o mai bună judecată a distanțelor.
 • Confort și claritate vizuală îmbunătățite: Persoanele care poartă lentile prismatice raportează adesea un confort și o claritate vizuală îmbunătățite, conducând la o experiență vizuală general mai bună.

Cui se adresează lentilele prismatice

În timp ce lentilele prismatice oferă beneficii semnificative, există anumite aspecte care trebuie avute în vedere atunci când acestea se recomandă. 

 • Perioada de adaptare: Este posibil ca pacienților să le ia un anumit timp pentru a se putea adapta la purtarea lentilelor prismatice, în special dacă nu au mai purtat astfel de lentile niciodată. Răbdarea și utilizarea consecventă sunt esențiale în timpul acestei perioade de adaptare.
 • Acuratețea prescripției: Prescripția și potrivirea corectă a lentilelor prismatice sunt extrem de importante pentru obținerea unei corecții optime a vederii. Examinările oculare regulate și consultările cu un medic specialist oftalmolog sunt necesare pentru asigurarea prescripțiilor corecte.
 • Aspect estetic: Unele lentile prismatice pot avea margini mai groase sau pot arăta puțin diferit față de lentilele tradiționale datorită corecției prismatice. Cu toate acestea, progresele în tehnologia lentilelor au dus la opțiuni mai subțiri și mai plăcute estetic.
 • Cost: Lentilele prismatice pot fi mai scumpe decât lentilele standard datorită designului și procesului lor de fabricație special. Este esențial să se ia în considerare costul ca parte a investiției generale în sănătatea și confortul vizual.

Cum te poți obișnui mai ușor cu lentilele prismatice

Așa cum spuneam, adaptarea la ochelarii cu lentile prismatice poate dura ceva timp și este nevoie de multă răbdare, în special dacă le purtați pentru prima dată. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă adaptați mai ușor:

 • Urmăriți recomandările medicului: Specialistul în îngrijirea ochilor vă va oferi îndrumări privind modul de purtare a lentilelor prismatice, inclusiv cât de des trebuie purtate și pentru cât timp, în fiecare zi. Urmați cu atenție instrucțiunile pentru cele mai bune rezultate.
 • Purtați-le în mod constant: Pentru a vă adapta la lentilele prismatice, este important să le purtați în mod constant, așa cum medicul v-a recomandat. Începeți prin a le purta pentru perioade mai scurte, apoi creșteți treptat timpul de purtare pe măsură ce devin mai confortabile.
 • Aveți răbdare: Adaptarea la lentilele prismatice poate dura ceva timp, deci fiți răbdător!. Este normal să experimentați un oarecare disconfort sau schimbări vizuale inițial, dar acestea se îmbunătățesc de la sine odată cu trecerea timpului.
 • Adoptați o bună igienă a ochilor: Mențineți lentilele prismatice curate și bine întreținute pentru a asigura o vedere și un confort optim. Urmați instrucțiunile de curățare furnizate de specialistul în îngrijirea ochilor și evitați utilizarea substanțelor chimice agresive sau a materialelor abrazive pe lentile.
 • Fiți pozitiv! Concentrați-vă asupra beneficiilor purtării lentilelor prismatice, cum ar fi îmbunătățirea vederii și reducerea oboselii oculare. Fiți pozitiv și reamintiți-vă că orice disconfort inițial este temporar și se va îmbunătăți pe parcurs.
 • Păstrați legătura cu medicul oftalmolog! Dacă experimentați disconfort persistent sau probleme de vedere în timpul purtării lentilelor prismatice, nu ezitați să contactați medicul! El poate evalua situația și poate face orice ajustări necesare astfel încât să se asigure că lentilele dumneavoastră oferă corecția optimă a vederii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate