heteroforia ochi
  • 0

Heteroforia afectează o mare parte a populației din întreagă lume, deși afecțiunea și denumirea ei nu sunt cunoscute pentru mulți. Această problemă oculară nu este la fel de cunoscută precum miopia sau astigmatismul, însă are un impact semnificativ asupra confortului vizual și a calității generale a vieții.

Ce este heteroforia?

Heteroforia se referă la o nealiniere a ochilor atunci când sunt în repaus. Spre deosebire de strabism, unde ochii se abat vizibil unul de celălalt, heteroforia este adesea subtilă și din această cauză este percepută, adesea, mult mai greu. Cu toate acestea, poate provoca disconfort și tulburări vizuale, în special în timpul sarcinilor care necesită o concentrare prelungită, precum cititul sau utilizarea dispozitivelor digitale.

Tipuri de heteroforie

Există mai multe tipuri de heteroforie, fiecare fiind caracterizată de direcția de aliniere a ochiului:

Esoforie

În esoforie, ochii tind să se deplaseze în interior atunci când sunt în repaus. Acest lucru poate duce la simptome cum ar fi oboseala ochilor, dureri de cap și vedere dublă, mai ales atunci când efectuați sarcini care necesită o atenție deosebită.

Exoforie

Exoforia este opusul esoforiei, în care ochii tind să se deplaseze spre exterior atunci când sunt în repaus. Persoanele cu exoforie pot prezenta simptome precum oboseala oculară, dificultăți de concentrare și vedere încețoșată, în special în timpul sarcinilor care necesită o concentrare susținută.

Hiperforie

Hiperforia implică dezalinierea verticală a ochilor, unde un ochi este poziționat mai sus decât celălalt. Acest lucru poate duce la simptome cum ar fi înclinarea capului pentru a compensa nealinierea, amețelile și dezorientarea spațială.

Cauzele heteroforiei

Heteroforia poate apărea dintr-o varietate de factori, inclusiv:

Dezechilibru muscular

Slăbiciunea sau dezechilibrul mușchilor care controlează mișcarea ochilor poate contribui la heteroforie. Acest dezechilibru poate fi prezent de la naștere sau se poate dezvolta mai târziu în viață din cauza unor factori precum îmbătrânirea sau trauma.

Erori de refracție

Erorile de refracție necorectate, cum ar fi miopia sau hipermetropia, pot duce, de asemenea, la heteroforie. Atunci când mușchii ochilor sunt încordați pentru a menține concentrarea, asta poate duce la nealiniere, în special când activitatea presupune un efort îndelungat de a vedea în apropiere. 

Oboseală și stres: perioadele prelungite de efort vizual, cum ar fi lucrul îndelungat pe dispozitive digitale sau citirea în condiții de iluminare slabă, pot exacerba simptomele heteroforiei.

Simptome de heteroforie

Simptomele heteroforiei pot varia în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Simptomele comune includ:

  • Oboseală sau disconfort ocular, mai ales după perioade prelungite de muncă în fața dispozitivelor
  • Dureri de cap, în special în jurul tâmplelor sau a frunții
  • Vedere încețoșată sau dublă, mai ales când intervine oboseala
  • Dificultate de concentrare sau de menținere a concentrării
  • Înclinarea sau întoarcerea capului pentru a ameliora simptomele

Diagnostic și tratament

Diagnosticul heteroforiei implică, de obicei, o examinare oculară cuprinzătoare efectuată de un optometrist sau medic specialist oftalmolog. Aceasta poate include teste pentru a evalua alinierea ochilor, vederea binoculară și eroarea de refracție.

Odată diagnosticată, heteroforia poate fi adesea gestionată eficient cu:

  • Lentile pe bază de prescripție medicală. Pot fi prescriși ochelari de vedere sau lentile de contact pentru a corecta orice erori de refracție subiadicente și pentru a atenua simptomele asociate cu heteroforia.
  • Terapia vederii: Exercițiile de terapie vizuală pot ajuta la întărirea mușchilor oculari și la îmbunătățirea coordonării binoculare, reducând în timp simptomele heteroforiei.
  • Lentile cu prismă: În unele cazuri, lentilele cu prismă pot fi prescrise pentru a ajuta la alinierea mai eficientă a ochilor și pentru a reduce disconfortul vizual.
  • Dopurile lacrimale: În cazurile în care sindromul de ochi uscat exacerbează simptomele heteroforiei, dopuri speciale pot fi introduse în canalele lacrimale pentru a ajuta la reținerea umidității în ochi.

Concluzie

Heteroforia este o afecțiune comună, dar adesea trecută cu vederea, care poate provoca disconfort semnificativ și tulburări vizuale dacă este lăsată netratată. 

Așadar, înțelegerea simptomelor și cauzelor heteroforiei, dar și căutarea unui diagnostic corect și un tratament adecvat sunt esențiale pentru o vedere bună. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate