hipermetropie
  • 0

Hipermetropie este un viciu de refracție din cauza căruia persoanele afectate au probleme în a distinge obiectele aflate în apropiere, însă pot  “focusa” mai bine imaginile îndepărtate. Însă nici acestea nu sunt văzute foarte clar, în special în cazul în care hipermetropia este severă. Este o problemă care apare, de obicei în copilărie și persistă întreaga viață. 

Erorile de refracție sunt reprezentate de faptul că ochiul nu poate focaliza lumina pe retină în mod corespunzător. În funcție de tipul lor, erorile de refracție sunt: 

  • Miopia (vedere neclară la distanță)
  • Hipermetropia (vedere neclară la aproape)
  • Astigmatismul (vedere neclară la orice distanță)
  • Presbiopia (diminuarea capacității de acomodare a ochiului odată cu înaintarea în vârstă)
Doamna doctor Cristina Ciucă, medic specialist oftalmolog în cadrul clinicii I Care prezintă tot ce trebuie să știi despre hipermetropie: de la definirea afecțiunii și tipologie, la simptome și tratament.

Cauze

Hipermetropia apare atunci când razele de lumină sunt focalizate anormal, pe partea din spate a retinei, în loc să fie focalizate pe retină. Și asta din cauza faptului că globul ocular al unei persoane cu hipermetropie este mai scurt decât în mod normal.

Dacă unul sau ambii părinți suferă de hipermetropie, copilul are toate șansele să moștenească afecțiunea. Mulți copii se nasc cu hipermetropie, pe când alții dezvoltă afecțiunea pe măsură ce globul ocular crește anormal. În ciuda faptului că hipermetropia poate apărea la orice vârstă, boala devine mai evidentă la persoanele trecute de 40 de ani. 

Pe lângă moștenirea genetică, ce e drept, în cazuri rare, diabetul poate cauza sau poate contribui la apariția hipermetropiei. La fel și microftalmia, o malformație genetică rară care se manifestă la nivelul ochiului nou născutului. În acest caz, unul sau ambii ochi se dezvoltă insuficient, astfel încât este mai mic decât ar trebui. 

De asemenea, cancerul ocular sau din jurul ochiului ori problemele vasculare retiniene pot fi responsabile pentru apariția hipermetropiei. 

Simptome

Principalul simptom al hipermetropiei este dificultatea de a distinge obiectele aflate în apropiere. Din acest motiv, în cele mai multe cazuri, apare oboseala oculară, numită astenopie acomodativă, care se manifestă prin migrene, cefalee sau încețoșarea vederii, lăcrimare excesivă sau fotofobie ușoară, în special după ce ochii sunt solicitați o perioadă mai mare de timp. Simptomele diferă, însă, în funcție de vârsta pacientului și de severitatea afecțiunii. 

În cazul persoanelor tinere, simptomele sunt mai puțin evidente, datorită puterii de acomodație a ochiului. În special atunci când vorbim despre cele cu dioptrii mici. Odată cu înaintarea în vârstă însă, ochiul se acomodează mai greu, iar simptomele devin mult mai evidente. 

Atunci când este vorba despre o hipermetropie puternică, pacientul se confruntă cu probleme serioase de vedere atât la distanță, cât și la aproape. 

Complicații 

Din păcate, în cazul hipermetropiei prezente de la o vârstă fragedă, pacientul poate dezvolta ambliopie sau boala ochiului leneș. Vorbim aici de o diminuare temporară sau definitivă a vederii clare la ochiul afectat. Creierul se învață să ignore semnalele venite din partea ochiului cu probleme și se concentrează pe cele primite de la ochiul bun, astfel încât ochiul ”leneș” nu se învață să vadă corect. 

De asemenea, copiii care suferă de hipermetropie pot dezvolta strabism convergent acomodativ, în jurul vârstei de 2 sau 3 ani. 

Alte complicații pot apărea din cauza frecatului excesiv al ochilor, în încercarea de a clarifica imaginea. Acesta poate cauza infecții oculare, precum ulcior, șalazion sau blefarită

În funcție de severitatea ei, hipermetropia se poate clasifica în: hipermetropie mică, moderată și severă.

Tratament pentru hipermetropie

Hipermetropia se poate corecta cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact, care modifică modul în care razele de lumină sunt proiectate pe retină. În funcție de caz, ochelarii și lentilele pot fi prescrise pentru întreaga zi sau doar pentru anumite activități, precum scris, citit sau muncă în fața computerului. 

În cazul în care ați efectuat un control oftalmologic și vi s-a prescris o rețetă cu dioptrii cu plus, înseamnă că suferiți de hipermetropie. 

Atunci când pacientul se confruntă cu o hipermetropie severă, medicul poate propune o intervenție chirurgicală prin care eroarea de refracție este corectată. Cu ajutorul acestei proceduri, medicul poate remodela curbura corneei. 

LASIK este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale efectuate pentru a corecta miopia, hipermetropia sau astigmatismul.

Totodată, PRK sau keratectomia fotorefractivă este foarte asemănătoare procedurii LASIK. Tehnica se bazează tot pe o remodelare a corneei. Mai exact, se bazează pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera în mod natural și constă în îndepărtarea parțială a acestui strat.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate