astigmatism
  • 0

Astigmatismul este un defect de refracție a razei de lumina în globul ocular, cauzat de o deformare a corneei. Mai exact, ochiul nu reușește să concentreze uniform lumina asupra retinei, vederea devenind încețoșată sau distorsionată. Gravitatea astigmatismului se stabilește în funcție de gradul de inegalitate a refracției. Afecțiunea poate fi prezentă de la naștere sau poate fi dezvoltată pe parcursul vieții. 

Astigmatismul este o afecțiune foarte frecventă, care se manifestă de obicei prin miopie (dificultate în vederea la distanță), sau hipermetropie (vedere neclară, îndeosebi când obiectele sunt privite de aproape) și poate fi diagnosticata la un simplu control în cabinetul medicului oftalmolog. 

Este de subliniat faptul că astigmatismul nu este o boală în sine sau o problemă de sănătate a ochilor, ci doar o eroare de refracție, o problemă în modul în care ochiul concentrează lumina. 

Simptome

Simptomele sunt diferite de la o persoană la alta sau pot lipsi în cazul în care astigmatismul este minor. Cele mai comune și frecvente simptome sunt vederea neclară sau vederea distorsionată. Mulți pacienți care suferă de astigmatism nu prezintă simptome, însă ajung în cabinetul medicului oftalmolog deoarece resimt o oboseală a ochilor, în special în urma cititului sau a folosirii îndelungate a computerului. Și asta deoarece ochiul face eforturi pentru a ajusta lumina. În cazuri rare, unii pacienți pot prezenta dureri de cap. 

Cauze

Astigmatismul este cauzat, de regulă, de o cornee cu formă neregulată. În cazul astigmatismului, în locul corneei cu formă simetrică și rotundă (ca o minge), apare o cornee ovală, cu formă de ou, unde un meridian este semnificativ mai curbat decât cel perpendicular pe acesta. 

Pentru a înțelege la ce ne referim, gândiți-vă la fața ochiului ca la fața unui ceas. O linie care leagă 12 și 6 este un meridian; o linie care leagă 3 și 9 este alta.

În unele cazuri, astigmatismul poate fi cauzat de denaturarea formei cristalinului. Acesta se numește astigmatism lenticular și poate apărea în urma unor afecțiuni ale ochiului cum ar fi diabet zaharat, sindrom metabolic sau hipertensiune arterială. 

Tipuri de astigmatism

  • Astigmatismul miopic apare atunci când unul sau ambele meridiane principale ale ochiului sunt afectate de miopie (în cazul în care ambele meridiane sunt afectate, ele sunt măsurate în grade diferite)
  • Astigmatism hipermetropic apare atunci când unul sau ambele meridiane sunt afectate de hipermetropie (ca și în cazul astigmatismului miopic, dacă ambele meridiane sunt afectate, sunt măsurate în grade diferite)
  • Astigmatismul mixt apare atunci când un meridian este miopic și celălalt este hipermetropic

Astigmatismul poate fi, de asemenea, catalogat ca:

  • Astigmatism regulat, atunci când meridianele principale sunt la 90 grade unul de altul, perpendiculare între ele. 
  • Astigmatism neregulat, atunci când meridianele nu sunt perpendiculare, apare în urma unor afecțiuni cum ar fi keratoconus, sau în urma unor traumatisme sau degenerări la nivelul ocular

Diagnosticare

Astigmatismul poate fi diagnosticat în urma unui simplu examen oftalmologic, cu ajutorul acelorași tehnici folosite pentru măsurarea dioptriilor. Medicul oftalmolog poate estima gradul astigmatismului foarte simplu, luminând ochiul cu o lumină mică în timp ce introduce manual o serie de lentile între lumină și ochi. Acest test se numește schiascopie. 

Tratament

Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari de vedere, lentile de contact moi sau rigide sau chirurgie refractivă.  

În ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane apelează la chirurgia refractivă. Atenție însă, fiind o procedură laser care schimbă forma ochiului, vine totodată cu riscuri asociate, ca orice altă intervenție chirurgicală.

Pe de altă parte, ochelarii pentru tratarea astigmatismului vor avea lentile cilindrice. Acestea sunt folosite pentru a corecta modul în care lumina este proiectată pe suprafața retinei, realizând astfel o imagine clară. 

În ceea ce privește lentilele de contact, cele mai recomandate sunt cele rigide, în special atunci când gradul astigmatismului este mai mare sau ochiul este afectat de keratoconus. 

Astigmatismul trebuie tratat imediat ce a fost descoperit. Odată diagnosticat, sunt necesare vizite regulate la medicul oftalmolog deoarece astigmatismul poate fluctua în timp, ceea ce face necesară modificarea regulată a rețetelor. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate