recuperare operatie cataracta
 • 38

Cataracta este o afecțiune oculară foarte frecventă, reprezentată prin pierderea progresivă a vederii. Aproximativ 70% din populație dezvoltă, mai devreme sau mai târziu, cataractă. Singurul tratament eficient pentru această afecțiune este cel chirurgical. În timpul intervenției, lentila naturală a ochiului (cristalinul) este înlocuită cu o lentilă artificială. Operația de cataractă devine aproape o necesitate după vârsta de 60 – 70 de ani.

Perioada de recuperare este o parte foarte importantă a procesului de recăpătare a vederii clare, parte  care nu este una foarte plăcută. Totuși calitatea vieții dumneavoastră post intervenție va merita, cu siguranță, efortul. Tocmai de aceea este atât de important să știți la ce să vă așteptați după operația de cataractă, ca să nu fiți luat prin surprindere și pentru a putea minimaliza toate complicațiile care ar putea apărea. 

Timpul de recuperare după intervenția chirurgicală de cataractă este unul relativ scurt. Durerea și disconfortul, în cazul în care apar, ar  trebui să dispară în doar câteva zile. Cu toate acestea, în funcție de tipul cataractei de care suferiți și de sistemul dumneavoastră imunitar, recuperarea va fi mai rapidă sau mai lentă. Tocmai de aceea, în unele cazuri rare, recuperarea se poate întinde chiar pe o perioadă de până la șase săptămâni.

În afară de toate aceste lucruri care nu țin de dumneavoastră, recuperarea poate fi mai rapidă dacă depuneți un mic efort. Nu trebuie decât să urmați cu atenție sfaturile oferite și să nu ratați nicio vizită postoperatorie, în care medicul va putea urmări evoluția ochiului. 

Sfaturi pentru o recuperare ușoară

Nu conduceți în prima zi după intervenție

Primul lucru la care trebuie să vă gândiți dumneavoastră este cum veți ajunge acasă după intervenție. Având în vedere că veți fi sedat și ochiul pansat, nu veți putea părăsi clinica de unul singur. Rugați un membru al familiei sau un prieten apropiat să vă însoțească. Și încercați să rămâneți la domiciliu pentru cel puțin 24 de ore. 

Evitați orice tip de efort

Nu ridicați greutăți și nu faceți efort în primele săptămâni. Limitați-vă la treburile ușoare ale casei! Este valabil și pentru sala de sport, unde puteți face exerciții care nu necesită prea mare efort.

Dacă este posibil, nu strănutați și nu vomitați imediat după intervenție

Suntem conștienți că astfel de lucruri nu se pot controla, însă faceți tot ce ține de dumneavoastră să evitați, pe cât se poate, strănutul și vărsăturile.

Fiți foarte atent pe unde mergeți după intervenție

Din cauza faptului că ochiul va fi pansat, vederea va fi limitată. Tocmai de aceea este foarte important să acordați atenție lucrurilor din jur pentru a evita lovirea acestora și rănirea dumneavoastră.

Nu vă aplecați imediat după procedură

Este foarte indicat ca, măcar în primele zile după intervenție, să evitați să vă aplecați, pentru a nu pune presiune suplimentară asupra ochiului. 

Evitați dușurile fierbinți și nu mergeți la piscină

Pentru a evita infectarea ochiului, evitați dușurile fierbinți pentru câteva săptămâni după intervenție. De asemenea, nu mergeți la piscină și nu cufundați capul în apă. 

Evitați expunerea la factori iritanți

Nu vă expuneți la factori care ar putea dăuna ochilor, cum ar fi praful, mizeria, polenul sau vântul, timp de câteva săptămâni după intervenție.

Nu vă “frecați” ochii 

Orice presiune sau frecare a ochilor după intervenția de cataractă este total interzisă

Urmați cu atenție sfatul și tratamentul prescris

Este extrem de important să urmați cu strictețe tratamentul prescris de medic și să mergeți la toate controalele postoperatorii, pentru a avea o evoluție bună și o recuperare ușoară. 

Țineți numărul medicului la îndemână

În cazul în care observați orice fel de efecte adverse persistente, anunțați imediat medicul. Aici ne referim la dureri, inflamație care nu dă semne să dispară, pierderea acuității vizuale, schimbări ale câmpului vizual sau lumini ciudate care apar și dispar.

Studiile arată că 96% dintre pacienții fără probleme oculare preexistente au avut o evoluție bună post operatorie. Pe de altă parte, 90% din cei care aveau și alte probleme oculare au avut o îmbunătățire a vederii semnificativă. Doar 2% din toți pacienții operați de cataractă au avut parte de efecte secundare mai grave după o astfel de intervenție. 

Tocmai de aceea vă recomandăm să urmați toate sfaturile enumerate mai sus pentru a vă bucura cât mai repede de rezultatul intervenției. 

Prezentare realizată de doamna doctor Cristina Ciucă, medic specialist în cadrul clinicii noastre

38 Comments

 1. Daniel
  17 iunie 2020 la 14:01

  O operație cu tot cu consultații etc cât costa . Ma interesează prețul total. Mulțumesc!

  • I Care
   18 iunie 2020 la 8:42

   Clinica noastră oferă exact acest tip de beneficiu: totul într-un singur pachet. În același preț este inclus tot: cristalinul artificial, anestezia, intervenția, picăturile de după operație și două controale postoperatorii. Prețul pachetului este diferit în funcție de cristalinul pentru care optați.

   Iată aici prețurile în funcție de cristalin: https://i-care.ro/servicii-oftalmologie-i-care-bucuresti/#1553021325330-88444b3f-87c6

  • Cristi
   13 aprilie 2021 la 10:42

   Cate sapt mai exact se poate ferii ochii de vant,praf

   • I Care
    13 aprilie 2021 la 12:35

    Medicul care vă operează vă poate da o perioadă exactă. Asta în funcție de starea de sănătate a pacientului și de operația în sine. Dacă deja ați protejat ochiul timp de 4 săptămâni puteți întreba medicul curant dacă este cazul să continuați acest lucru.

    Multa sănătate!

 2. Atanasiu Alexandru
  24 iunie 2021 la 15:28

  Buna ziua! De 3 zile m-am operat de cataracta la ochiul drept si observ ca ochiul nu este deschis complet fata de cel stang, care sa fie causa? Multumesc anticipat

 3. Atanasiu Alex
  24 iunie 2021 la 15:37

  Salut, am fost operat de cataracta acum 3 zile si observ ca ochiul operat nu se deschide la fel cu celalalt,practic nu-l pot deschide mai mult. E normal si isi revine mai tarziu? Sa fie din cauza anesteziei. Multumesc anticipat!

  • I Care
   29 iunie 2021 la 11:30

   Bună ziua. Dacă nu și-a revenit vă recomandăm să luați legătura cu medicul curant. El știe mai bine afecțiunea dumneavoastră.
   Multă sănătate.

 4. Proinov Daniela
  19 iulie 2021 la 13:06

  cind este permisa lectura postopertia de cataracta ?

  • I Care
   21 iulie 2021 la 9:33

   Bună ziua,
   Lectura este permisă imediat după operația de cataractă.

   Multă sănătate.

 5. Radu
  18 septembrie 2021 la 8:20

  Buna ziua ,am trei saptamani de la operatie de cataracta ,si mi so inrosit putin ochiul si ma doare globul ocular

 6. Tarcan Brândușa
  29 mai 2022 la 12:35

  Bună! Am 5 zile, după operația de Cataracta Când pot face baie, urăsc dusul? Mul

  • I Care
   31 mai 2022 la 7:37

   Bună ziua,
   Urmați sfatul medicului care v-a operat întocmai. El știe exact particularitățile intervenției. Iar dacă trebuie să aflați această informație este bine să îl contactați pe medicul curant pentru un sfat personalizat. Multă sănătate!

 7. Ana Strete
  2 iunie 2022 la 8:35

  Buna ziua as avea si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati tatal meu a fost operat de cataracta la un ochi …el cu unul nu vede de multi ani de loc si medicul a zis ca la acel ochi nu se poate face nimic ..dar intrebare mea este nu poate sa ii mearga iarasi boala la cel operat sa il afecteze ..??

  • I Care
   2 iunie 2022 la 9:06

   Bună ziua. Cataracta nu se poate transmite de la un ochi la altul. Mai devreme sau mai târziu ambii ochi o fac (unul independent de celălalt). E posibil să o facă în același timp sau la ani distanță. Oricum, ochiul bolnav nu îl poate îmbolnăvi pe cel sănătos. Stați fără nicio grijă.
   Multă sănătate!

 8. Tarcan Brândușa Doina
  15 iunie 2022 la 16:17

  Bună ziua! M-am operat de Cataracta, pe 27 Mai, mă simt perfect, când pot merge la plajă? Mulțumesc!

  • I Care
   16 iunie 2022 la 13:25

   Bună ziua,
   În mod normal, la o lună după operație pacientul se poate întoarce la viața normală. Ne bucurăm să aflăm că vă simțiți perfect după operație.
   Multă sănătate!

 9. Titiriga Valeriu
  19 iunie 2022 la 8:07

  Soția, a fost operată acum o lună de cataracta , dar vede puțin la distanță (la maxim 8 m distinge nr. mașinilor, iar pt. aproape vede mai rău ca înainte de operație. -E operată la ochiul drept ,având și glaucom (tratând cu picături) și kheratocon .Ce trebuie făcut? Vă mulțumesc mult!

  • I Care
   20 iunie 2022 la 8:33

   Bună ziua,
   Trebuie vorbit cu medicul care a operat-o și, de principiu, recuperarea după o operație de cataractă durează o lună, dar dacă spuneți că are și alte afecțiuni e mai bine să cereți acest răspuns de la medicul care îi cunoaște diagnosticul. A fost la primul control post-operator? Ce i s-a spus?

 10. V,Schneider
  21 noiembrie 2022 la 10:25

  Sunt operată de cataracta ochiu dr o lună ochiul stg.o săptămâna pot sa folosesc computerul?

  • I Care
   21 noiembrie 2022 la 11:28

   Da. Puteți folosi computerul și televizorul în limitele normale, fără să vă obosiți ochiul.
   Multă sănătate!

 11. Carmen Craciun
  1 decembrie 2022 la 7:09

  Bună ziua !
  Am o mare nelamurire !
  Mama mea de 78 de ani, a fost operată pe 17 oct la ochiul stăng de cataractă
  La căteva zile după operație ,a inceput să o doara fruntea si urechea .
  Cand se aseaza pe partea urechechii respective ,spune ca simte cum se plimba un lichid
  Mentionez ,ca am fost si la ORL si la Neurologie , totul e ok .
  Dar cand o ia acele dureri de frunte ,sunt groaznice .
  Dați-mi va rog un sfat , unde sa mai merg .
  La cele 3 controale dupa operatie ,dr a zis ca e ok .
  Sinuzita ,nu ,nas infundat nu .
  Doar ca ,….cu acea ureche nu aude ,altceva nu e nimic suspect la ea
  Vă multumesc frumos
  Toate cele bune
  Si aștept un raspuns .

  • I Care
   5 decembrie 2022 la 17:24

   Bună ziua,

   Având în vedere complexitatea despre care ne-ați scris, v-am putea da un sfat bun doar în urma unei consultații sau a unor investigații. Important este ce v-a spus medicul curant.

   Prin urmare, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră curant. Dacă noi vă putem fi de folos vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

   Multă sănătate!

 12. Sorina
  21 ianuarie 2023 la 17:16

  Cand se poate spala ochiul operat de cataracta cu apa? Se depun multe saruri. Multumesc

  • I Care
   23 ianuarie 2023 la 10:24

   De a doua zi după operație. Cu apa și săpun, igienă riguroasă.
   Multă sănătate!

 13. Sarbu
  6 aprilie 2023 la 13:14

  Buna ziua Am 2 saptamani de la operatia de cataracta E permis sa plingi ?

  • I Care
   6 aprilie 2023 la 14:32

   Bună ziua,

   Doar actul de a plânge (lăcrimarea) nu poate afecta în niciun fel ochiul după operație. Probleme pot apărea când vă ștergeți ochii de lacrimi. Atingerea ochilor poate compromite igiena locală și există riscuri. Deci puteți plânge, dar fără să vă frecați sau să vă ștergeți ochii. Atât timp cât păstrați igiena locală și vă administrați tratamentul totul va fi bine chiar dacă plângeți.

   Noi sperăm să dispară cauza pentru care plângeți.Multă sănătate!

 14. Berbescu Eugeniu
  17 august 2023 la 13:10

  După operația de cataractă la on ochi văd cu el bine dacă îl înccd pe celălalt cu amândoi văd imaginile duble dacă închid unu văd cu celalalt , mai bine cu cel operat. Ce este cu imaginea dublă când te uiți cu ambii ?

  • I Care
   18 august 2023 la 6:57

   Bună ziua. Ce v-a spus medicul care v-a operat în legătură cu această problemă?

 15. L.Georgescu
  18 august 2023 la 19:13

  La cat timp dupa operatie pot conduce masina?

  • I Care
   22 august 2023 la 7:31

   A doua zi.

   Multă sănătate!

 16. Dimbean Eugenia
  23 septembrie 2023 la 4:34

  Buna ziua la cât timp după operație poți dormi pe partea operație ?Multumesc.

  • I Care
   4 octombrie 2023 la 9:15

   Bună ziua. A doua zi.
   Multă sănătate

 17. Rada Stanciu
  4 octombrie 2023 la 18:17

  Bună seara am 61 de ani am fost operata la ochiul stang de astigmatism cu cristalin toric de doua săptămâni ,vederea sa mai imbunatatit dar in continuare simpt ceva spre coltul ochiului sima deranjează lumina afara mi se pare prea puternica spuneți mi siie va rog dupa cat timp o sa ma acomodez cu noul cristalin mulțumesc.

  • I Care
   16 octombrie 2023 la 9:42

   Bună ziua. Medicul care v-a operat și vă cunoaște bine și celelalte diagnostice este cel în măsură să vă dea aceste informații. În principiu acomodarea cu cristalinul foarte foarte puțin.

   Multă sănătate!

 18. Estera
  22 noiembrie 2023 la 12:47

  După cîte zile de la operație de cataractă poți să ieși să te plimbi în aer liber

  • I Care
   23 noiembrie 2023 la 12:10

   Bună ziua. Imediat. 🙂

   Multă sănătate!

 19. Secară G
  20 februarie 2024 la 13:18

  Bună ziua!
  M-am operat de cataractă la un ochi, în urmă cu două luni. Conduc mașina 6 zile din 7, ziua (la dus) și noaptea (la întors). Medicul mi-a recomandat un cristalin monofocal ClareOn Alcon (deși eu optam pentru PANOPTIX ) In prezent văd puțin încețoșat și luminile cu halouri
  Medicul oftalmolog mi-a recomandat să fac un laser la ochiul operat.
  Vă rog și vă cer dvs. o a doua părere: va dispărea total ceața? Dar halourile?
  Vă mulțumesc anticipat!
  Cu stimă și respect G.S.

  • I Care
   21 februarie 2024 la 13:56

   Bună ziua. Vă putem ajuta cu a doua opinie medicală doar în urma unei consultații după ce vedem despre ce este vorba în totalitate. Halourile în jurul luminilor noapte pot fi normale și probabil medicul v-a informat despre asta când ați ales cristalinul (în cazul unor cristaline se specifică din start acest discomfort). Dacă vă putem fi de folos găsiți numerele de telefon în pagina de contact sau vă puteți programa direct pe site http://www.i-care.ro/programare

   Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate