cristalin artificial
 • 2

Un cristalin artificial înlocuiește lentila internă a ochiului cu ajutorul căreia imaginea este focalizată pe retină. Prin aceasta care ochiul reușește să vadă clar la toate distanțelele (acomodație). Cristalinul se află în spatele irisului. Odată cu înaintarea în vârstă, cristalinul natural se poate deteriora din diverse motive. Diabetul, traumatismele, expunerea neprotejată la soare, temperaturile extreme sau mediile toxice sunt principalii factori.

Cristalinul natural opacifiat poate fi înlocuit cu unul artificial, iar acest proces este în aproape 100% dintre cazuri un succes. Operația durează mai puțin de 10 minute și nu necesită spitalizare. Tehnica prin care cristalinul artificial este implantat, în clinicile noastre, se numește facoemulsificare. Cristalinele artificiale pot avea filtre de protecție a retinei, în unele cazuri chiar filtre suplimentare.

Tipuri de cristalin artificial

Cu timpul, ele au evoluat în performanțe. Cele care oferă performanțe reduse fiind mai ieftine, iar cele mai performante fiind mai costisitoare.

Cristalinul monofocal

Cristalinul monofocal este cristalinul artificial tradițional care a fost folosit în ultimele decenii. Cristalinele monofocale au aceeași putere de refracție în toate regiunile ochiului și, prin urmare, asigură o vedere bună la distanță. În cazul implantului de cristaline monofocale, pacientul are nevoie de ochelari pentru citit.

Cristalinul toric

Cristalinul toric este tot o lentilă monofocală, dar spre deosebire de cristalinele monofocale (care au aceeași putere în toate regiunile ochiului) cristalinele torice au putere diferită în unele regiuni, având drept scop corectarea astigmatismului. Ele sunt potrivite pentru pacienții care, în afară de miopie sau hipermetropie, suferă și de astigmatism (mai mult de 1,5 grade). Pentru ca acest cristalin artificial să ofere o vedere corectă, este necesară o configurație specifică și o atenție deosebită din partea medicului care îl poziționează. În cazul în care cristalinul toric nu este poziționat cu precizie maximă în interiorul capsulei, chiar dacă este vorba de o mică divergență, rezultatul final va fi o vedere neclară.

Cristalin artificial asferic

Cristalinul asferic reprezintă o avansare a lentilelor monofocale cu mai multe avantaje. În timp ce obiectivul monofocal tradițional este uniform sferic pe suprafață, lentilele asferice au o formă mai aplatizată spre margini. Acest design special are ca efect o vedere mai clară cu un constrast mai bun și oferă o vizibilitate mai bună, în special noaptea.

Cristalinul bifocal

Cristalinul bifocal a fost conceput pentru a facilita focalizarea atât la apropiere, cât și la distanță. Partea superioară a unei lentile bifocale a fost configurată pentru a se concentra asupra obiectelor din depărtare, iar partea inferioară a fost concepută pentru a focaliza obiectele de la apropiere (într-un interval de 30-35 cm). Astfel, persoanele cu cristalin bifocal implantat pot vedea clar la depărtare și la apropiere, dar nu pot vedea clar la o distanță medie. 

Acest tip de cristalin are marele dezavantaj că nu oferă o vedere clară în situația în care vrei să privești la televizor sau în ecranul calculatorului. Nevoia de a vedea clar la o distanță intermediară (50-60 cm) nu este acoperită de cristalinele bifocale, ci de cele multifocale.

Cristalinul multifocal

Cristalinul multifocal este vârful tehnologiei în privința lentilelor arficiale. Acesta oferă pacientului independență față de ochelari în majoritatea actităților zilnice. Cristalinul multifocal a fost creat cu scopul de a satisface cerințele focale pentru o gamă largă de distanțe (scurte, medii și lungi). Lentila multifocală are suprafața împărțită circular în mai multe zone cu puteri de focalizare diferite. Este precum o țintă, care de la centru spre margini are valori de focalizare diferite. Persoanele care optează pentru cristalinul multifocal nu mai poartă ochelari și se bucură de o vedere bună la apropiere, pe distanțe medii, cât și la distanțe mari. 

Principalul dezavantaj al acestui cristalin este reducerea sensibilității la contrast. Asta înseamnă că pacientul are o dificultate mai mare în a distinge obiectele mai îndepărtate în condiții în care iluminarea este diminuată sau prea intensă. Spre exemplu, șoferii care conduc pe timp de noapte, ar putea întâmpina dificultăți în a vedea marginile slab iluminate ale drumului.

Cristalin artificial multifocal toric 

Cristalinul multifocal toric este tot o lentilă multifocală cu aceleași proprietăți, însă este configurată  (prelucrată) pentru a corecta astigmatismul. 

Cum aleg un cristalin artificial potrivit 

Alegerea unui cristalin artificial potrivit este rezultatul unei colaborări excelente dintre medic, pacient și tehnologie. Cu ajutorul biometrului, medicii clinicilor I Care pot stabili ce cristalin ți se potrivește. În funcție de condiția ta medicală, dar și de stilul tău de viață sau de bugetul disponibil, medicul îți va recomanda un tip de cristalin. Decizia o luați împreună cu medicul ținând cont de toate informațiile (avantaje și dezavantaje) prezentate mai sus. 

Poți solicita informații suplimentare folosind pagina noastră de contact. Îți stăm la dispoziție și telefonic cu orice ai nevoie să știi pentru a lua cea mai bună decizie pentru vederea ta: 0372988488

 

2 Comentarii

 1. DANILA TATIANA
  28 noiembrie 2019 la 11:16

  In data de 27 xi 2019 am avut operatie de cataracta .Cristalinul folosit este implant foldabil toric (alcon)MINI TORIC READY .Vreau sa stiu daca are un termen de garantie…si daca este cazul sa fie schimbat dupa un numar de ani.MULTUMESC

   
  • I Care
   29 noiembrie 2019 la 9:50

   Odată ce sunt implantate, cristalinele artificiale nu au termen de expirare. De asemenea, nu se deteriorează după ce sunt implantate (decât în cazuri de traumatism sever la nivelul ochiului), așa că nu există termen de garanție.

    

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *