cataracta secundara laser YAG
  • 16

Cataracta secundară apare, după cum indică și numele, în urma operației de cataractă. Unele persoane încep să aibă vederea neclară la un anumit timp de la implantul de cristalin artificial. Poate fi vorba de câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Multe dintre aceste persoane se îngrijorează crezând că operația de cataractă nu a reușit, ori că afecțiunea a recidivat. Se pot gândi chiar că doctorul oftalmolog nu le-a realizat implantul de cristalin așa cum ar fi trebuit. De cele mai multe ori este vorba de ceea ce numim “cataractă secundară”.

Cum apare cataracta secundară

cataracta secundara

Pentru a înțelege cum se formează cataracta secundară este necesar să vă prezentam puțin din informațiile despre structura ochiului. Lentila ochiului (cristalinul natural), este închisă într-o membrană limpede numită capsulă. O porțiune semnificativă a capsulei lentilei care se află în fața cristalinului este îndepărtată în timpul operației de cataractă. Medicul face acest lucru pentru a avea acces la lentila naturală a ochiului, opacifiată de cataractă. Doctorul oftalmolog scoate lentila opacifiată din acea capsulă și o înlocuiește cu o lentilă (cristalin artificial) clară. Pe aceasta o plasează în aceeași capsulă.

În timpul operației de cataractă, porțiunea posterioară a capsulei lentilei (partea din spatele cristalinului) este lăsată intactă, iar cristalinul artificial este implantat direct în fața ei.

În cazul unui procent mic al persoanelor care au parte de un implant de cristalin artificial, partea posterioară a capsulei cristalinului devine neclară. Asta se întâmplă la câteva luni sau chiar ani după operație. Opacifierea capsulei cristalinului este cunoscută drept cataractă secundară. Apariția cataractei secundare poate fi considerată normală după o operație de cataractă. 

Simptome în cataracta secundară

Persoanele cu cataractă secundară spun că văd precum înainte de operația de cataractă, iar scăderea acuității vizuale este ușor de observat. Vederea este “în ceață”, iar viața de zi cu zi a pacientului începe să fie afectată de această “ceață” aproape la fel de mult ca înainte de intervenția de înlocuire a cristalinului. 

În cazul persoanelor tinere, ritmul de scădere a acuității vizuale în cataracta secundară este chiar mai accelerat decât în cazul persoanelor în vârstă.

Vindecarea de cataracta secundară cu laserul YAG

Soluția în cazul cataractei secundare este intervenția cu laser YAG. Cu ajutorul capsulotomiei, cu laser YAG, vederea clară este restabilită, iar pacientul se bucură din nou de o acuitate vizuală ridicată. Procedura este una foarte simplă, durează doar câteva minute, iar de obicei nu este nevoie să fie repetată. De asemenea, nu este dureroasă. În niciun caz nu o putem numi operație, pentru că este o simplă intervenție rapidă cu laser. Nu necesită anestezie și nu are contraindicații. 


Totul se face în cabinetul medical. Oftalmologul folosește un laser specializat pentru a crea o “fereastră” clară în capsula lentilelor posterioare, care restabilește rapid acuitatea vizuală. În unele cazuri, pacientul poate avea în câmpul vizual mici “pete” în urma acestei intervenții. Acestea durează doar puțin timp. Pentru o mai mare siguranță, pacienților li se poate recomanda, post-intervenție, un tratament cu picături anti-inflamatorii pentru aproximativ o săptămână. 

Medicul oftalmolog este cel în măsură să precizeze când este cel mai bun moment pentru a realiza această intervenție cu laser YAG și dacă este necesar tratamentul. De asemenea, medicul poate chema la control pacientul pentru a observa dacă au apărut schimbări. 

În cazul în care experimentați cataracta secundară, vă recomandăm să veniți la una dintre clinicile noastre din București sau Alexandria pentru o intervenție prin laser YAG. Folosim unul dintre cele mai performante modele de laser produse de nemții de la Zeiss: VISULAS YAG III. Prețul unei interveții poate fi găsit aici. Capsulotomia cu laser YAG este considerată a fi cea mai bună metodă de îndepărtare a cataractei secundare. 

16 Comments

  1. ioana Comsa
    2 iunie 2020 la 12:42

    Absolut pe intelesul oricarui „profan „

  2. Nicolae Teodor Mihai
    22 mai 2021 la 5:15

    După operația de cataracta,, la indepartarea pansamentului, a aparut o pata gri închis de forma unei semiluni în partea laterala, exterioara ochiului, care nu a dispărut nici după zece zile. Este groaznic de suportat. Va dispare și când??? Trebuie sa aștept, sau sa solicit indepartarea acesteia??? Aștept răspuns la aceste întrebări, întrucât îmi este frica sa nu fie prea târziu. Va mulțumesc anticipat.

    • I Care
      23 mai 2021 la 13:54

      Pata în formă de semicerc poate fi normală după operația de cataractă (este practic o bucățică de cristalin). Vestea bună este că acest lucru este trecător.

      Este cel mai bine să vorbiți cu medicul care v-a operat în cazul în care problema nu se rezolva într-o lună (abia după o perioadă mai mare de o lună putem vorbi de vindecare…uneori perioada poate fi mai lungă de o lună.)

      Prin urmare, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră curant. Dacă noi vă putem fi de folos vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

      Multă sănătate!

  3. NicaMirccea
    22 aprilie 2022 la 6:56

    M-am operat de cataracta..am o durere deasupra ochiului operat si numai la o anumita ora 11..cred ca ochiul oboseste..

  4. Claudia
    8 noiembrie 2022 la 7:33

    Buna ziu,
    am efectuat operatia de schimbare cristalin( cristalin multifocal) in scop refractiv, in urma cu mai bine de doua saptamani. Vederea la departare este slaba si in ceata. Mi s a confirmat la doua consulturi post operatorii ca cristalinul este bine pozitionat. Stiu ca inca sunt in recuperare post operatorie..
    Intrebarea mea la acest subiect este, exista posibilitatea unei cataracte post operatorii sau aceasta este posibila doar celor ce au avut cataracta? Multumesc!

    • I Care
      8 noiembrie 2022 la 11:55

      Bună ziua,

      Neuroadaptarea poate dura chiar și 6 luni. Însă, puteți lua în calcul și o cataractă secundară fiindcă în ciuda faptului că operația a fost făcută în scop refractiv, asta nu înseamnă că nu se poate dezvolta cataracta secundară.

      Multă sănătate!

  5. Monica Sirb
    5 februarie 2023 la 17:01

    Buna am avut o operative de inlocuire a cristalinului la ambii ochii in urma cu 8 luni si nici acum nu vad bine la distant a, medical oftalmolog la ultimul consult mi a prescris un ochelar 0.25 cu cilindru, eu ma intreb de ce daca am implant multifocal

    • I Care
      6 februarie 2023 la 11:33

      Bună ziua,
      Există câteva situații în care o problema ca cea descrisă de dumneavoastră poate avea loc. Vă recomandăm să vorbiți cu medicul care v-a operat și să mergeți să verificați tipul cristalinelor implantate concomitent cu nevoile ochilor dumneavoastră.

      Prin urmare, vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră curant. Dacă noi vă putem fi de folos vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

      Multă sănătate!

      • Nina
        14 mai 2023 la 11:37

        La 10 zile după operația de cataractă,am inceput să văd încețoșat.Medicul mi-a spus că e o cataractă secundară.Este posibil ca după 10 zile de la operație sa apară cea secundara,mi se pare prea repede.Cred că a fost o eroare medicala.Am fost operată în Italia.

  6. Irina STAN
    16 mai 2023 la 11:42

    Ce pot face daca dupa Laser YAG au aparut in campul vizual pete si puncte negre ?
    Sunt foarte suparatoare. Cum se pot indeparta?

    • I Care
      22 mai 2023 la 8:52

      Bună ziua.
      Au apărut și flash-uri luminoase? Acelea pot fi ingrijorătoare.
      Punctele negre (musculițele) sunt inofesonsive, din păcate nu dispar, dar din fericire creierul se obișnuiește cu ele și în scurt timp nu vă vor mai deranja. Vă recomandăm acest articol – https://i-care.ro/musculite-zburatoare-in-ochi-9-cauze-ale-miodezopsiei/ , dar vă recomandăm să mergeți și la o consultație oftalmologică.

      Multă sănătate!

  7. mia
    24 iulie 2023 la 3:22

    Am fost operata de cataracta in urma cu o luna si jumatate si a aparut usturime in interiorul ochiului cu senzatie de corp strain . Va rog frumos daca ma puteti lamuri care ar fi cauza .Multumesc !

    • I Care
      24 iulie 2023 la 13:14

      Bună ziua,
      Cauza în acest caz poate fi stabilită doar în cadrul unei control.
      Multă sănătate.

  8. Maria
    2 februarie 2024 la 20:32

    Bună seara.
    Sunt operata de cataracta la ambii ochi de aprox 2 ani. Deși am cristaline trifocale la ambii ochi, la ochiul drept am probleme de vedere ( daca acopar ochiul sting, nu vad nimic în special de aproape numai cu ochiul drept ) deși inainte de operație nu aveam această problemă. Medicul oftalmolog care m-a operat îmi spune tot timpul ca totul este în regulă. As dori să aflu de la dvs. care ar putea fi cauza și ce pot face pentru a rezolva problema. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    • I Care
      6 februarie 2024 la 13:31

      Bună ziua. Dacă doriți să vă ajutăm cu a doua opinie medicală o putem face doar în urma unei consultații pentru că prin internet este imposibil să putem stabili diagnosticul. Vă așteptăm cu drag!

      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate