cataracta secundara laser YAG
  • 1

Cataracta secundară apare, după cum indică și numele, în urma operației de cataractă. Unele persoane încep să aibă vederea neclară la un anumit timp de la implantul de cristalin artificial. Poate fi vorba de câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Multe dintre aceste persoane se îngrijorează crezând că operația de cataractă nu a reușit, ori că afecțiunea a recidivat. Se pot gândi chiar că doctorul oftalmolog nu le-a realizat implantul de cristalin așa cum ar fi trebuit. De cele mai multe ori este vorba de ceea ce numim “cataractă secundară”.

Cum apare cataracta secundară

cataracta secundara

Pentru a înțelege cum se formează cataracta secundară este necesar să vă prezentam puțin din informațiile despre structura ochiului. Lentila ochiului (cristalinul natural), este închisă într-o membrană limpede numită capsulă. O porțiune semnificativă a capsulei lentilei care se află în fața cristalinului este îndepărtată în timpul operației de cataractă. Medicul face acest lucru pentru a avea acces la lentila naturală a ochiului, opacifiată de cataractă. Doctorul oftalmolog scoate lentila opacifiată din acea capsulă și o înlocuiește cu o lentilă (cristalin artificial) clară. Pe aceasta o plasează în aceeași capsulă.

În timpul operației de cataractă, porțiunea posterioară a capsulei lentilei (partea din spatele cristalinului) este lăsată intactă, iar cristalinul artificial este implantat direct în fața ei.

În cazul unui procent mic al persoanelor care au parte de un implant de cristalin artificial, partea posterioară a capsulei cristalinului devine neclară. Asta se întâmplă la câteva luni sau chiar ani după operație. Opacifierea capsulei cristalinului este cunoscută drept cataractă secundară. Apariția cataractei secundare poate fi considerată normală după o operație de cataractă. 

Simptome în cataracta secundară

Persoanele cu cataractă secundară spun că văd precum înainte de operația de cataractă, iar scăderea acuității vizuale este ușor de observat. Vederea este “în ceață”, iar viața de zi cu zi a pacientului începe să fie afectată de această “ceață” aproape la fel de mult ca înainte de intervenția de înlocuire a cristalinului. 

În cazul persoanelor tinere, ritmul de scădere a acuității vizuale în cataracta secundară este chiar mai accelerat decât în cazul persoanelor în vârstă.

Vindecarea de cataracta secundară cu laserul YAG

Soluția în cazul cataractei secundare este intervenția cu laser YAG. Cu ajutorul capsulotomiei, cu laser YAG, vederea clară este restabilită, iar pacientul se bucură din nou de o acuitate vizuală ridicată. Procedura este una foarte simplă, durează doar câteva minute, iar de obicei nu este nevoie să fie repetată. De asemenea, nu este dureroasă. În niciun caz nu o putem numi operație, pentru că este o simplă intervenție rapidă cu laser. Nu necesită anestezie și nu are contraindicații. 


Totul se face în cabinetul medical. Oftalmologul folosește un laser specializat pentru a crea o “fereastră” clară în capsula lentilelor posterioare, care restabilește rapid acuitatea vizuală. În unele cazuri, pacientul poate avea în câmpul vizual mici “pete” în urma acestei intervenții. Acestea durează doar puțin timp. Pentru o mai mare siguranță, pacienților li se poate recomanda, post-intervenție, un tratament cu picături anti-inflamatorii pentru aproximativ o săptămână. 

Medicul oftalmolog este cel în măsură să precizeze când este cel mai bun moment pentru a realiza această intervenție cu laser YAG și dacă este necesar tratamentul. De asemenea, medicul poate chema la control pacientul pentru a observa dacă au apărut schimbări. 

În cazul în care experimentați cataracta secundară, vă recomandăm să veniți la una dintre clinicile noastre din București sau Alexandria pentru o intervenție prin laser YAG. Folosim unul dintre cele mai performante modele de laser produse de nemții de la Zeiss: VISULAS YAG III. Prețul unei interveții poate fi găsit aici. Capsulotomia cu laser YAG este considerată a fi cea mai bună metodă de îndepărtare a cataractei secundare. 

 

1 Comentariu

  1. ioana Comsa
    2 iunie 2020 la 12:42

    Absolut pe intelesul oricarui “profan “

     

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *