musculite zburatoare ochi
  • 0

Musculițe zburătoare, numite științific miodezopsii, descrise de multe ori care niște corpuri care par să plutească în ochi, reprezintă un simptom destul de frecvent și extrem de deranjant. În special în lumină puternică, sau pe un fond alb sau deschis la culoare, acestea devin și mai vizibile. 

Miodezopsiile urmăresc mișcarea ochiului, oprindu-se la scurt timp după ce acesta se oprește. Este aproape imposibil să încercăm să urmărim cu privirea un astfel de punct, deoarece toate sunt într-o  continuă mișcare. 

În ciuda faptului că cele mai multe persoane se alarmează în momentul în care se confruntă cu astfel de simptome, de cele mai multe ori ele nu reprezintă un semnal de alarmă. Cu toate acestea, pentru siguranța dumneavoastră, este bine să vă prezentați la medic astfel încât acesta să poată determina cauza miodezopsiilor. Și asta deoarece, în cazuri rare, pot fi semnul unei afecțiuni mai grave. Miodezopsiile pot fi prezente într-unul sau în ambii ochi. 

De obicei, miodezopsiile apar și dispar odată ce persoana clipește sau mișcă ochiul. 

Cauze ale miodezopsiei

Vârsta înaintată

Miodezopsiile apar natural, odată cu înaintea în vârstă. Este un proces natural de îmbătrânire și nu reprezintă o problemă de sănătate. De fapt, aproape toate persoanele de peste 50 de ani se vor confrunta, mai devreme sau mai târziu, cu această problemă. Cu toate acestea, unele persoane vor fi mai afectate, raportând mai multe punctulețe care deranjează vederea. Cauza este reprezentată de modificările degenerative care se produc în mod normal în corpul vitros din interiorul globului ocular.

Hemoragia oculară

Hemoragia oculară este o altă cauză a miodezopsiilor. În funcție de severitatea acesteia, dimensiunea corpurilor plutitoare poate fi mai mare sau mai mică, deoarece celule sanguine sunt percepute de pacient ca fiind niște ”obiecte” care se mișcă în interiorul ochiului. Hemoragiile oculare pot avea diferite cauze, precum hipertensiunea arterială, diabetul, diferite traumatisme oculare sau craniene sau cheaguri de sânge care blochează anumite vase sanguine. 

Uveita posterioară

Uveita posterioară reprezintă inflamarea părții posterioare a ochiului, numită coroidă. În această afecțiune, în majoritatea cazurilor, este afectată și retina. Principalele simptome ale uveitei posterioare sunt miodezopsiile și pierderea acuității vizuale. 

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat, prin care vasele sanguine din retină sunt afectate mai mult sau mai puțin. Retina reprezintă membrana care acoperă faţa internă a ochiului, conţinând celulele ce permit captarea semnalului luminos. Simptomele includ vedere încețoșată, dificultate în a distinge culorile, senzația de corpuri plutitoare în ochi și, nu în ultimul rând, orbire.

Dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină se produce atunci când cele două membrane componente ale retinei nu mai stau unite, ci se desprind. Retina are două membrane: prima, cea pe care ajunge lumina, are rolul de a capta lumina, iar a doua are rol de a asigura nutriția. Atunci când primul strat se desprinde de țesutul de susținere aflat în partea din spate a ochiului avem de a face cu o detașare de retină. Unul dintre principalele simptome sunt miodezopsiile. 

Alte cauze

  • Miopia
  • Efecte adverse ale unor medicamente
  • Intervenții chirurgicale oculare
  • Migrene sau dureri de cap

Tratament pentru “musculițe zburătoare în ochi”

Din păcate, cel mai bun tratament pentru miodezopsii este să învățăm să le ignorăm. Dar nu înainte de a consulta părerea unui specialist pentru a ne asigura că miodezopsiile nu semnalizează o afecțiune mai gravă. 

În cazul în care acestea au apărut din cauza unei alte boli, medicul vă va recomanda tratament pentru a trata afecțiunea, astfel dispărând și aceste simptome. În cazul în care miodezopsiile sunt relaționate cu vârsta, va trebui însă să învățați să le ignorați, pentru că altfel vă veți face viața un calvar. 

Când trebuie să mergem la doctor

În cazul în care miodezopsiile apar brusc, trebuie să consultați urgent un medic oftalmolog. La fel și când apar noi  „musculițe” sau dacă acestea sunt însoțite de flash-uri de lumină sau de umbre întunecate în câmpul vizual. Nu ezitați să telefonați și să ajungeți cât mai repede la un medic oftalmolog în cazul în care experimentați flash-uri. Aceste simptome pot fi cauza unei afecțiuni care duce la pierderea vederii.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eye-floaters/symptoms-causes/syc-20372346

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate