dezlipire de retina
  • 2

Dezlipire de retină este o afecțiune oftalmologică serioasă și reprezintă o urgență medicală. Apare cu precădere la persoanele de peste 50-60 de ani și la cele care au un istoric familial al acestei afecțiuni. Dezlipirea se produce atunci când cele două membrane componente ale retinei nu mai stau unite, ci se desprind. Retina are două membrane: prima, cea pe care ajunge lumina are rolul de a capta lumina, iar a doua are rol de a asigura nutriția. Atunci când primul strat se desprinde de țesutul de susținere aflat în partea din spate a ochiului avem de a face cu o detașare de retină. 

retina
retina

Funcția principală a retinei este de a transmite semnale vizuale creierului, prin nervul optic. Astfel, noi vedem pentru că lumina trece prin ochi și se oprește pe retină (după modelul aparatului de fotografiat). Când lumina lovește retina, aceasta produce o imagine care este tradusă în impulsuri neuronale și trimisă creierului prin nervul optic. 

Cu alte cuvinte, o imagine se formează pe retină, celulele nervoase prelucrează informația și o transmit prin impulsuri electrice, prin nervul optic, către creier. Dacă retina este deteriorată, acest lucru poate afecta capacitatea de a vedea. Desprinderea retinei are loc atunci când acest strat este extras din poziția sa normală.

La început, detașarea ar putea afecta doar o mică parte a retinei, dar, fără tratament, întreaga retină se poate desprinde. În final, vederea în acel ochi va fi pierdută. Așadar, avem nevoie de o retină sănătoasă pentru a putea vedea clar. O dezlipire de retină apare, de obicei, la un singur ochi. 

Persoanele cu miopie severă, cu diabet, sau cele care au suferit o operație complicată de cataractă sunt predispuse la dezlipire de retină. De asemenea, orice persoană care a primit o lovitură în ochi are risc crescut pentru a suferi de această afecțiune. 

Simptome pentru dezlipire de retină

Dezlipirea de retină nu este, de obicei, dureroasă. Cu toate aceste, există o serie de simptome care pot anunța această afecțiune oculară gravă. Amintim 6 cele mai importante simptome:

  1. Fosfena sau fotopsia – este o senzație care apare sub forma unor puncte luminoase, licăriri de lumină care apar de regulă în afara părții centrale a vederii, în vederea periferică. Licăririle apar cu precădere când ochii sunt mișcați. 
  2. O creștere semnificativă a numărului obiectelor plutitoare (floaters). Poți vedea lucruri plutind, lucruri precum bule sau segmente ale unor obiecte aliniindu-se și mișcându-se în ritmul și direcția în care îți miști ochii. 
  3. Senzația de ochi greu
  4. O umbră care apare în vederea periferică și se răspândește treptat în tot câmpul vizual. 
  5. Senzația unei perdele care coboară peste câmpul vizual.
  6. Liniile drepte încep să apare drept linii curbate. Cititul devine dificil.

Trebuie să precizăm și faptul că aceste simptome pot fi mai accentuate când corpul este în poziție verticală. Unii pacienți spun că atunci când sunt în poziție orizontală simptomele se ameliorează. Explicația este dată de faptul că în poziția orizontală retina tinde să se reașeze pe membrana vasculară. 

Cauze ale dezlipirii de retină

Există mai multe cauze ale dezlipirii de retină. În funcție de acestea sunt stabilite trei mari categorii sau tipuri ale dezlipirii de retină. 

Dezlipire de retină regmatogenă este o ruptură sau o gaură în retină. Această gaură permite lichidului să treacă din spațiul vitros în spațiul subretinal dintre retina senzorială și epiteliul pigmentului retinian.

Dezlipire de retină exudativă are loc atunci când inflamația, anomaliile vasculare sau leziunea provoacă acumularea de lichide sub retină. În acest caz nu există gaură sau rupere.

Dezlipire de retină prin tracțiune se manifestă prin formarea de membrane în cavitatea vitreană. Acestea trag retina și o desprind. Poate fi vorba despre o leziune sau o inflamație care determină țesutul fibrovascular să tragă retina senzorială din epiteliul pigmentului retinian.

Tratamentul dezlipirii de retină

În funcție de gravitatea dezlipirii de retină, de tipul acesteia, ori de localizare, medicul oftalmolog poate recomanda una dintre metodele de tratament cunoscute. Tratamentul poate include: corticosteroizi sistemici, identația sclerala, închiderea lipsei de substanță retiniana prin laser, diatermie sau crioterapie, fotocoagularea, retinopexia pneumatica, chirurgia intravitroasă și enuclearea etc. 

Dezlipirea de retină este o urgență. Dacă suspectezi că ai putea suferi de această afecțiune trebuie să consulți de urgență un medic oftalmolog. Îți stăm la dispoziție la numerele de telefon afișate în pagina de contact.

2 Comments

  1. Ripanu iuliana
    18 aprilie 2021 la 6:46

    Buna dimineata! Am dezlipire de retina la OS si cataracta matura. Dezlipirea de retina este dezlipita de cativa ani. Am fost la toate cabinetele oftalmologie din orasul meu spunandu-le ca am flashuri luminoase si multe llinii plutitoare in ochi dar mi-au spus ca este ok nevazand nimic si cu o miopie fortisdima de -32,5. Se mai poate face ceva? Dezlipirea de retina mi-au descoperit-o la clinica vista vizion din orasul meu unde am fostoperata la OD de cataracta avand si o miopie forte de -16. O zi frumoasa

    • I Care
      19 aprilie 2021 la 16:39

      Bună ziua,

      În general, pentru dezlipirea de retină veche nu prea se mai poate face nimic. Vă recomandăm totuși să consultați un retinist.

      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate