uveita
 • 2

Uveita este o afecțiune care apare la nivelul membranei intermediare vascularizată a ochiului (uveea). Prin uveită înțelegem practic inflamarea uveei. Uveea este formată din iris, corp ciliar și coroidă și este cea mai vascularizată zonă din corp. 

Inflamarea acestei secțiuni, care conține vase de sânge ce alimentează ochiul, este cât se poate de periculoasă. Toate țesuturile ochiului sunt afectate atunci când uveea este inflamată. Orice formă de uveită poate fi gravă și poate fi un simptom pentru alte afecțiuni grave.

Se află printre cele mai periculoase afecțiuni oculare care ar putea duce la pierderea vederii. Complicațiile uveitei pot include glaucomul, cataracta, creșterea anormală a vaselor de sânge din ochi care interferează cu vederea, lichid în retină (edem), dezlipirea de retină. Toate acestea pot duce la pierderea vederii.

Tipuri de uveită

Există trei mari tipuri ale acestei afecțiuni:

Uveita anterioară sau irita este cea mai frecventă formă de uveită. Afectează irisul și corpul ciliar și poate fi asociată cu tulburări autoimune, cum ar fi diferite tipuri de artrită. Irita se poate dezvolta brusc și poate dura până la opt săptămâni, chiar și cu tratament. Uneori poate avea un curs cronic, necesitând un tratament pe termen lung.

Uveita intermediară sau ciclita este o inflamație a porțiunii mediane a ochiului, a umorului vitros și a retinei. Aceasta se poate dezvolta brusc și poate dura câteva luni sau poate avea un curs cronic.

Uveita posterioară afectează spatele ochiului și implică retina, coroida sau ambele. De obicei este asociată cu un grad de inflamație a retinei. Această afecțiune poate progresa rapid, ceea ce face dificilă tratarea. Retinita poate fi cauzată de virusuri, cum ar fi zona zoster sau virusul herpes simplex, și infecții bacteriene, cum ar fi sifilisul sau toxoplasmoza. Coroidita este o inflamație a stratului de sub retină. Poate fi, de asemenea, cauzată de o infecție, cum ar fi tuberculoza. Retinita și coroidita pot fi cauzate de o boală autoimună. Cu toate acestea, cauzele uveitei rămân necunoscute într-un număr mare de cazuri.

Simptomele uveitei

Afecțiunea se manifestă cu simptome vizibile care ar trebui să te îngrijoreze și să te convingă să mergi repede la oftalmolog. Printre simptomele uveitei se numără:

 • Înroșirea ochilor
 • Iritarea ochilor
 • Vedere în ceață
 • Sensibilitate crescută la lumină (fotofobia)
 • Lăcrimare
 • Lumini intermitente
 • Dureri de ochi
 • Pete plutitoare în fața ochilor

Cauzele uveitei

Uveita are multe cauze potențiale. Iată câteva dintre cele mai întâlnite cauze care declanșează această afecțiune:

 • Infecție cu o bacterie precum boala Lyme, TBC, sifilis etc,
 • Infecție cu un parazit,
 • Afecțiune autoimună  precum spondilita anchilozantă, sarcoidoza etc,
 • Traumatism ocular,
 • Boală inflamatorie sistemică precum colica ulcerativă sau boala Crohn.
 • Uveita poate fi cauzată, de asemenea, de o afecțiune în altă parte a corpului, iar medicul oftalmolog ar putea cere să discute cu medicul tău curant ori cu un alt specialist pentru a evalua corect și holistic starea ta de sănătate.

Tratamentul uveitei 

Deoarece este potențial periculoasă pentru vedere, tratamentul acestei afecțiuni trebuie să înceapă imediat dacă inflamația este prezentă.

Antiinflamatoarele steroidiene sunt prima linie de atac pentru uveita care nu este cauzată de o infecție. Acestea au ca scop reducerea inflamației. Pot fi administrate ca picături, pastile sau injectabil. 

Antibioticele sunt folosite la pacienții cu uveită infecțioasă.

Ochelarii întunecați și picăturile dilatatoare pot ajuta în cazurile de sensibilitate la lumină.

Imuno-modularea sau imunosupresia sunt administrate persoanelor cu boli sistemice de tip autoimun. 

Medicul oftalmolog este cel care poate decide, în urma testelor și examenelor specifice, care este cel mai bun tratament în cazul unei uveite. Este foarte important ca, dacă experimentezi una sau mai multe dintre simptomele prezentate în acest articol să te prezenți de urgență la medicul oftalmolog. Pentru că, da, uveita este o urgență. 

2 Comments

 1. Racu
  4 martie 2021 la 16:23

  Bună am de ce va timp câteva umbre în ociu stng nu ma doare nu este rosul la în ceput am avut ceva lăcrimare acumanu mai am am fost la doctor și nu am putut citi literele de jos cele mici care ari fi cauza mulțumesc anticipat

 2. Racu
  4 martie 2021 la 16:26

  Bună am de ce va timp câteva umbre în ociu stng nu ma doare nu este rosul la în ceput am avut ceva lăcrimare am fost la doctor și nu am putut citi literele de jos cele mici care ari fi cauza mulțumesc anticipat

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate