iridotomia laser glaucom
  • 0

Iridotomia laser este principalul tratament administrat în cazul persoanelor diagnosticate cu glaucom primitiv cu unghi îngust, un tip de glaucom întâlnit mai rar, dar deosebit de periculos. 

Acesta apare întotdeauna bilateral și este descoperit, în unele cazuri, în timpul unui control de rutină, la care pacientul vine pentru că simte o schimbare în ceea ce privește vederea. Din păcate însă, de cele mai multe ori, glaucomul cu unghi îngust este descoperit în timpul atacului de glaucom, care reprezintă o urgență medicală și care are nevoie de un tratament prompt care să oprească deteriorarea nervului optic și să salveze vederea. 

Unghiul este porțiunea anatomică a ochiului ce conține structurile care permit fluidului să se dreneze. Unghiul este situat între cornee și iris și conține rețeaua trabeculară, care acționează ca un sistem de filtrare a fluidului apos care se scurge din ochi. În glaucomul cu închidere unghiulară, irisul este împins sau tras în sus de această rețea în unghiul camerei anterioare a ochiului. Atunci când irisul este împins sau tras, unghiul se închide iar umoarea apoasă rămâne blocată și nu se poate scurge, crescând astfel presiunea intraoculară.

În cazul atacului de glaucom, unghiul se închide brusc, iar simptomele sunt grave și severe.

Iridotomia laser:  în ce constă procedura

Iridotomia laser este o procedură care tratează atât glaucomul cu unghi îngust, cât și atacul de glaucom cu unghi închis. 

Cu ajutorului laserului, medicul creează o mică incizie în iris, pentru ca umoarea apoasă blocată în ochi să fie drenată corespunzător și să scadă, astfel, presiunea intraoculară. 

Înaintea intervenției, medicul vă va administra mai multe tipuri de picături. Primul dintre acestea este reprezentat de pilocarpină, care are rolul de a micșora pupila. Cu toate acestea, sunt medici care pot alege ca, în locul policarpinei, în timpul intervenției, să lumineze cu o lumină puternică ochiul pacientului, astfel încât pupila să se contracte natural. Asta îi va permite medicului să penetreze mai ușor irisul.

Totodată, medicul vă va administra picături anestezice, care sunt, de fapt, singura anestezie necesară iridotomiei. 

Procedura este una extrem de simplă, lipsită de orice tip de durere și care durează doar câteva minute. Imediat după intervenție, este posibil ca medicul oftalmolog să vă ceară să rămâneți câteva ore în clinică pentru a vă ține sub observație, astfel încât să poată acționa imediat în cazul în care presiunea oculară crește brusc, o complicație foarte frecventă la iridotomia laser. 

După acest timp, veți putea pleca acasă, cu condiția să fiți însoțit de cineva. Este important ca după aproape orice procedură invazivă sau minim invazivă oculară, pacientul să se deplaseze însoțit de un membru al familiei sau de un prieten. Nu mergeți niciodată la o astfel de programare la volanul autoturismului personal, deoarece nu trebuie să conduceți pe drumul spre casă. 

Complicații

În cele mai multe cazuri, pacienții cu iridotomia se întorc la activitățile uzuale imediat. Având în vedere că efectele adverse mai grave sau complicațiile sunt raportate foarte rar, majoritatea pacienților descriu, după procedură, o iritație a ochiului, o sensibilitate la lumină sau cel mult o senzație de corp străin în ochi, care dispare în câteva zile.  

Alte reacții întâlnite pot fi roșeața, un mic disconfort după procedură, vedere încețoșată temporară, inflamație sau halouri de lumină. Și acestea ar trebui să dispară în doar câteva zile. 

Complicații grave care pot apărea: 

  • Creșterea bruscă a presiunii intraoculare este cea mai frecventă complicație după iridotomia, care poate apărea în primele 4 ore după procedură
  • Hyphema (hemoragia din camera anterioară a ochiului)
  • Disfotopsia vizuală (umbre în câmpul vizual)
  • Evoluția progresivă a cataractei
  • Închiderea iridotomiei și necesitatea unei noi proceduri

În cazul în care considerați că vă putem fi de folos cu mai multe sfaturi sau informații despre iridotomia laser în glaucom nu ezitați să adresați întrebările dumneavoastră medicilor I Care. Vom răspunde cât putem de repede întrebărilor pe care ni le adresați în secțiunea comentarii a acestui articol.

Surse:

https://www.brightfocus.org/glaucoma/article/side-effects-laser-iridotomy

https://eyewiki.aao.org/Laser_Peripheral_Iridotomy#Complications

https://www.glaucomaassociates.com/laser-treatment-for-glaucoma/laser-iridotomy-for-glaucoma/

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *