iridotomia laser glaucom
  • 9

Iridotomia laser este principalul tratament administrat în cazul persoanelor diagnosticate cu glaucom primitiv cu unghi îngust, un tip de glaucom întâlnit mai rar, dar deosebit de periculos. 

Acesta apare întotdeauna bilateral și este descoperit, în unele cazuri, în timpul unui control de rutină, la care pacientul vine pentru că simte o schimbare în ceea ce privește vederea. Din păcate însă, de cele mai multe ori, glaucomul cu unghi îngust este descoperit în timpul atacului de glaucom, care reprezintă o urgență medicală și care are nevoie de un tratament prompt care să oprească deteriorarea nervului optic și să salveze vederea. 

Unghiul este porțiunea anatomică a ochiului ce conține structurile care permit fluidului să se dreneze. Unghiul este situat între cornee și iris și conține rețeaua trabeculară, care acționează ca un sistem de filtrare a fluidului apos care se scurge din ochi. În glaucomul cu închidere unghiulară, irisul este împins sau tras în sus de această rețea în unghiul camerei anterioare a ochiului. Atunci când irisul este împins sau tras, unghiul se închide iar umoarea apoasă rămâne blocată și nu se poate scurge, crescând astfel presiunea intraoculară.

În cazul atacului de glaucom, unghiul se închide brusc, iar simptomele sunt grave și severe.

Iridotomia laser:  în ce constă procedura

Iridotomia laser este o procedură care tratează atât glaucomul cu unghi îngust, cât și atacul de glaucom cu unghi închis. 

Cu ajutorului laserului, medicul creează o mică incizie în iris, pentru ca umoarea apoasă blocată în ochi să fie drenată corespunzător și să scadă, astfel, presiunea intraoculară. 

Înaintea intervenției, medicul vă va administra mai multe tipuri de picături. Primul dintre acestea este reprezentat de pilocarpină, care are rolul de a micșora pupila. Cu toate acestea, sunt medici care pot alege ca, în locul policarpinei, în timpul intervenției, să lumineze cu o lumină puternică ochiul pacientului, astfel încât pupila să se contracte natural. Asta îi va permite medicului să penetreze mai ușor irisul.

Totodată, medicul vă va administra picături anestezice, care sunt, de fapt, singura anestezie necesară iridotomiei. 

Procedura este una extrem de simplă, lipsită de orice tip de durere și care durează doar câteva minute. Imediat după intervenție, este posibil ca medicul oftalmolog să vă ceară să rămâneți câteva ore în clinică pentru a vă ține sub observație, astfel încât să poată acționa imediat în cazul în care presiunea oculară crește brusc, o complicație foarte frecventă la iridotomia laser. 

După acest timp, veți putea pleca acasă, cu condiția să fiți însoțit de cineva. Este important ca după aproape orice procedură invazivă sau minim invazivă oculară, pacientul să se deplaseze însoțit de un membru al familiei sau de un prieten. Nu mergeți niciodată la o astfel de programare la volanul autoturismului personal, deoarece nu trebuie să conduceți pe drumul spre casă. 

Complicații

În cele mai multe cazuri, pacienții cu iridotomia se întorc la activitățile uzuale imediat. Având în vedere că efectele adverse mai grave sau complicațiile sunt raportate foarte rar, majoritatea pacienților descriu, după procedură, o iritație a ochiului, o sensibilitate la lumină sau cel mult o senzație de corp străin în ochi, care dispare în câteva zile.  

Alte reacții întâlnite pot fi roșeața, un mic disconfort după procedură, vedere încețoșată temporară, inflamație sau halouri de lumină. Și acestea ar trebui să dispară în doar câteva zile. 

Complicații grave care pot apărea: 

  • Creșterea bruscă a presiunii intraoculare este cea mai frecventă complicație după iridotomia, care poate apărea în primele 4 ore după procedură
  • Hyphema (hemoragia din camera anterioară a ochiului)
  • Disfotopsia vizuală (umbre în câmpul vizual)
  • Evoluția progresivă a cataractei
  • Închiderea iridotomiei și necesitatea unei noi proceduri

În cazul în care considerați că vă putem fi de folos cu mai multe sfaturi sau informații despre iridotomia laser în glaucom nu ezitați să adresați întrebările dumneavoastră medicilor I Care. Vom răspunde cât putem de repede întrebărilor pe care ni le adresați în secțiunea comentarii a acestui articol.

Surse:

https://www.brightfocus.org/glaucoma/article/side-effects-laser-iridotomy

https://eyewiki.aao.org/Laser_Peripheral_Iridotomy#Complications

https://www.glaucomaassociates.com/laser-treatment-for-glaucoma/laser-iridotomy-for-glaucoma/

9 Comments

  1. Radu andreea
    3 iulie 2021 la 12:41

    Buna ziua. Iridotomia este considerata operatie? Cat de mult afecteaza daca nu se face procedura? Nu se poate tine sub control cu picaturi? Am fost diagnosticata cu glaucom de unghi inchis bilateral

    • Ioana
      15 iulie 2021 la 9:40

      Eu sunt operata cu laser și după 1 ora am văzut foarte vlar ,am condus masina ,fără dureri și am simțit a doua zi ochiul ușor și limpede.Nu iti fie frica de operație cu laser ca nu doare deloc.iar pe viitor nu vei orbi.

      • Carmen din Bucuresti
        16 septembrie 2023 la 14:04

        Buna Ioana te rog spune mi unde te ai operat și la ce Dr că trebuie sa fac și eu iridotomie și îmi este tare frica.Recomanda mi cine te a operat pe tine pt că am văzut că te ai simțit f bine Mulțumesc din suflet

    • Ioana
      15 iulie 2021 la 9:45

      Picăturile te ajuta într-un timp scurt dar vei ajunge pina la urma tot cu op.laser.Operatia într-adevăr nu este ieftina dar plateste casa de asigurați sănătatea e mai scumpa ochii. Fara vedere nu se merita sa trăiești în intuneric.Capul sus și du-te urgent la operatie ca nu doare deloc și reacti adverse nu are

    • I Care
      15 iulie 2021 la 14:07

      Bună ziua. Iridotomia nu este considerată operație. Dacă medicul v-a recomandat această procedură, iar ea nu este realizată există riscul de pierdere a vederii.

      Din păcate glaucomul cu unghi închis bilateral nu se poate tine sub control cu picături. Însă procedura nu pune probleme de niciun fel.

      Prin urmare vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră oftalmolog. Dacă noi vă putem fi de folos vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

      Multă sănătate!

  2. Pricop Gabriela
    21 iulie 2021 la 6:44

    Bună ziua, eu am făcut intervenția cu laser la clinica Oculus pe 14 07 și acum am ochii roși ma sperie gândul de ceva grav, va rog cineva poate să-mi răspundă

    • I Care
      21 iulie 2021 la 9:37

      Bună ziua,

      Având în vedere că a trecut o săptămână de atunci și ochiul este în continuare roșu, ar trebui să luați legătura cu medicul care v-a operat sau cu unul dintre medicii de acolo care vă cunosc situația și să le explicați problema.

      Prin urmare vă recomandăm să luați legătura cu medicul dumneavoastră oftalmolog. Dacă noi vă putem fi de folos, vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

      Multă sănătate!

  3. Bădescu Bebe
    15 noiembrie 2022 la 11:33

    Bună ziua. Am fost diagnosticat cu Cataracta corticonucleara AO, Camera anterioară
    mică,Keratoconjuncivita sicca. Unghiul irido-cornean de 27°. Mi s-a propus, ca măsură pentru prevenirea unui atac de glaucom ce ar putea avea loc in timpul implantului de cristalin, iridotomie laser, bilaterală. Mentionez că eu as dori un cristalin multifocal. De asemenea mentionez ca am facut de mai multe ori examen oftalmologic cu midrium ultima, oara in septembrie 2022, și nu am avut probleme. As dori să vă întreb dacă această procedură este strict necesară, având în vedere diagnosticul și că nu este fără riscuri. Există și alte variante,. care să fie mai puțin traumatizante, pentru ochi? Vă mulțumesc anticipat pentru raspuns.

    • I Care
      21 noiembrie 2022 la 11:30

      Bună ziua,
      Putem să vă oferim un răspuns corect doar în urma unei consultații. Situația dumneavoastră este complexă și trebuie să luăm în calcul toate aspectele care se văd în investigații.
      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate