ambliopia ochi lenes copii
  • 0

Ambliopia, afecțiune denumită și “ochi leneș” este pierderea sau lipsa dezvoltării vederii centrale într-un ochi. Ambliopia poate rezulta din eșecul folosirii ambilor ochi împreună. Ochiul leneș este adesea asociat cu „ochii încrucișați”. De obicei se dezvoltă înainte de vârsta de 6 ani și nu afectează vederea laterală. Ambliopia poate apărea, mai rar, la ambii ochi. 

Ce este ambliopia sau ochiul leneș

Ambliopia este pierderea vederii ce are loc atunci când o imagine clară nu este disponibilă pe retină în perioadele cheie ale dezvoltării. Cortexul vizual al creierului cunoaște o dezvoltarea dramatică în primii ani de viață, la bebeluși și copiii mici, iar apoi continuă să se dezvolte de-a lungul primei decade a vieții. Orice interferează cu o imagine normală pe retină în acest timp poate duce la ambliopie.

“Ochiul leneș” se dezvoltă atunci când creierul copilului absoarbe doar imaginile și semnalele transmise de un singur ochi. Acest lucru este cauzat de o modificare a nervilor dintre retină și creier sau de o vedere anormală cauzată de cataractă sau de strabism. 

3 cauze ale ambliopiei

Strabismul

Ochiul leneș coincide, adesea, cu strabismul. Ochiul deviat din strabism devine cu timpul neglijat. Datorită neuroplasticității cerebrale la copil, apar fenomene de adaptare. Creierul elimină, astfel, imaginea produsă de ochiul deviat. Vederea unuia dintre cei doi ochi este „oprită” de către creier pentru a preveni dublarea imaginii. Acest lucru face ca, gradual, ochiul să își piardă funcția optică și să se transforme într-un ochi leneș. Copilul va folosi doar un ochi pentru a vedea. 

Anizometropia (diferență de dioptrie între cei doi ochi)

Ambliopia mai poate avea loc atunci când imaginea formată de unul dintre cei doi ochi este neclară din cauza unui viciu de refracție. Dacă unul dintre dintre ochi are o dioptrie mare și transmite spre creier o imagine neclară și deformată, cortexul o va ignora pentru a nu produce confuzie vizuală. Odată cu această “ignorare”, căile de transmisie vor stagna și nu se vor mai dezvolta pe acea parte. Dacă viciul de refracție nu este corectat la acel ochi, pe termen lung, această situația va duce la apariție „ochiului leneș”. 

Prezența unui obstacol vizual

Orice obstacol vizual care poate împiedica stimularea căilor vizuale duce, în timp la ambliopie. Cataracta congenitală poate fi un astfel de obstacol.  În cazul cataractei congenitale vederea ochiului afectat este încețoșată împiedicându-l astfel să se dezvolte corespunzător. Același fenomen are loc și în cazul opacității corneene sau în cazul unui ochi acoperit pentru o perioadă îndelungată de pansament, sau de o pleoapă căzută. 

Factori de risc

Copiii născuți prematur prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta ambliopie. De asemenea copiii cu întârzieri ale dezvoltării sistemului nervos pot avea “ochi leneș”. Deși nu poate fi congenitală, ambliopia poate apărea mai frecvent la copiii cu părinți cu vicii de refracție sau strabism. 

În unele cazuri ambliopia nu se poate vedea cu ochiul liber. Un examen atent menit să determine acuitatea vizuală a copilului va identifica această problemă oftalmologică.

Singura modalitate prin care părinții ar putea identifica, la nivel mic, simptomele ambliopiei este să acopere pe rând, pentru perioade scurte, ochii copilului. În cazul în care un ochi este leneș, copilul va prezenta o stare de agitație atunci când ochiul care vede bine va fi acoperit. 

Tratamentul ochiului leneș

În funcție de stadiul afecțiunii, tratamentul ambliopiei poate dura de la câteva luni la câțiva ani și poate însuma mai multe metode de tratament. Le prezentăm în ordinea frecvenței și a importanței lor. 

  • Corectarea viciului de refracție la ochiul leneș. Fie că este vorba de miopie, hipermetropie sau astigmatism, purtarea de ochelari de corecție poate fi un prim pas important în corectarea ambliopiei. 
  • Ocluzia ochiului sănătos. Pentru a determina dezvoltarea ochiului leneș și pentru a-l “pune la a treabă”, medicul va acoperi ochiul sănătos. 
  • Ochelari cu lentilă opacă. În formele mai puțin severe, medicul ar putea recomanda purtarea ochelarilor cu lentilă opacă prin care ochiul sănătos să fie pus în repaus pentru a stimula celălalt ochi. 
  • Gimnastica ortoptică. Exercițiile ortoptice au ca scop antrenarea mușchilor slabi și stimularea ochiului leneș prin consolidarea vederii la nivel cerebral. 
  • Chirurgical. Când cauza ambliopiei este “pleoapa căzută” sau strabismul medicul poate recomanda intervenția chirurgicală care va contribui la vindecarea ambliopiei. 
  • Jocurile video cu AR. Un start-up din Cluj Napoca a venit, în 2017, cu această soluție mai atractivă pentru copii: jocurile video cu realitate augmentată. Tratamentul se face prin intermediul televizoarelor 3D si al unor sisteme de control a mișcării care forțează folosirea ochiului slab.

Ambliopia poate fi evitată, dacă copilul beneficiază de controale oftalmologice în primii ani de viață. Vederea copilului nu este complet dezvoltată la naștere. Ea se dezvoltă cu precădere în primele luni de viață și atinge maturitatea în jurul vârstei de 6 ani. 

Ambliopia poate fi depistată din timp în cabinetul oftalmologic. Vino cu copilul tău în una dintre clinicile noastre și un specialist oftalmopediatru îl va consulta cu grijă astfel încât copilul să se bucure de o vedere clară la maturitate. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate