lasik prk interventie
  • 0

Intervenția chirurgicală de tipul LASIK sau PRK te poate scăpa de ochelari dacă suferi de vicii de refracție. Ochelarii reprezintă un accesoriu pentru unele persoane, însă pentru altele, aceștia sunt o adevărată povară. Pentru că, să recunoaștem, nu este ușor să fii dependent de un anumit lucru, fără de care să nu poți să îți desfășori nici cele mai uzuale activități. Vorbim aici mai ales de persoanele care au dioptrii mari și sunt nevoite să poarte ochelarii tot timpul.

Tocmai de aceea, unele dintre acestea apelează la o intervenție chirurgicală care să le redea vederea, sau cel puțin să le-o îmbunătățească. Este vorba despre intervenția chirurgicală care corectează viciile de refracție

Ce sunt probleme de refracție

Din păcate, probleme de refracție sunt foarte frecvente. Apar atunci când ochii nu pot focusa imaginea. Mai exact, apar în momentul în care razele de lumină care pătrund în ochi nu sunt focalizate corect pe retină. Acestea pot fi de patru feluri: 

Simptomele sunt comune, și apar ca o vedere neclară, încețoșată, oboseală a ochilor, dureri de cap spre sfârșitul zilei sau amețeli. 

Tipuri de intervenții

LASIK

LASIK este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale efectuate pentru a corecta miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Din păcate, nu este o intervenție recomandată pentru toată lumea. 

Operația cu laser in situ keratomileusis (LASIK) se realizează la microscop, cu ajutorul microkeratom-ului, cu care medicul remodelează corneea. 

Intervenția permite corecția prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Astfel, se realizează o keratectomie lamelară, mai exact, se îndepărtează câteva straturi anterioare ale corneei cu ajutorul laserului, apoi grefa se reatașează.

Este o intervenție recomandată persoanelor peste 18 ani. Foarte rar, medicii aleg operația LASIK în cazul copiilor cu probleme de vedere foarte grave, însă acestea sunt excepții. În general, vârsta optimă pentru LASIK este 20-40 de ani. 

Majoritatea medicilor oftalmologi sfătuiesc pacienții care au împlinit 18 ani să mai aștepte măcar până la 20 de ani, până ce dioptriile se stabilizează. 

Din fericire, este o intervenție relativ simplă, în cazul căreia recuperarea este de scurtă durată, fără prea mult disconfort. 

Nu se recomandă însă persoanelor care au sindromul ochilor uscați sau probleme de subțiere ale corneei. 

PRK

PRK sau keratectomia fotorefractivă este foarte asemănătoare procedurii LASIK. Tehnica se bazează tot pe o remodelare a corneei. Mai exact, se bazează pe proprietatea epiteliului cornean (primul strat al corneei) de a se regenera în mod natural și constă în îndepărtarea parțială a acestui strat.

Această intervenție este recomandată persoanelor care suferă de sindromul ochilor uscați sau care au corneea foarte subțire. 

De asemenea, se recomandă persoanelor care au un stil de viață activ, deoarece nu presupune tăierea unei mici bucăți din cornee, așa cum presupune LASIK. Persoanele foarte active pot dizloca accidental lamboul. 

Pe de altă parte, având în vedere că un strat al corneei este îndepărtat, timpul de recuperare crește la câteva săptămâni. 

În general, operația durează doar câteva minute. 

Keratotomia radială

Keratotomia radială este recomandată persoanelor care suferă de miopie ușoară  sau moderată (până la 3 dioptrii). 

În timpul intervenției, medicul oftalmolog realizează mici tăieturi în cornee, pentru a o aplatiza. 

Spre deosebire de LASIK și alte proceduri mai noi, keratotomia radială se poate efectua la un singur ochi odată, pacientul fiind nevoit să aștepte aproximativ 6 săptămâni între intervenții. 

Recuperarea după keratotomia radială durează câteva săptămâni.

În ciuda faptului că această procedură a avut o mare rată de succes de-a lungul timpului, LASIK și PRK sunt mai rapide, mai sigure și mai puțin costisitoare, motiv pentru care reprezintă o alegere mai bună pentru majoritatea pacienților.

Keratotomia astigmatică

Keratotomia astigmatică este o procedură extrem de asemănătoare keratotomiei radiale, însă scopul acesteia este reducerea astigmatismului. 

În cadrul procedurii, medicul remodelează corneea din formă ovală, în forma sferică.

Keratoplastia termică cu laser

Keratoplastia termică cu laser reprezintă tot o tehnică de remodelare a corneei, de această dată încălzind anumite zone ale corneei. 

Este o procedură care se recomandă doar persoanelor peste 40 de ani. 

Durata de recuperare este relativ scurtă, pacienții revenind la activitățile de zi cu zi în numai o zi, două. 

Inelele intracorneene

Inelele intracorneene sunt folosite pentru a trata miopia ușoară. Acestea se implantează în timpul unei intervenții chirurgicale. 

Medicul face o mică incizie în cornee, prin care introduce două inele mici, în formă de semi-lună, în marginea exterioară a corneei. Odată plasate, inelele au rolul de a aplatiza corneea, astfel încât lumina să se poată concentra direct pe retină. 

Cum alegem tipul de intervenție

Acest lucru trebuie făcut împreună cu medicul oftalmolog, după ce sunt luate în calcul toate avantajele, dar și riscurile. De asemenea, tipul intervenției poate fi stabilit numai după anumite teste care vor da detalii concrete despre sănătatea dumneavoastră oculară. 

Nu vă grăbiți! În cazul în care medicul oftalmolog nu v-a expus complet situația sau modul în care a încercat să vă propună o intervenție v-a ridicat cel mai mic semn de întrebare, nu ezitați să mai cereți un punct de vedere! Nimic nu este mai important decât sănătatea dumneavoastră! Tocmai de aceea trebuie să fiți sigur că alegerea dumneavoastră, atât în privința clinicii, a medicului, dar și a tipului de intervenție, este cea corectă!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate