salazion - chalazion
  • 16

Cu toții ne-am confruntat măcar o dată în viață cu acea umflătură mică, roșie și atât de inestetică de la nivelul pleoapei. În special când eram copii și ”ne frecam” la ochi, uitând însă că abia am venit de afară unde ne-am jucat în nisip sau am mângâiat niște animăluțe.  În unele cazuri, banalul urcior nu era un urcior, ci un chalazion (șalazion). Aceste două afecțiuni sunt foarte des confundate.

Chalazionul apare ca o zonă mică, roșie și ușor umflată, însă nedureroasă, pe una dintre pleoape, evoluția fiind una de câteva săptămâni. La câteva zile de la apariție, acesta poate ajunge la mărimea unui bob de mazăre. 

Chalazionul este, de fapt, o inflamație cronică a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale. Se poate dezvolta pe pleoapa inferioară sau superioară, la un singur ochi sau la ambii și poate necesita tratament corespunzător sau poate dispărea fără altfel de intervenții. 

Persoanele care prezintă afecțiuni inflamatorii precum dermatită seboreică, acnee, rozacee, blefarită cronică sau inflamație pe termen lung a pleoapei sunt mai predispuse acestei afecțiuni. De asemenea, apare frecvent la persoanele cu conjunctivită virală sau diferite infecții oculare. Chalazionul poate avea și cauze microbiene, reprezentate în special de stafilococul auriu.

Simptome și diagnosticare

Simptomele chalazionului sunt împărțite în funcție de locul unde se dezvoltă:

  • Atunci când este situat intern (cel mai frecvent), chalazionul apare ca o formațiune chistică, de mici dimensiuni, foarte puțin dureroasă. Formațiunea apare pe interiorul pleoapelor și nu are, la început, niciun simptom. 
  • Chalazionul extern se manifestă la marginea pleoapei inferioare sau superioare, la unul sau chiar la ambii ochi, ca o umflătură de mărimea unui bob de orez sau chiar al unui bob de mazăre. Inflamația poate dura câteva săptămâni. 

Diagnosticarea este una extrem de ușoară. La o simplă privire, medicul oftalmolog vă poate confirma prezența chalazionul. Însă nu înainte de a vă pune câteva întrebări cu privire la simptomele cu care v-ați confruntat pentru a se asigura că formațiunea este, într-adevăr chalazion și nu o altă afecțiune oftalmologică. 

Tratament

Tratamentul chalazionului diferă în funcție de evoluție și de gravitatea acestuia. Unele forme dispar fără tratament. Însă, în cazul în care medicul consideră că este nevoie de tratament, acesta poate include îngrijirea la domiciliu și/sau tratament medicamentos.

Nu încercați să stoarceți chalazionul!

De fapt, este bine să îl atingeți cât mai puțin cu putință. În schimb, puteți aplica comprese calde de patru ori pe zi, timp de 10 minute. Astfel se poate reduce umflătura, prin înmuierea uleiurilor din glanda blocată. 

Nu atingeți zona înainte de a vă fi spălat pe mâini!

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să masați delicat zona de câteva ori pe zi. De asemenea, este posibil să vi se prescrie picături de ochi sau creme de pleoape care să ajute la tratarea chalazionului. Spălați-vă bine pe mâine înainte de a-l atinge.

Tratament medical pentru șalazion

În cazul în care chalazionul nu trece cu tratament la domiciliu, vi se pot recomanda injecții cu corticosteroizi sau chiar o procedură chirurgicală pentru îndepărtarea formațiunii. Atât tratamentul injectabil cât și intervenția chirurgicală sunt extrem de eficiente în tratarea acestuia.

Cum previi chalazionul

Din păcate, chalazionul nu poate fi prevenit, mai ales dacă sunteți predispus la astfel de probleme oculare. Însă sunt câteva lucruri simple de care, dacă țineți cont, puteți micșora semnificativ frecvența apariției afecțiunii:

  • Spălați-vă întotdeauna mâinile înainte de a vă atinge ochii
  • Asigurați-va că purtați și curățați lentilele de contact corespunzător
  • Evitați zonele aglomerate sau poluate
  • Atenție la ingredientele produselor cosmetice folosite și la termenul de valabilitate al acestora

Dacă vă confruntați cu această problemă oftalmologică este bine să urmați sfaturile unui medic oftalmolog, care, în urma unei consultații, vă poate recomanda cel mai bun tratament. 

16 Comments

  1. Armulescu
    15 ianuarie 2021 la 18:36

    Buna seara. Fiica mea are salizion la ochiul stâng pe pleoapă. Am mers la doctor mi-a prescris betabioptal unguent dar nu vad rezultate îmi puteți spune cu ce sa o mai dau.

    • I Care
      19 ianuarie 2021 la 19:03

      Bună seara,

      Ce vârstă are fiica dumneavoastră? De cât timp ia tratamentul și cu ce frecvență?

      • Elena
        16 februarie 2021 la 20:42

        Buna seara , am salazion situat pe pleoapa ochiului drept și doctorul oftalmolog mi a recomandat sa folosesc picături Netildex și un unguent Tobradex, dar mi a spus ca sunt șanse mici sa mi treacă . Pot lua alternativ și alte tratamente naturiste ?

  2. Madalina
    17 martie 2021 la 19:49

    Buna ziua. Fetita mea de 3 ani are un chalazion la ochiul stang. Inainte de aparitia acestuia a avut orjelet. Ii dau tobrex unguent/picaturi. Este eficient acest tratament? Multumesc

    • I Care
      22 martie 2021 la 11:26

      Urmați tratamentul primit de la medicul curant. În cazul în care nu aveți o recomandare de la medic, este important să primiți una DOAR în urma unei consultații. Fiindcă unele afecțiuni nu răspund la unele tratamente și/sau unele tratamente pot interacționa cu alte afecțiuni.

      Multă sănătate.

  3. Trandafir Sofia
    19 mai 2021 la 18:44

    Bună ziua . Am 56 ani ,și din luna martie mă confrunt cu o problemă la ochiul drept . A început cu o durere asemănătoare sinuzitei. Am mers la 5 medici oftalmologi deoarece mă durea ochiul foarte rău ,și câteodată capul . Toți au zis că sunt bine din punct de vedere oftalmologic . La ultimul consult mi s-a prescris amoksiklav, tobrex unguent ,nettacin și yelox. După tratament ,nu mă mai doare capul și nici ochiul ,dar sub ochi în colț când masez ,se simte o gâlmuță dureroasă, iar dimineața când mă trezesc văd dublu câteva minute ( 5-10min)!Oare ce să fie ?

  4. Alina Gaitur
    29 iunie 2021 la 12:09

    Buna am chalazion alăptez bebelușul are 1luna și 3 săptămâni ce medicament pot lua care se permite in timpul alaptari

  5. Aurelia
    1 noiembrie 2021 la 13:31

    Nepotica mea de 8 ani are de 8 luni chalazion la ochiuj sting jos…am folosit comprese calde,umede,unguent kanamicina,cloranfenicol,plasturi fototerapeutici,…nimic ni a ajutat..pe 26 noi trebuie interventie chirurgicala…spre necazul si supararea ei azi dimineata sa trezit cu alt chalazion la dreptul sus

    • Sonia
      24 iulie 2022 la 11:41

      Buna ziua, cum a decurs operatia ? I.a facut anestezie totala ? Interventia a fost la ambii ochi in aceeasi zi ? Fetita mea are 1 an si i.a aparut la ambii ochi si imi este teama de anestezia aia generala, pt ca e prea mică. Astept un raspuns, va rog

  6. Ciuca Bandac Ana Maria
    13 noiembrie 2021 la 22:51

    Buna ,fiul meu in varsta de 1 an si 10 luni pe pleoapa ochiului drept a avut o bubita 2 luni dupa care sau for mat doua bubite .Deja am dat cu tobradep unguent,kanamicina unguent betabioptal. Nu trece deloc nu stiu cum.as putea sa l ajut sa scape de acestea .Va rog ajutati ma!

    • I Care
      15 noiembrie 2021 la 11:56

      Bună ziua,

      Fiul dumneavoastră trebuie consultat de un oftalmopediatru (medic oftalmolog care se ocupă de copii atât de mici). Este cea mai bună și cea mai sigură metodă prin care puteți să tratați o astfel de afecțiune la o așa vârstă fragedă.

      Multă sănătate!

  7. Cosmin
    17 mai 2022 la 8:30

    Buna ziua, Am fost la un medic oftalmolog și mi-a dat un diagnostic de Chalazion pe pleoapa inferioara, că tratament netildex picături și ciprofloxacin picături și comprese cu rivanol rece după administrarea picăturilor. Ce alt tratament pot sa folosesc in afara de picături? Acum 2 ani mi-a apărut prima data și mi-a trecut doar cu comprese rece și imediat cald, acum nu știu ce pot sa fac

    • I Care
      18 mai 2022 la 6:09

      Bună ziua,
      Urmați tratamentul și indicațiile așa cum vi le-a dat medicul. Chalazionul este o problemă care reapare.
      Multă sănătate!

    • Ana
      15 octombrie 2022 la 20:44

      Și eu am avut chalazion pe pleoapa stânga în interior și am scăpat de el fără operatie. Am fost la medicul oftalmolog și mi-a prescris operatie și mi-a dat picături Netildex. Fiind în apropierea sfintelor Paști am mai stat să treacă sărbătorile și am citit pe net că șint bune și compresiile calde uscate. Am pus fierul de calcat în priza și cu un tampon demachiant rotund mai puneam cînd și cînd căldură la ochi că se spune că se înfunda canalul lacrimal și de aia se formează că un chist.Cu toate că doctorul mi-a zis că e de natura bacteriană.Am mers la alt medic sa îmi ia cu un bețișor steril sa vedem la ce antibiotic răspunde sa nu îmi apară de mai multe ori. Cinci zile durează pina primești rezultatul. Între timp tot de pe net vad că cineva spune că Floxal i*a primit că antibiotic și iau și eu și îmi pun in ochi de trei ori pe zi. Știind că frunzele de pătlagină Sint bine la furuncule și dacă pui cite una pina se veștejește și apoi alta în două trei zile trage toată infecția. Spăl citeva frunze și le pun in pahar cu apă sa nu se veștejească și cu toate că shalazonul rea in interiorul pleoapei seara după ce puneam picaturile cu Floxal i puneam peste ochi o frunza de pătlagină spălată și o fixam cu in plasture.De doua ori am pus.Ziua mai puneam și cald.Cind au trebuit sa vina analiza bacteriei a ieșit neconcludentă. Am mers din nou la ultimul medic cu rezultatul și mi-a zis că nu mai am nimic. Bine că am scăpat. De atunci cînd bate vintul îmi pun ochelari de soare că mi*a zis medicul că bacteria am luato de la praf. Sper sa vă folosească și dumneavoastră experiența mea cu shalazonul.Mi-a mai dat medicul un șampon de spălat pe ochi.

  8. radu
    22 august 2022 la 6:24

    m-am operat de 3 ori de chalazion ( la ambii ochi ) in decurs de cativa ani , inainte sa luati orice tratament prescris de toti doctorii „atotstiutori” , faceti o antibiograma , eu se pare ca eram imun la TOBRADEX !, adica in antibiograma cam tot ce era cu dex la final din unguente si creme acel STAFILOCOC era rezistent la ele…( bineinteles ca doctora a fost socata, si mai mult, cand i-am zis ca vreau sa fac antibiograma aceasta s-a opus ca stie ea sigur ce am si cu ce imi trece) din aceasta cauza multor persoane nu le trece ! . Cautati pe internet ” Monica Pop ” , am luat picaturile prescrise de dansa si au functionat. Ba mai mult, m-am certat cu cateva farmacii pentru ca nu vroiau sa mai prepare acele picaturi ( banuiesc ca trebuiau sa-si vanda stocu de tobradex )

    spre sa mi se aprobe comentariul si sa ajut cateva persoane cu probleme !

    • Ella
      27 august 2022 la 9:16

      Buna ziua. Si ce picături vi s-au recomandat dumneavoastra? A trecut chalazionul? Multumesc.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate