- Glaucom
-
de I Care
Problemele cu somnul pot crește riscul de glaucom. Dacă dormi prea puțin ori prea mult ai un risc mai mare de a dezvolta glaucom, spun cercetătorii. Persoanele care dorm 10 sau mai mult de 10 ore pe noapte au risc de trei ori mai mare de a avea leziuni ale nervului optic care provoacă glaucom decât cei care dorm 7 ore pe noapte. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetători din Statele Unite ale Americii.
Peste 6700 de persoane cu vârstă de peste 40 de ani au fost chestionate în legătură cu obiceiurile legate de somn. Cercetătorii au ajuns, astfel, la concluzia că există o legătură importantă între problemele de somn și glaucom.
Nici prea multe oi nu e bine să numeri încercând să adormi, dar nici prea puține
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii americani au descoperit că persoanele care adorm în mai puțin de 9 minute, ori care au nevoie de mai multe de 30 de minute pentru a putea adormi au de două ori mai multe șanse să dezvolte glaucom decât persoanele care adorm în 10-30 de minute.
De asemenea șansele de a dezvolta glaucom au fost de trei ori mai mari în rândul persoanelor care dorm mai puțin de 3 ore pe noapte decât au fost pentru persoanele care dorm în medie 7 ore pe noapte. Astfel aflăm că a dormi prea mult este la fel de nociv, pentru nervul optic, ca dormi prea puțin.
Conform aceluiași studiu, persoanele care au declarat că au probleme în a-și reaminti lucruri pe parcursul zilei din cauza stării de somnolență au de două ori mai multe șanse de a dezvolta glaucom decât persoanele care nu se simt somnoroase în timpul zilei. Persoanele care se simt somnoroase la locul de muncă au un risc de 3 ori mai mare decât persoanele care au declarat că nu simt somnolență în timpul zilei, la lucru.
Studiul a examinat date ale Sondajului Naționale de Sănătate și Nutriție din perioada 2005-2008. Participanții la studiu au fost selectați în funcție de problemele oftalmologice care vizează glaucomul cu leziuni evidente ale nervului optici și chiar cu pierderi de vedere în unele zone ale câmpului vizual. Acești participanți la studiu au fost examinați pentru a se stabili nivelul de afectare.
Ei au avut de raportat câteva informații care țin de comportamentul lor în legătură cu somnul. A fost necesar să raporteze durata medie a somnului lor, dificultatea cu care adorm, dacă se trezesc în timpul somnului, dacă au fost diagnosticați cu apnee sau alte dereglări ale somnului. De asemenea a fost luat în calcul comportamentul în timpul zilei și modul în care lipsa somnului le afectează activitatea la locul de muncă sau în practicarea hobby-urilor.
Problemele cu somnul pot duce la glaucom
„Acest studiu este interesant prin faptul că se adaugă la alte cercetări privind asocierea dintre glaucom și problemele de somn”, spune Michael Boland, MD, PhD, unul dintre autorii studiului și specialist în glaucom la Wilmer Eye Institute din Johns Hopkins University.
Acest studiu nu identifică o asociere între problemele de somn cum ar fi apneea și glaucomul. Dar identifică o strânsă legătură între glaucom și obiceiuri de somn anormale cum ar fi prea puțin somn sau prea mult somn, inabilitatea de a adormi ușor, sau somnolența din timpul zilei.
Persoanele care au probleme cu somnul, adică manifestă unul dintre elementele descrise mai sus care pot cauza un somn anormal ar trebui să facă eforturi pentru a schimba aceste obiceiuri. De asemenea, ar trebui să meargă la un consult oftalmologic, cu atât mai mult, cu cât vârsta este trecută de 40 de ani.
Pentru a preveni problemele oftalmolgice, vă așteptăm la un consult în una dintre clinicile noastre din București sau Alexandria.