lacrimi
  • 2

Lacrimile au un gust sărat. Probabil ați aflat asta într-un moment mai trist din viață atunci când le-ați gustat. Ele sunt, însă, ceva mai mult decât un lichid ușor sărat. De fapt, ele sunt esențiale pentru a menține ochiul lubrifiat, conțin proteine și multe alte substanțe care mențin sănătatea ochiului și îl protejează de infecții. Și asta nu e tot.

Sunt compuse, în mare parte, din apă, dar nu numai

Au o structură asemănătoare salivei. Sunt compuse, în mare parte, din apă, însă conțin și săruri, uleiuri grase și peste 1500 de proteine diferite. 

Electroliții din lacrimi conțin:

  • Sodiu, ceea ce le dă gustul caracteristic sărat
  • Bicarbonat
  • Clorură
  • Potasiu

Acestea conțin și cantități mici de magneziu și calciu. Toate acestea împreună formează trei straturi distincte în lacrimile dumneavoastră:

  • Stratul de mucus care ține lacrima fixată de ochi
  • Stratul apos, cel mai gros strat, hidratează ochiul, ține bacteriile la distanță și protejează corneea
  • Stratul uleios împiedică evaporarea celorlalte straturi și menține suprafața lacrimală netedă

Nu toate lacrimile sunt la fel 

Există trei tipuri:

  • Bazale, care sunt prezente întotdeauna în ochi pentru a proteja împotriva mizeriei și pentru a-l menține hidratat
  • Rreflexe, care se formează când ochii sunt expuși la agenți iritanți cum ar fi fumul, vântul sau ceapa
  • Emoționale, care se produc când suntem triști, fericiți sau suntem expuși unor emoții puternice

Ochii înlăcrimați ar putea fi semnul sindromului ochilor uscați

Sindromul ochilor uscați este o afecțiune foarte frecventă în ultima vreme, care se datorează unei cantități sau calități inadecvate a acestor secreții, motiv pentru care ochiul nu mai este lubrifiat corespunzător. Simptomele acestei afecțiuni pot fi: senzația de arsură, mâncărime sau oboseală a ochilor. 

În ciuda faptului că sună puțin ciudat, acest sindrom poate fi cauza ochilor înlăcrimați. Și asta deoarece acestea sunt un răspuns la iritația ochiului. 

Plângeți cât doriți, nu veți rămâne niciodată fără lacrimi

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, ochiul produce anual între 50 și 115 litri. 

Acestea sunt produse de glandele lacrimale și sunt răspândite pe suprafața ochiului atunci când clipim. Când sunt produse în exces, acestea se varsă prin niște mici canale lacrimogene în cavitatea nazală. 

Chiar dacă producția lacrimilor se micșorează din cauza unor factori cum ar fi sănătatea sau vârsta, aceasta nu încetează niciodată. 

Cu cât îmbătrânim, cu atât producem mai puține lacrimi

Cantitatea de lacrimi bazale scade odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care sindromul ochilor uscați apare mai frecvent la persoanele adulte. Acest lucru se întâmplă cu predominanță la femei odată cu menopauza, din cauza schimbărilor hormonale. 

Un gaz iritant este motivul pentru care ”plângem” de la ceapă

Syn-Propanethial-S-oxide sau S-oxide este numele gazului care irită ochii atunci când tocăm ceapă. Gazul se formează în urma unor procese chimice apărute încă de la plantarea cepei până la tocarea acesteia. Astfel, ”plânsul” de la ceapă nu este decât reacția ochilor de protecție împotriva acestui agent iritant. 

Nu numai ceapa produce lacrimi reflexe

Orice poate irita ochiul stimulează glanda să producă lacrimi reflexe. Unele persoane sunt mult mai sensibile la astfel de agenți decât altele.  Alături de ceapă, ochii pot lăcrima de la: 

  • Mirosuri puternice, cum ar fi parfumurile
  • Lumina puternică
  • Vomă
  • Praf
  • Chimicale, cum ar fi clorul sau produsele de curățare
  • Timp îndelungat petrecut în fața ecranului (indiferent că este vorba despre televizor, telefon sau laptop)
  • Cititul unei cărți cu literele prea mici

Sunt create să se dreneze prin nas și gât

Canalele ochilor și ale nasului sunt conectate. În momentul în care glandele lacrimale produc lacrimi, acestea se drenează prin niște canale numite canale nazolacrimale. Acest lucru face ca lacrimile să treacă pe lângă osul nazal, să ajungă în spatele nasului și să se dreneze prin spatele gâtului. 

Lacrimile emoționale ne sunt de folos

Scopul lacrimilor emoționale este încă cercetat, însă se crede că este influențat de factori biologici, sociali și psihologici. 

Unii cercetători sunt de părere că plânsul este un semnal pentru a primi ajutor de la cei din jurul nostru atunci când suferim de tristețe, durere sau suferință. 

Există dovezi că lacrimile emoționale conțin proteine și hormoni care nu sunt prezente în celelalte două tipuri. Acestea pot avea efecte relaxante care diminuează durerea și ajută organismul să revină la starea normală. 

Nou născuții nu produc lacrimi când plâng

Lacrimile nu apar la copiii nou născuți deoarece glandele lor lacrimale nu sunt pe deplin dezvoltate. Acest lucru se poate întâmpla în decursul primei luni de viață.

Lacrimile necontrolate

Afecțiunea pseudobulbară este o afecțiune care poate provoca lacrimi incontrolabile. Se caracterizează prin episoade de plâns sau râs brusc, incontrolabil. Râsul se transformă, de obicei. Din fericire, această problemă apare rar, la persoane cu anumite afecțiuni neurologice sau leziuni care modifică modul în care în care creierul controlează emoția, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza multiplă. 

2 Comments

  1. lili
    18 ianuarie 2021 at 13:17

    buna,
    am realizat ca de 2 luni, nu mai am lacrimi, de felul meu sunt o fire sensibila, plang la filme, de bucurie, de tristete. Imi poate spune cineva daca ar trebui sa ma alarmez, sa merg la un control?

    • I Care
      19 ianuarie 2021 at 19:02

      Bună ziua,
      Ar trebui să mergeți la o consultație oftalmologică. Lipsa lacrimilor poate fi un simptom în cadrul unei boli generale.

      Multă sănătate.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate