pierderea auzului
  • 0

Pierderea auzului aduce cu sine și alte probleme și schimbă calitatea vieții. Cu siguranță ați auzit de multe ori în popor că persoanele cu deficit de vedere capătă un simț al auzului ”supranatural”. Dar oare să fie adevărat?

Gândiți-vă puțin la bunicii voștri! Cu siguranță vă este drag să relaționați cu ei, însă este o provocare atunci când vreți să le transmiteți ceva. Și asta deoarece, pe lângă faptul că nu aud bine, nici nu văd îndeajuns de bine încât să citească pe buze. Și atunci care este adevărul?

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Sydney și de la National Acoustics Laboratories din Australia au descoperit recent, în urma unui studiu, că persoanele care poartă ochelari au șanse mari să se confrunte și cu deficiențe de auz.

Potrivit studiului, pentru fiecare linie a diagramei oftalmologice pe care o persoană nu o poate distinge a existat o creștere cu 18% a probabilității de pierdere a auzului, scrie hearsolutions.com.

Pe de altă parte, rămânem cu întrebarea: De unde vine această ipoteză că persoanele cu deficiențe de vedere au un auz mai bun? Răspunsul este relativ simplu, însă este înțeles puțin greșit. Auzul nu devine mai bun. În schimb, studiile au demonstrat că persoanele nevăzătoare sau cu probleme de vedere identifică mai ușor sursa sunetului decât persoanele care au o vedere bună.

Bătrânețea este problema?

Trebuie să știți că bătrânețea poate fi doar una dintre cauzele care duc la pierderea vederii și auzului. Însă nu este singurul singurul factor care cauzează această problemă. De fapt, sunt o mulțime de boli oculare care sunt asociate cu pierderea auzului. Studiile arată că persoanele care suferă de degenerescență maculară legată de vârstă sau cataractă au șanse mult mai mari de a dezvolta probleme de auz decât pacienții care nu suferă de aceste boli. Mai mult decât atât, pacienții care au probleme de auz au șanse de 1,5 ori mai mari să dezvolte probleme de vedere.

Condiția genetică

Una dintre principalele cauze care fac ca un copil să se nască surd, orb, sau să dezvolte aceste probleme mai târziu în timpul vieții este moștenirea genetică. În cazul în care copilul are o rudă apropiată care se confruntă cu astfel de probleme, are șanse mari să le moștenească.

Copiii născuți cu Sindromul Down sau cu Sindromul Cogan au, de asemenea, probleme de auz și de vedere.

La fel și persoanele cu Sindromul Usher, care este o afecțiune genetică ce presupune asocierea hipoacuziei neurosenzoriale cu retinita pigmentară, se confruntă cu ambele probleme. Deși este considerată o boală rară, sindromul Usher este cea mai frecventă afecțiune care asociază surditatea cu orbirea.

Diferite boli

Există și cazuri însă când pierderea auzului, pierderea vederii, sau ambele, pot apărea în urma unor boli ale copilăriei precum varicela sau rujeola.

Iar în categoria bolilor grave care pot duce la pierderea auzului sau a vederii intră meningita, tumorile cerebrale sau anumite tipuri de cancer.

Efect advers al medicamentelor

Totodată, pierderea auzului și a vederii pot fi un efect advers al unor medicamente precum antibiotice, antiinflamatoare sau cele pentru reducerea colesterolului.

Traumatismele

Traumatismele sunt o altă cauză importantă care poate cauza aceste probleme.

Vârsta

Și nu în ultimul rând vârsta, deoarece pierderea auzului și a vederii sunt efecte absolut normale ale îmbătrânirii.

Vederea afectată de pierderea auzului

Revenind însă la întrebarea de la care am plecat cu acest articol, vederea nu este afectată de pierderea auzului în sine. Ci este asociată cu această problemă ca urmare a diferiți factori.

Ce trebuie făcut

Bineînțeles, odată ce ați descoperit că aveți probleme de vedere și de auz, trebuie în primul rând să faceți o programare la medic. Este foarte important să descoperiți cauza care a dus la problemă și să primiți un tratament corect care să o amelioreze sau cel puțin să o țină sub control.

Surse:

Hear Solutions

All About Vision

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate