Hemoragia în vitros
  • 0

Hemoragia în vitros este reprezentată de o sângerare la nivelul substanței care umple ochiul, numită umoare vitroasă.

Corpul vitros sau umoarea vitroasă are o consistență gelatinoasă, incoloră, care umple spațiul între retină și lentila naturală a ochiului (cristalin). Acesta este format din 99% apă, restul fiind reprezentat de un amestec de colagen, proteine, săruri și zaharuri. 

Corpul vitros, care reprezintă 80% din volumul ochiului,  joacă un rol extrem de important în protejarea ochiului și ajută la păstrarea formei sferice a acestuia. 

Cauze

Hemoragia în vitros poate avea trei cauze principale. Mai exact, dezvoltarea unor vase sanguine anormale predispuse la sângerare, ruperea unor vase sanguine normale din anumite motive, sau sângerare care vine dintr-o altă zonă oculară adiacentă. 

Apariția vaselor sanguine anormale

Vasele sanguine anormale apar ca rezultat al neovascularizării cauzate de ischemia apărută în boli precum retinopatia diabetică, anemia falciformă, ocluzia venei retiniene sau retinopatia prematură oculară. Aceste vase nou formate sunt predispuse la sângerară spontană. Inclusiv mișcarea ochilor poate duce la ruperea acestora. 

Ruptura vaselor sanguine normale

Vasele normale se pot rupe atunci când o forță mecanică suficient de puternică depășește integritatea structurală a vasului. În timpul unei dezlipiri posterioare a vitrosului, tracțiunea pe vascularizația retiniană poate compromite un vas de sânge. Acest lucru se poate întâmpla cu sau fără o ruptură sau dezlipire de retină.

Pe de altă parte, traumele contondente sau perforante pot leza direct vasele intacte și reprezintă principala cauză a hemoragiei vitroase la persoanele sub 40 de ani.

Sângerarea dintr-o sursă adiacentă

Orice patologie a vitrosului poate provoca o sângerare la nivelul acestuia. 

Totodată, hemoragia provenită de la macroanevrismele retiniene, tumorile și neovascularizarea coroidiană se poate extinde în vitros.

Simptome

Simptomele apărute în cazul hemoragiei includ: 

  • senzația de corpuri plutitoare în câmpul vizual
  • vedere încețoșată
  • nuanță de roșu la nivelul vederii 
  • pierderea parțială a vederii

Acestea afectează, de regulă, un singur ochi, însă uneori problemele apar la ambii.

Pacienții raportează adesea faptul că vederea este mult mai proastă dimineață, deoarece sângele se depune pe timpul nopții în partea din spate a ochiului, acoperind macula.

Diagnosticare

Medicul oftalmolog va sta de vorbă cu pacientul și va cere informații cu privire la eventuale traumatisme sau intervenții chirurgicale oculare avute anterior. Mai mult decât atât, doctorul va dori să știe dacă pacientul suferă de diabet zaharat, anemie falciformă, leucemie sau miopie severă.

Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul va evalua cu atenție corpul vitros cu ajutorul biomicroscopului sau lămpii cu fantă. Astfel, va putea observa dacă există sânge la nivelul polului posterior al ochiului.

Mai mult decât atât, este posibil ca medicul să efectueze o ecografie care poate detecta cauza hemoragiei, inclusiv dezlipirea posterioară a vitrosului, ruptura sau dezlipirea de retină, o tumoră la nivel ocular sau chiar un obiect străin.

În unele cazuri este nevoie de o angiografie cu ajutorul căreia medicul evaluează vasele de sânge din spatele ochiului.

În cazuri grave, medicul va cere o examinare computer tomograf.

Tratament pentru hemoragia în vitros

Tratamentul hemoragiei în vitros depinde de cauza acesteia. Astfel, medicul va urmări, în primul rând, să descopere sursa sângerării și să o stopeze.

Ulterior, acesta va încerca să repare daunele care s-au produs deja la nivelul retinei, astfel încât să evite pierderea permanentă a vederii.

Pentru a opri sângerarea, medicul oftalmolog va folosi, cel mai probabil, un tratament cu laser.

Activitatea intensă trebuie evitată timp de câteva zile deoarece poate declanșa noi sângerări.

Mai mult decât atât, pacientului îi este recomandat să doarmă cu capul mai sus decât restul corpului.

În cazuri foarte grave, corpul vitros poate fi îndepărtat în cadrul unei intervenții numite vitrectomie.

Vitrectomia

Înainte de intervenția chirurgicală, pacientul este informat cu privire la tipul anesteziei, care poate fi locală sau generală, în funcție de patologia care se operează, de vârsta pacientului și nu în ultimul rând în funcție de dorința pacientului.        

După pregătirea preoperatorie, vitrectomia (operația) se realizează sub microscopul operator, cu ajutorul unor instrumente extrem de fine. Se efectuează 3 incizii foarte mici la nivelul sclerei (albul ochiului) prin care se vor introduce instrumentele chirurgicale necesare operației, pe toată durata acesteia. Se realizează vitrectomia parțială sau totală cu ajutorul unui instrument chirurgical numit vitreotom. 

Ulterior, se continuă operația cu ceilalți pași operatori, diferiți, în funcție de tipul patologiei de operat. Spre final, în lipsa vitrosului, globul ocular poate fi readus la forma inițială cu ajutorul unei substanțe saline speciale, a unui gaz special pentru utilizare intraoculară (care se resoarbe singur în câteva zile) sau cu ajutorul uleiului de silicon (substanță cu greutate mare care va trebui îndepărtat din ochi printr-o intervenție chirurgicală ulterioară, efectuată la interval de 4-6 luni de intervenția primară).

Referințe:

American Academy of Ophthalmology

Patient

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate