nisip in ochi sensatia
  • 3

Sindromul de ochi uscați sau senzația de nisip în ochi este o afecțiune cauzată fie de insuficiența secreției lacrimale (prin lipsă de vitamina A sau obstrucție a ductelor lacrimale), fie de o hiper-evaporare a lacrimilor (cauzată adesea de lipsa clipirii sau prezența lentilelor de contact). O altă cauză a sindromului ochiului uscat este compoziția necorespunzătoare a secreției lacrimale dată, de obicei, de dezechilibre hormonale sau medicamente. Acest sindrom se manifestă printr-o iritație constantă a ochiului care, în final, se inflamează. Apare odată cu înaintarea în vârstă și mai des în rândul femeilor.

Simptomele sindromului de ochi uscați

  • Senzație de uscăciune, mâncărime sau arsură;
  • Senzație de nisip/corp străin în ochi;
  • Sensibilitate la lumină;
  • Ochi cu aspect de conjunctivită (ochii pot fi roșii);
  • Senzație de pleoape care se deschid greu dimineața (urmată uneori de o lăcrimare abundentă);
  • Incapacitate de a plânge;
  • Secreții: fire lipicioase și pruriginoase.

Cum te ferești de sindromul ochiului uscat

  • Perosanele care petrec mult timp în fața calculatorului sau a televizorului sunt predispuse la sindromul ochiului uscat. Reducerea frecvenței clipitului este unul dintre cei mai des întâlniți factori favorizați așa că merită să eviți folosirea îndelungată a calculatorului, sau să iei pauze pentru clipit.  
  • De asemenea, evită căldura excesivă sau expunerea prelungită la aer condiționat. 
  • Dezechilibrele hormonale pot duce la apariția sindromului ochiului uscat, de aceea această afecțiune este mai frecvent întâlnită la femei după vârsta de 40 de ani. 
  • Ai mare grijă la folosirea lentilelor de contact! Persoanele care poartă lentile de contact sunt mai predispuse acestei afecțiuni. 
  • Sindromul ochiului uscat poate apărea și în cazul unei medicații cu concraceptive orale, analgezice, antiaritmice, psihotrope, diuretice, beta-blocante, antihistaminice, estrogeni, citostatice sau antimigrenoase, așa că evită pe cât este posibil folosirea acestor medicamente. 

Tratament pentru senzația de nisip în ochi

În urma unui consult oftalmologic, medicul îți va prescrie un tratament care va avea drept scop reumezirea suprafeței ochiului și eliminarea senzației de nisip în ochi. Acest lucru este posibil fie prin folosirea lacrimilor artificiale, fie prin  tratament cu picături care sporesc producția de lacrimi. În cazul în care experimentezi unul dintre simptomele prezentate mai sus (cum ar fi senzația de nisip în ochi), este important să ajungi la un consult oftalmologic pentru ca diagnosticul să fie pus corect și să eviți astfel alte pericole pentru ochii tăi. 

3 Comments

  1. Georgeta Hurducaș
    15 iulie 2019 la 12:30

    Acum un an la un consult un doctor din Ploiești mi-a pus diagnosticul de ochi uscați și mi-a dat un medicament, ceva picături. După ce am terminat picăturile, nu mai aveam senzația aia urâtă la ochi, dar după ceva timp mi-a apărut din nou senzația respectivă. Oare am greșit că m-am oprit, trebuia continuat tratamentul? Cât timp trebuie luat? toată viața? Mulțumesc.

  2. Gheorghe Dan Bandrabur
    5 decembrie 2021 la 5:37

    Ma confrunt cu senzatia de „nisip in ochi”. Pun picaturi si nu scap de senzatie. Este deranjant mai ales in timpul condusului, la volan. Stimata d-na Georgeta Hurducaș, dupa ce ati … vazut „raspunsul”, este clar ca nimeni, dar nimeni nu va ajuta pe aceasta cale. Mergeti la un medic, dar sa fie un medic bun, asa cum voi face si eu, chiar daca sunt pensionar si, pe cale de consecinta, muritor de foame ! Peste 85% din informatiile pe care le primim sunt pe cale vizuala, asa ca merita sa aveti grija de ochii dvs., chiar daca in Romania de azi chiar nu mai ai nimic de …vazut ! Sau de asteptat… Sanatate si sarbatori binecuvantate !

  3. Gheorghe Dan Bandrabur
    5 decembrie 2021 la 5:45

    Picaturi pentru ochi uscati
    Din pacate, sindromul ochilor uscati nu este o afectiune care sa poata fi vindecata, motiv pentru care preventia este obligatorie. Inca de la primele simptome se recomanda folosirea picaturilor oculare cu rol lubrifiant si hidratant. Tineti cont ca tratamentele de ameliorarea a simptomatologiei si excluderea factorilor cauzatori pot preveni infectia oculara, dar si o eventuala interventie chirurgicala. Picaturile oftalmice au marea calitate de a regenera celulele de la suprafata ochiului, de a calma si emolia si, totodata, de a proteja ochiul prin inhibarea evaporarii filmului lacrimal. Se recomanda: SYSTANE HYDRATION – IMPOTRIVA SIMPTOMULUI DE OCHI USCAT. 27,24 RON/10ml. Solutia oftalmica Systane Hydration este destinata umectarii ochilor uscati in vederea eliminarii disconfortului asociat acestui simptom, asigurand calmarea arsurilor si a iritatiilor. Formula aflata la baza produsului, care contine HP-guar si acid hialuronic, s-a dovedit ca ofera protectie cu 260% mai ridicata impotriva uscarii, respectiv o retentie a umiditati

    Beneficii Systane Hydration
    • Contribuie la regenerarea celulelor de la suprafata ochilor
    • Amelioreaza senzatiile de arsura si iritatie cauzate de uscaciunea oculara
    • Asigura hidratarea oculara in cazul purtarii lentilelor de contact moi, din silicon-hidrogel
    • Suplineste functiile pe care filmul lacrimal natural nu le mai indeplineste: umidificarea, regenerarea, protejarea celulelor epiteliale afectate si lubrifierea optima a ochilor. Pareri: Un produs f.adecvat pt.cei care utilizeaza lentile de contact. Ca pret e foarte ok tinand cont ca pe mine o sticluta m-a tinut cam 10 luni. L-am utilizat numai la nevoie. Pareri contra: Am incercat zeci de variante de picături de ochi din cauza ochilor mei uscați.
    Acestea sunt singurele picături care au putut să mi facă mai mult rău decât bine.
    Sunt singurele care au reușit să mă irite.
    De neconceput de la un produs care ar trebui sa ți calmeze ochii/hidrateze ochii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate