cand suferi de glaucom
  • Glaucom
  • by I Care
  • 24 noiembrie 2019
  • 0

Atunci când o persoană suferă de glaucom, întreaga viață îi este afectată de această boală. Capacitatea de a vedea clar este compromisă iar răul, o dată produs, este ireversibil. Lucrurile nu evoluează tocmai spre bine, însă asta nu ar trebui să ne facă să renunțăm. Diagnosticarea cu glaucom nu înseamnă un capăt de drum. Înseamnă un nou început, într-adevăr mai dificil, în care trebuie să învățăm să trăim. 

Tratament pentru tratarea glaucomului nu există. În schimb, există diverse tratamente, medicamente și proceduri pentru a stopa agravarea afecțiunii. Așa cum vă spuneam, însă, în afară de toate aceste tratamente, trebuie să învățăm să ne acomodăm și să trăim cu această boală. Trebuie să învățăm de ce trebuie să ne ferim pentru a nu înrăutăți lucrurile. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta: 

1. Reduceți consumul de acizi grași trans

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consuma. În timp ce cresc valorile nivelului de colesterol LDL (colesterol rău), au grijă să scadă nivelul colesterolului HDL (colesterol bun). De asemenea, sunt renumite pentru capacitatea de distrugere a vaselor de sânge din organismul nostru. 

Tot ceea ce vedem este transmis creierului nostru prin intermediul nervului optic, parte foarte sensibilă și vitală a ochiului. Orice deteriorare a nervului optic este ireversibilă. O dietă bogată în acizi grași trans poate duce la deteriorarea nervului optic.  Așadar, chiar dacă este dificil, ar trebui să stați departe, atât cât se poate, de prăjituri, gogoși, margarină și orice alt tip de aliment prăjit, tocmai pentru a putea evita înrăutățirea simptomelor. 

2. Nu lăsați kilogramele să se depună

Dacă tot am vorbit despre acizii grași trans, haideți să vedem cum stau lucrurile și în cazul grăsimilor saturate; grăsimi la fel de periculoase pentru persoanele care suferă de glaucom. Acestea nu numai că pot agrava glaucomul, însă provoacă și creșterea în greutate. Un studiu recent sugerează că obezitatea poate fi asociată cu un risc mai mare de vătămare a ochiului la persoanele cu presiune intraoculară mare. Alimentele cu un nivel mare de grăsimi saturate sunt, printre altele, carnea de vită, porc sau miel, untul și untura.

3. Feriți-vă de statul pe canapea

Medicii oftalmologi recomandă o rutină zilnică de exerciții fizice pentru a menține o bună circulație a sângelui la nivelul ochilor. Acest lucru poate ajuta la reglarea volumului și a presiunii fluidului din interiorul ochilor, prevenind progresia glaucomului. Studiile au arătat că persoanele cu glaucom care au o viață activă sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta forme avansate ale acestei boli. 

4. Nu dormiți cu capul în jos

Vă recomandăm, dacă este posibil, să folosiți o pernă groasă pentru dormit, sau chiar două una peste alta. Ridicarea capului scade presiunea din interiorul ochiului, lucru esențial pentru prevenirea agravării glaucomului.

5. Nu beți prea multă cafea când suferiți de glaucom

Cafeaua crește tensiunea arterială; este un lucru bine știut de noi toți. Din păcate însă, nu vorbim doar despre tensiunea arterială. Potrivit studiilor, o singură cană de cafea crește drastic presiunea intraoculară timp de până la 90 de minute. Dacă nu puteți renunța complet la ea, reduceți cantitatea de cafea cât de mult posibil!

6. Spuneți NU fumatului

Țigările conțin o cantitate mare de nicotină, substanță care stimulează nu numai creșterea tensiunii arterială, ci și creșterea presiunii din interiorul ochilor. Astfel, cu cât reduceți cantitatea de țigări, cu atât presiunea intraoculară va rămâne la un nivel optim.

7. Nu neglijați tratamentul și mergeți periodic la medic

Este unul dintre cele mai importante sfaturi din această listă. Este extrem de important să luați medicamentele potrivit instrucțiunilor date de medicul dumneavoastră oftalmolog! Nerespectarea programului și a tratamentului în sine vă poate agrava simptomele glaucomului. Mergeți regulat la medicul oftalmolog pentru a putea monitoriza fiecare modificare a stării ochiului dumneavoastră. Medicul vă poate ajusta, dacă este cazul, tratamentul și vă poate oferi cele mai bune sfaturi în legătură cu această afecțiune. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate