degenerescenta maculara legata de varsta
  • 0

Degenerescența maculară, cunoscută și sub numele de degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV sau DMS), este o afecțiune medicală care duce la estomparea sau pierderea vederii în centrul câmpului vizual. Acest lucru se întâmplă din cauza deteriorării maculei.  

Având în vedere că la nivelul maculei sunt percepute imaginile în detaliu, cum ar fi recunoașterea fețelor, cititul sau condusul autovehiculelor, degenerarea acesteia duce la pierderea acuității vizuale și afectează activitățile de zi cu zi. 

Există două feluri de degenerescență maculară: 

  • Forma uscată (atrofică), unde simptomele apar lent, se instalează în timp și sunt observate abia când boala începe să afecteze cititul sau alte activități uzuale. 
  • Forma umedă (exudativă) în care afectarea vederii apare brusc și sever.

Din fericire, forma umedă apare rar, doar în 10% din cazuri, restul de 90% fiind forma uscată. 

Degenerescența maculară este strâns legată de vârstă, riscul dezvoltării afecțiunii crescând considerabil după împlinirea vârstei de 50 de ani. Experții în domeniu nu au descoperit cu exactitate care sunt cauzele apariției bolii, însă sunt de părere că există unii factori care cresc riscul de a o dezvolta. Iată 7 metode prin care puteți reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă:

1. Nu fumați dacă vreți să alungați degenerescența maculară!

Este primul sfat primit din partea medicilor oftalmologi! Fumatul crește riscul de a dezvolta degenerescență maculară de două până la cinci ori. Și asta deoarece retina este un mare consumator de oxigen. Astfel, orice afectează oxigenarea corectă a retinei, poate afecta vederea. De asemenea, fumatul provoacă daune oxidative care conduc la progresia acestei boli. 

2. Nu plecați de acasă fără ochelarii de soare cu protecție anti UV!

Deși dovezile nu sunt concludente, multe studii sugerează o legătură între expunerea prelungită la razele ultraviolete și degenerescența maculară. Această lumină poate deteriora retina și crește riscul de a dezvolta DMLV. 

3. Consumați cât mai multe legume cu frunze verzi!

Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi, colesterol sau alimente cu indice glicemic ridicat și nu consumă legume bogate în antioxidanți sunt mai expuse în a dezvolta degenerescență maculară decât cele care păstrează un echilibru în alimentație. 

De cealaltă parte, legumele cu frunze verzi pot ajuta la prevenirea degenerării maculare. Un studiu publicat de cercetători din Massachusetts a raportat că persoanele care consumă legume bogate în carotenoizi, mai exact luteină și zeaxantină au un risc cu 43% mai mic de a dezvolta degenerescență maculară.

4. Nu uitați de suplimentele de vitamine și minerale

Suplimentele de vitamine și minerale sunt o idee bună nu numai pentru sănătatea organismului, ci și pentru sănătatea ochilor. Și asta deoarece, în ultimul timp, este din ce în ce mai dificil să luăm toți nutrienții de care avem nevoie doar din dietă. Atenție însă, cereți sfatul medicului înainte de a consuma orice fel de suplimente alimentare, deoarece acestea funcționează în baza nevoilor dumneavoastră specifice de sănătate!

5. Faceți multă mișcare!

Mișcarea fizică reduce riscul de degenerare maculară, potrivit unui studiu realizat în Jurnalul Britanic de Oftalmologie.

În acest studiu, 4.000 de persoane cu vârste cuprinse între 43 și 86 de ani au fost monitorizate timp de 15 ani. După ce au luat în considerare alți factori de risc, cum ar fi greutatea, nivelul colesterolului și vârsta, cercetătorii au descoperit că persoanele care au un stil de viață activ au un procent cu 70% mai mic să dezvolte DMLV decât persoanele sedentare!

6. Controlați-vă tensiunea arterială!

Controlul tensiunii arteriale poate fi important pentru prevenirea degenerării maculare. Cercetări majore au indicat de-a lungul timpului o legătură semnificativă între hipertensiunea arterială și dezvoltarea unor forme avansate, potențial orbitoare, de degenerescență maculară.

7. Mergeți regulat la medicul oftalmolog!

Ultimul, dar nu cel din urmă sfat, este să nu neglijați controalele periodice la medicul oftalmolog! Specialiștii recomandă un control la fiecare 2-3 ani până la împlinirea vârstei de 60 de ani și anual după împlinirea acestei vârste. 

Dacă urmați acești pași veți ști că ați făcut tot ce ține de dumneavoastră pentru a preveni degenerescența maculară. În cazul în care a trecut ceva timp de la ultimul control oftalmologic, vă așteptăm în una dintre clinicile noastre. Vă puteți programa aici

 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *