distrofia lui fuchs
  • 0

Distrofia lui Fuchs este o boala oculară gravă, care apare când celulele din endoteliu, un strat al corneei, încep să dispară. În mod normal, aceste celule au rolul de a elimina excesul de lichid din cornee, pentru a o menține clară. Când acestea încep să moară, lichidul se acumulează determinând umflarea și îngroșarea corneei. 

Distrofia lui Fuchs afectează, de obicei, ambii ochi și determină o scădere treptată, în ani, a acuității vizuale. Afecțiunea apare, în mod normal, în jurul vârstei de 30-40 de ani, însă pacienții încep să experimenteze simptome abia după vârsta de 50-60 de ani.

Cauze

În ciuda tuturor studiilor, nu s-a descoperit cauza exactă a dezvoltării distrofiei lui Fuchs. Potrivit Institutului Național al Ochiului, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta boala decât bărbații. De asemenea, diabetul poate favoriza apariția bolii, dar și moștenirea genetică. Fumatul reprezintă un risc suplimentar. 

Simptome

Distrofia lui Fuchs are două etape. În stadiul incipient, boala este, de obicei, asimptomatică. Cu toate acestea, unii pacienți se pot confrunta cu vedere neclară dimineața, la trezire, care își revine însă pe parcursul zilei. Asta deoarece ochii sunt bine hidratați atâta timp cât sunt închiși, în timpul somnului. Însă, la scurt timp după trezire, nivelul de hidratare scade. 

În a doua etapă, când boala se agravează, vederea rămâne neclară pe tot parcursul zilei. Și asta deoarece se acumulează mult prea mult lichid în timpul somnului, care nu poate fi eliminat în timpul zilei. 

Pe măsură ce afecțiunea avansează, umflarea corneei poate provoca vezicule (bășici) pe suprafața corneei, care se pot sparge, provocând multă durere și disconfort. 

Pe lângă acestea, mai pot apărea simptome, cum ar fi: 

  • sensibilitate la lumină (fotofobie)
  • vederea tulbure
  • probleme de vedere pe timpul nopții
  • durerile oculare
  • senzația de nisip în ochi 
  • umflarea ochilor
  • vederea neclară în mediul umed
  • apariția halourilor în jurul luminilor, în special noaptea.

Diagnosticare

O diagnosticare corectă se poate face, în primul rând, pe baza simptomelor. În cabinet, vi se va cere să descrieți cu exactitate semnele care v-au adus aici. În cazul în care medicul suspectează că suferiți de această boală, vi se vor efectua teste suplimentare. 

  • Stadializarea permite medicului să își dea seama în ce stadiu se află boala, cu ajutorul unui microscop optic. Acesta va căuta umflături pe suprafața interioară a corneei. În cazul în care sunt prezente, există o mare probabilitate să suferiți de distrofia lui Fuchs.
  • Pahimetria corneană reprezintă examenul prin care este măsurată grosimea corneei.
  • Tomografia corneei poate fi necesară pentru a putea stabili dacă există semne timpurii care arată o posibilă distrofie.
  • Numărarea celulelor endoteliale.

Tratament pentru distrofia lui Fuchs

Diagnosticarea precoce a distrofiei lui Fuchs este tratată doar cu picături de ochi sau unguente care au rolul de a reduce durerea și edemul. În unele cazuri, pot fi recomandate lentilele de contact moi.  

În cazuri mai grave însă, poate fi nevoie de un transplant de cornee, prelevată de la un donator, pentru a o schimba pe cea deteriorată. 

Din păcate, nu există tratamente care să poată fi urmate la domiciliu sau care să prevină această boală. Însă există metode care pot ameliora ușor simptomele, cum ar fi suflarea cu un uscător de păr, la nivel minim, spre ochi de câteva ori pe zi, pentru a menține corneea cât mai uscată. 

De reținut

Distrofia lui Fuchs este o boală progresivă! Tocmai de aceea, la cele mai mici simptome, cereți sfatul medicului oftalmolog. O diagnosticare timpurie vă poate salva vederea.

În cazul în care persoanele din familia dumneavoastră suferă de această boală, mergeți la controale regulate. Aveți șanse să o dezvoltați și dumneavoastră, tocmai de aceea este bine să o diagnosticați din timp. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate