- Cataractă
-
de I Care
Operația de cataractă dă fiori multor persoane în momentul în care le este recomandată și majoritate se gândește la riscuri. În ciuda faptului că sunt conștiente de faptul că pot avea o vedere și implicit o viață mai bună, gândul că pot ajunge pe masa de operație nu este foarte confortabil. Dar mai întâi un mic rezumat despre cataracta și despre nevoia de operație.
Ce este cataracta
Cataracta este principala cauză a pierderii vederii la nivel mondial. Este un fenomen natural al îmbătrânirii. Pe măsură ce lentila ochiului sau cristalinul îmbătrânește, celulele sale mor și se acumulează, transformând lentila într-una îngălbenită sau tulbure. Rezultatul este o vedere încețoșată și neclară.
Leziunile ochilor, anumite medicamente și boli precum diabetul sunt, de asemenea, cauze ale cataractei.
Când trebuie efectuată operația de cataractă
Din păcate, cataracta nu este o boala care se poate preveni, dar nici una care se poate trata cu medicamente sau picături. Singura metodă de tratament este intervenția chirurgicală prin care lentila naturală a ochiului este schimbată cu una artificială.
Intervenția chirurgicală nu trebuie efectuată într-un moment anume. De obicei, pacienții cer acest lucru atunci când sarcinile și activitățile de zi cu zi sunt din ce în ce mai greu de îndeplinit.
Cum se desfășoară operația de cataractă
Intervenția chirurgicală de schimbare a cristalinului se efectuează sub anestezie locală. Astfel, pacientul este conștient de ce se întâmplă în jurul lui, însă nu simte absolut nimic. Totul se desfășoară sub microscop.
Medicul va face o incizie la marginea corneei. Cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete, cristalinul este aspirat, lăsând în urmă sacul cristalinian. Aici, doctorul va introduce cristalinul artificial.
Motive pentru care nu trebuie să vă faceți griji
1. Este sigură și are riscuri scăzute
Ca orice intervenție, nici operația de cataractă nu este complet lipsită de riscuri. Cu toate acestea, riscurile sunt mici și apar extrem de rar. Are o rată de succes de peste 98%, conform studiilor. Un număr foarte mic dintre pacienții operați experimentează astfel de probleme. Mai mult decât atât, aproape toate riscurile și complicațiile care pot apărea, se pot trata cu ușurință.
Complicațiile grave apar foarte rar și pot fi prevenite dacă tratamentul este administrat corespunzător și toate consultațiile post-operatorii sunt respectate.
2. Este o procedură frecventă
Operația de cataractă este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale. Aceasta a devenit deja o rutină pentru majoritatea medicilor oftalmologi. Cu alte cuvinte, aceștia au deja o vastă experiență în efectuarea acestor operații.
3. Este scurtă și fără durere
Așa cum vă spuneam, operația de cataractă este una scurtă, așadar veți putea pleca acasă în aceeași zi. Mai mult decât atât, intervenția, cu tot cu pregătire, nu va dura mai mult de 30 de minute.
Operația este una fără durere. Medicul poate alege dacă anestezia va fi injectabilă sau cu gel. Însă, chiar dacă va fi ales un anestezic injectabil, înainte de administrarea acestuia, medicul vă va administra picături anestezice, pentru a evita orice urmă de durere sau disconfort.
Pentru a vă ajuta să vă relaxați, este posibil ca medicul să vă administreze și un sedativ ușor.
4. Vă va ajuta să vedeți clar
Dacă până acum nu v-am convins, acesta poate fi cel mai bun argument. Având în vedere că este singurul tratament pentru cataractă, trebuie să fiți conștienți de faptul că fără el, nu veți putea reveni niciodată la viața dumneavoastră de dinainte.
Mai mult decât atât, este posibil ca vederea dumneavoastră să fie chiar mai bună decât cea pe care o aveați înainte de cataractă.
Medicii clinicilor noastre au o vastă experiență în astfel de intervenții și fac totul pentru a vă asigura rezultate excelent și pentru a înlătura orice fel de complicații post operatorii!