secretii ochi
  • 0

Secrețiile oculare, cunoscute în popor ca urdori, sunt, de cele mai multe ori, inofensive și trecătoare, fiind doar o reacție a sistemului natural de apărare al organismului.

Secrețiile ”adunate” în colțul ochiului pe timpul nopții reprezintă o combinație de uleiuri, mucus, celule ale pielii și alte ”gunoaie” care se acumulează la colțul ochiului în timpul somnului. Acestea pot fi umede și lipicioase, sau uscate, sub formă de cruste.

Nu este nicio problemă dacă, la trezire, vă confruntați cu astfel de secreții. Însă, dacă vă treziți cu ochii lipiți, secrețiile sunt în cantitate mare, și capătă o culoare galbenă sau verde, este posibil să aveți o infecție oculară. În special dacă aceste secreții sunt însoțite de simptome precum vedere încețoșată, mâncărime, senzație de arsură sau durere oculară. 

Cauze 

Cauzele apariției secrețiilor oculare sunt numeroase. De la leziuni oculare sau reacții alergice, până la infecții serioase, care pot pune în pericol vederea. Însă afecțiunile asociate frecvent secrețiilor oculare, sunt: 

Conjunctivita

Conjunctivita sau boala ochilor roșii reprezintă inflamația sau infecția membranei transparente (conjunctiva) care învelește partea albă a globului ocular. În momentul în care vasele mici, invizibile în mod normal, din conjunctivă, se inflamează, devin vizibile. Acesta este motivul pentru care ochii capătă o tentă roșiatică sau rozalie. 

În afară de acest aspect roșiatic, apare o senzație puternică de mâncărime, dar și secreții de culoare galbenă sau verde. După tipul ei, conjunctivita poate fi virală, bacteriană sau alergică. 

Blefarita

Reprezintă inflamația marginilor pleoapelor. Se manifestă prin edem la nivelul pleoapelor, cruste, uneori durere, alături de secreții galbene sau verzi. Precum conjunctivita, după tipul ei, blefarita poate fi stafilococică, seboreică sau meibomiană.

Ulciorul 

Ulciorul este o infecție localizată la nivelul pleoapei, mai exact la baza unei gene (orjelet extern) sau la nivelul uneia dintre glandele sebacee (orjelet intern). Acesta este denumit popular urcior sau ulcior. Apare ca o umflătură mică, roșie și dureroasă care, în numai câteva zile, evoluează spre o colecție purulentă. Acesta se retrage, în mare parte din cazuri, numai după ce se sparge și se drenează toată infecția.

Se manifestă, la început, ca o umflătură mică, roșie, dureroasă. Pe lângă aceste simptome neplăcute, însoțite de sensibilitate, lăcrimare excesivă, senzație de arsură, aspect de pleoapă căzută, mâncărime și vedere încețoșată, își pot face apariția și secrețiile sau crustele.  

Sindromul ochilor uscați

Sindromul ochilor uscați este o afecțiune foarte frecventă, care se manifestă, în principal, prin senzația de uscăciune a ochilor. Mai mult decât atât, poate apărea senzația de arsură, vederea încețoșată, senzația de nisip în ochi, dar și secrețiile abundente apoase. 

Lentilele de contact

În cazul în care purtați lentile de contact, sunteți predispus la infecții oculare. Tocmai de aceea, în momentul în care observați apariția secrețiilor galbene, este cazul să consultați un medic.

Ulcerul cornean

Ulcerul cornean este o altă problemă care duce la apariția secrețiilor oculare. Reprezintă o rană pe cornee (stratul frontal al ochiului), ca rezultat al unei infecții corneene puternice. 

Leziunea corneei poate apărea și din cauza unor accidente, cum ar fi traume directe sau zgârieturi cu anumite particule. 

Canal lacrimal înfundat

Este o problemă frecventă, mai ales în cazul bebelușilor. Din fericire, în cele mai multe cazuri se rezolvă cu anumite mișcări de masaj, recomandate doar de medicul oftalmolog. 

Simptomele principale sunt lăcrimarea excesivă și secrețiile oculare galbene sau verzi. 

Tratament pentru secreții oculare

Fiecare cauză în parte trebuie evaluată de un medic pentru a fi tratată corect. Motiv pentru care, în momentul în care observați o cantitate sau o culoare neobișnuită a secrețiilor oculare, faceți o programare la medicul oftalmolog!

În cazul în care ochiul sau ochii se lipesc, spălați-i cu apă curată, călduță, ori de câte ori este nevoie până ajungeți la medic. Nu vă tratați ”după ureche”! Unele tratament vă pot face mai mult rău decât bine!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate