- Optica
-
de I Care
Daltonismul, denumit științific, cecitate cromatică, este cea mai comună și mai des întâlnită formă de tulburare a vederii, atunci când vine vorba de culori.
Aproximativ 6% dintre bărbații de pe planetă suferă de daltonism, de diferite forme (din fericire, majoritatea, ușoare).
De obicei, atunci când vorbim despre daltonism, ne referim la cel mai comun tip. Mai exact, la incapacitatea funcțională de a deosebi culorile roșu și verde. Trebuie subliniat însă că există și alte tipuri, ce e drept, mai puțin întâlnite.
În cele mai multe cazuri, daltonismul este o boală congenitală, ceea ce înseamnă că ne naștem cu ea și nu apare la un moment dat, în timpul vieții.
Cu toate acestea, există unele persoane care realizează că suferă de daltonism abia în momentul în care efectuează un test specific, în timpul unui examen medical. Și asta deoarece unele forme de daltonism sunt foarte ușoare.
Tipuri de daltonism
Deuteranopia
Deuteranopia reprezintă incapacitatea persoanelor de a percepe culoarea verde. O persoană care suferă de deuteranopie poate distinge doar 2 sau trei nuanțe de verde, pe când o persoană cu vedere normală poate distinge 7 nuanțe.
La mijlocul secolului trecut, diferite studii au prezentat cazuri de deuteranopie unilaterală. Cu alte cuvinte, persoanele afectate sufereau de deuteranopie la un singur ochi, iar la celălalt aveau o vedere normală sau, din contră, sufereau de o altfel de tulburare de vedere a culorilor. Astfel de cazuri sunt, însă, foarte rare.
Deuteranomalia
Deuteranomalia reprezintă tot o incapacitate de a distinge culoarea verde, însă mult mai slabă decât în cazul deuteranopiei.
Protanopia
Pe de altă parte, protanopia, se manifestă în cazul persoanelor care nu pot percepe culoarea roșu. Este o forma mai rară de daltonism, fiind prezentă doar în cazul a 1% dintre bărbați. În cazul acestor persoane, culoarea roșu este percepută ca bej sau gri.
Protanomalia
Protanomalia apare atunci când pacienți nu disting culoarea roșu, însă afecțiunea este mult mai puțin severă decât protanopia.
Tritanopia
Una dintre cele mai rar întâlnite forme de daltonism este tritanopia. Este vorba despre incapacitatea de a distinge culorile albastru și galben. Astfel, persoanele afectate confundă albastru cu verde și galben cu violet.
Tritanomalia
La fel ca în cazul tritanopiei, tritanomalia se referă la persoanele care nu percep culorile albastru și galben. Diferența este că tritanomalia nu este atât de severă precum tritanopia.
Acromatismul sau monocromatismul
Acromatismul sau monocromatismul este cea mai rară formă de daltonism, dar cea mai gravă. În acest caz, toți fotoreceptorii în cazul subiectului lipsesc, astfel încât acesta nu percepe nicio culoare și vede lumea în alb și negru.
Cauze și factori de risc
Capacitatea dumneavoastră de a percepe lumina depinde de două tipuri de celule aflate în retină:
- Celulele cu tijă
- Celulele conuri
Ambele tipuri de celule transmit semnale către creier pentru a ajuta la o vedere corectă.
Pe de o parte, celulele conuri detectează lumina foarte puternică, ce include și vederea culorilor, în timp ce celulele cu tije sunt utilizate în condiții de lumină slabă. Astfel, dacă ochii dumneavoastră sunt dezvoltați normal, veți putea percepe culorile corect. Însă dacă celulele conuri nu au unul sau mai mulți fotoreceptori sensibili la lungimea de undă, nu veți putea distinge culorile roșu, verde sau albastru.
În cele mai multe cazuri, daltonismul este congenital, ceea ce înseamnă ca ne naștem cu el. Cu toate acestea, daltonismul apare cu precădere în cazul bărbaților. Atunci când daltonismul este moștenit, acesta poate avea o formă ușoară, moderată sau severă, severitatea acestuia rămânând neschimbată pentru tot restul vieții.
În cazuri foarte rare însă, poate apărea și daltonismul dobândit, care, la rândul lui, poate avea mai multe cauze sau factori de risc:
- Anumite boli pot fi responsabile pentru apariția daltonismului, precum: diabetul, degenerescența maculară, anemia falciformă, scleroza multiplă, boala Alzheimer, boala Parkinson, leucemia sau alcoolismul.
- Deteriorarea nervului optic
- Deteriorarea retinei
- Traumatisme fizice sau chimice ale ochiului
- Vârsta
- Anumite boli care pot deteriora părțile creierului responsabile de perceperea culorilor
- Anumite medicamente
- Consumul excesiv de alcool sau droguri
Simptome
În funcție de gravitatea problemei, simptomele daltonismului pot fi de la ușoare până la severe.
- Dificultatea de a percepe culorile
- Incapacitatea de a face diferența între nuanțele unei culori
- În cazuri grave poate apărea acuitatea vizuală scăzută
Tratament
Pentru daltonismul congenital, nu există niciun fel de tratament. Din fericire, acesta nu pune probleme grave și nu afectează activitățile de zi cu zi ale unei persoane. Cu toate acestea, este important de știut că există ochelari și lentile de contact care pot fi de un real ajutor.
Pe de altă parte, în cazul daltonismului dobândit, în cazul în care retina sau anumite părți ale creierului nu au fost deteriorate ireversibil, un tratament corect al bolii care a dus la apariția daltonismului poate ameliora sau chiar readuce vederea la normal.