- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Vitamina A este extrem de importantă pentru un bun sistem imunitar, pentru comunicarea celulară, pentru creștere și dezvoltare, dar și pentru reproducere.
Mai mult decât atât, această vitamină sprijină creșterea și diferențierea celulelor, jucând un rol critic în formarea și funcționarea normală a inimii, plămânilor dar și a altor organe. Și asta nu este tot. Această vitamină este responsabilă pentru o vedere bună.
Aceasta se regăsește în multe alimente, cum ar fi spanacul, produsele lactate și ficatul. Alte surse sunt alimentele bogate în beta-caroten, cum ar fi legumele cu frunze verzi, morcovii și pepenele galben.
De asemenea poți obține această vitamină și din compuși vegetali antioxidanți. Aceștia se numesc β-caroten sau carotenoide pro vitamina A. Se găsește în cantități mari în unele fructe și legume.
Betacarotenul este acel pigment de culoare portocalie-roșiatică care asigură aproape 30% din necesarul de acestei vitamine. Betacarotenul se găsește într-o serie de plante, legume și fructe, însă în mod special în morcovi.
Ce este lipsa de vitamina A
Pentru a vedea întregul spectru de lumină, ochiul trebuie să producă anumiți pigmenți pentru ca retina să funcționeze corect. Deficitul de vitamina A oprește producerea acestor pigmenți, ducând la orbire nocturnă.
Totodată, această vitamină este esențială pentru a hrăni toate celelalte părți ale ochiului, precum corneea. În cazul în care o persoană suferă de deficiență de vitamina A, ochiul nu se lubrifiază corect și apar tot felul de probleme.
Deficiența de vitamina A poate fi gravă. Aceasta reprezintă principala cauză a orbirii prevenibile la copiii din întreaga lume. Se estimează că între 250.000 și 500.000 de copii orbesc în fiecare an din cauza deficienței acestei vitamine. Jumătate dintre aceștia mor în decurs de un an de la pierderea vederii.
Pe de altă parte, când vorbim despre femeile însărcinate, deficiența vitaminei A poate duce la orbire nocturnă și contribuie la mortalitatea maternă, modificând sistemul imunitar.
Cine are risc crescut de deficiență de vitamina A
Deficiența de vitamina A este foarte întâlnită în Africa și Asia de sud-est, din cauza alimentației sărace. Se estimează că aproximativ 250 de milioane de copii suferă de această problemă.
Totodată, bebelușii și femeile însărcinate din țările cu venituri mici sunt expuși acestui risc.
Pe de altă parte, oricine poate suferi de o deficiență de vitamina A, în special dacă suferă de probleme gastrointestinale sau alte boli care interferează cu absorbția acesteia precum:
- Boala celiacă
- Ciroză hepatică
- Probleme ale căilor biliare
- Insuficiență pancreatică
- Bypass gastric
- Giardioză
Simptome
Principalul simptom al lipsei de vitamina A este pierderea parțială a vederii sau orbirea. În general, pierderea vederii debutează cu o problemă de adaptare de la lumină la întuneric. Dar acesta este doar începutul.
Pe măsură ce problema avansează, conjunctiva devine din ce în ce mai uscată, pacientul se confruntă cu o uscăciune severă a ochilor și apar diferite probleme date de aceasta. Cu timpul apar ulcerele corneene și, dacă nu este tratată, orbirea.
Petele Bitot sunt o altă problemă cu care pacienții cu deficiență de vitamina A se confruntă. Este vorba despre niște pete de culoare cenușie, cu aspect de spumă, pe conjunctivă.
Și keratomalacia poate apărea, fiind reprezentată de ”moartea” treptata a corneei provocată de o uscare extremă a conjunctivei și a corneei.
Diagnosticare
Pe baza simptomelor, medicul vă va recomanda un set de analize medicale care vor stabili cantitatea de vitamina A din sângele dumneavoastră.
Tratament
Tratamentul este la fel de simplu precum diagnosticarea. În formele ușoare, consumul alimentelor bogate în această vitamină ar trebui să fie de ajuns. În cazul în care deficiența este mai gravă, medicul poate prescrie, pe lângă alimente și suplimente alimentare pe baza de vitamina A sau chiar injecții.
De reținut
Dacă suspectați că ați putea suferi de o deficiență de vitamina A, vorbiți cu medicul dumneavoastră despre lucrul acesta. În cazul în care diagnosticul se confirmă, nu amânați tratamentul. Pentru că problema are un prognostic bun, care poate fi rezolvat cu ușurință. Doar cu puțin efort și bunăvoință din partea dumneavoastră.
Surse:
https://www.aao.org/eye-health/diseases/vitamin-deficiency
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-is-vitamin-a-deficiency#091e9c5e8216685e-1-2