blefaroplastie
  • 0

O blefaroplastie este o intervenție chirurgicală prin care este îndepărtat tot excesul de piele al pleoapei inferioare sau superioare. Blefaroplastia mai este cunoscută sub numele de lifting al pleoapei. 

Blefaroplastia este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale estetice, având un efect formidabil de întinerire. Din păcate, nu toți medicii țin cont de câteva lucruri extrem de importante înainte de a programa pacientul la o astfel de intervenție. Ne referim aici la evaluarea preoperatorie care, pe lângă consultația la medicul estetician, ar trebui să se bazeze în primul rând pe un istoric medical detaliat și un examen oftalmologic amănunțit. De asemenea, este extrem de importantă și o examinare cutanată. 

De ce ar trebui să ținem cont de toate aceste lucruri? Pentru a evita complicațiile ulterioare. De exemplu, un sindrom al ochiului uscat ar trebui să fie tratat înaintea intervenției, pentru a nu se agrava în urma acesteia. 

Este important de știut că blefaroplastia poate avea mai multe abordări chirurgicale. Ne referim aici la îndepărtarea standard a surplusului de piele, îndepărtarea grăsimii, până la repoziționarea pleoapei inferioare. 

De subliniat și faptul că blefaroplastia este efectuată, în cele mai multe cazuri, în scop estetic. Există totuși și cazuri în care blefaroplastia poate fi de ajutor pentru o vedere mai bună și anume în cazul persoanelor în vârstă unde pielea își pierde elasticitatea, iar pleoapa superioară ajunge să acopere parțial ochiul. 

Cei mai buni candidați

Candidații ideali pentru blefaroplastie sunt persoanele sănătoase, deranjate de aspectul surplusului de piele din zona pleoapelor, cu o idee realistă despre rezultatul dorit. 

Majoritatea pacienților se prezintă la medicul estetician după vârsta de 35 de ani, însă intervenția chirurgicală poate fi efectuată și mai devreme.

Intervenția chirurgicală

Blefaroplastia poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală. Acest lucru este hotărât în cadrul unui control pre-anestezic de către medic împreună cu pacientul.

De foarte multe ori, atunci când este vorba despre o blefaroplastie simplă în care este îndepărtat doar surplusul de piele sau o cantitate mică de grăsime de sub ochi, medicul recomandă anestezia locală, datorită riscurilor mai mici. În cazul în care intervenția este mai complicată sau este combinată cu o altă intervenție estetică, cel mai probabil medicul va recomanda anestezia generală.

Este foarte important să îi comunicați medicului anestezist orice tratament sau medicament urmați sau ați luat recent. Mai mult decât atât, medicul trebuie să știe dacă în ultimele zile ați folosit aspirina sau orice alt medicament cu efect anticoagulant.

Înaintea intervenției, medicul estetician vă vă ”desena” astfel încât, în timpul intervenției, să își dea seama exact de poziția pleoapei și de ceea ce are de făcut. Marcajele se vor face atunci când pacientul este așezat în poziție verticală, cu privire neutră și sprâncenele poziționate corespunzător. De asemenea, medicul va marca și localizarea grăsimii.

O blefaroplastie durează, cu aproximație, între una și două ore.  În cazul în care medicul operează și pleoapa inferioară și pleoapa superioară, intervenția chirurgicală poate dura chiar mai mult de două ore.

Pentru a îndepărta pielea în exces, chirurgul efectuează incizia, în cele mai multe cazuri, pe linia naturală a pleoapei. Prin această tăietura, chirurgul va separa pielea de țesutul de dedesubt și va putea îndepărta astfel excesul de grăsime și piele. 

Ulterior, chirurgul va închide incizia prin cusături foarte fine, pentru a evita formarea cicatricilor.

Îngrijirea postoperatorie

Cel mai probabil medicul vă va informa că, în momentul în care ajungeți acasă, veți avea nevoie de pungi cu gheață pe care le veți folosi pentru aproximativ trei zile, pentru a evita edemul.

La aproximativ 3-7 zile veți fi programat pentru scoaterea firelor.

Îngrijirea postoperatorie trebuie urmată îndeaproape după indicațiile medicului, pentru a evita complicațiile. La fel și tratamentul recomandat de acesta.

Complicații

Din fericire, în urma blefaroplastiei, dacă îngrijirea este făcută corect, rareori apar complicații. Însă, chiar dacă nu poate fi numită o complicație în adevăratul sens al cuvântului, una dintre cele mai întâlnite este dezamăgirea postoperatorie a pacientului. Acesta vine cu anumite așteptări care pot fi diferite de rezultatul pe care îl va avea în urma intervenției și care poate fi maximul posibil.

Alte complicații constau în:

  • hemoragie
  • sindromul ochiului uscat 
  • infecție 
  • plierea anormală a pleoapei 
  • colorarea anormală a pleoapei 
  • imposibilitatea de a închide ochiul corect

Surse:

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-eyelid-surgery

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840922/

https://www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/eyelid-surgery/

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate