- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
- Utilizați ochelari de protecție corespunzători
- Purtați pălărie
- Nu priviți niciodată către soare
- Clipiți cât mai des
- Grijă mare la lentilele de contact
- Protejați-vă ochii sub apă
- Atenție la factorii care duc la uscăciunea ochilor
- Cremă solară trebuie să ajungă doar pe piele
- Aveți grijă și la alimentație chiar dacă e vacanță
Cu toții așteptăm vacanța! Uneori, adulții mai mult decât copiii! Sunt acele momente în care nu ne mai pasă de nimic, vrem doar să ne relaxăm, să uităm de toate problemele. Ei bine, nu este un lucru rău să uităm de tot și să ne luăm un timp doar pentru noi. Însă chiar dacă în vacanță ne permitem anumite răsfățuri, anumite mâncăruri sau obiceiuri despre care poate știm că nu sunt chiar atât de sănătoase, haideți să nu ne permitem să uităm de sănătate. Și când vorbim de sănătate, vorbim inclusiv de sănătatea ochilor. Pentru că mai ales în vacanță, aceștia sunt predispuși la diferite boli care pot avea urmări grave.
Acesta este motivul pentru care am conceput un mic ghid, foarte ușor de urmat, prin care să vă ajutăm să vă păstrați sănătatea oculară și să vă bucurați și de mult așteptata vacanță.
Având în vedere că în timpul vacanțelor petrecem mult timp afară, suntem expuși la radiații ultraviolete, lumină puternică, dar și la praf și mizerie. Acești factori pot duce la diferite boli precum pinguecula, care reprezintă o degradare a fibrelor de colagen de la nivelul ochilor și care apare în urma expunerii prelungite la soare sau la praf, arsuri corneene sau ale conjunctivei, cataractă, pterigion, arsuri ale retinei sau chiar riscul de cancer la nivel ocular.
Utilizați ochelari de protecție corespunzători
Ochelarii de protecție sunt indispensabili atât pe timpul verii cât și pe timpul iernii. Aceștia trebuie să ofere o protecție mare împotriva razelor ultraviolete și să se potrivească nevoilor și activităților dumneavoastră de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care vă recomandăm să nu cumpărați ochelari de soare decât din magazinele specializate. Nu plecați în vacanță fără o astfel de pereche de ochelari de soare!
Purtați pălărie
Să nu credeți că doar copiii trebuie să poarte pălărie atunci când sunt expuși un timp îndelungat la soare. Aceasta este extrem de importantă și pentru adulți deoarece, alături de ochelarii de soare, vă poate oferi o protecție dublă împotriva radiațiilor. În acest fel puteți fi siguri că razele ultraviolete nu vă vor afecta ochii.
Nu priviți niciodată către soare
Nici măcar atunci când stați întinși la soare sau când purtați ochelari cu protecție. Acest lucru are efecte dăunătoare puternice asupra ochilor dumneavoastră indiferent că este dimineață, prânz sau seara.
Clipiți cât mai des
Pe măsură ce temperaturile cresc, ochii se confruntă cu o uscăciune din ce în ce mai mare. Atunci când clipiți des, puteți combate sindromul ochilor uscați. În cazul în care problema persistă, nu ezitați să folosiți lacrimi artificiale care vă vor scăpa de disconfort.
Grijă mare la lentilele de contact
Este adevărat că uneori, în vacanță, regulile de igienă nu pot fi respectate sută la sută. Acesta este motivul pentru care riscul de infectare este mult mai mare. Așadar, mare atenție la modul în care manevrați lentilele de contact. Și evitați să le purtați atunci când intrați în apa mării sau în piscină.
Protejați-vă ochii sub apă
Acest sfat este valabil în special pentru persoanele cărora le plac scufundările, dar și pentru copii. Apa mării sau a piscinelor poate conține fungi sau bacterii sau pur și simplu diferite substanțe precum clor care pot afecta ochii. Pentru a evita iritațiile, roșeața sau uscăciunea, nu ezitați să purtați ochelari speciali pentru apă.
Atenție la factorii care duc la uscăciunea ochilor
Vântul, praful, aerul condiționat, sunt doar câțiva dintre factorii care duc la sindromul ochilor uscați. Persoanele afectate se confruntă cu o stare de disconfort sau iritație a ochilor. În cazul în care clipitul nu este îndeajuns, lacrimile artificiale pot face minuni pentru a vă putea ajuta să vă bucurați de vacanță.
Cremă solară trebuie să ajungă doar pe piele
Este un sfat puțin banal, însă nu și pentru medicii care se confruntă cu pacienți ce vin cu diferite probleme ale ochilor din cauza cremei solare care ajunge accidental în ochi. Este important să protejați foarte bine pielea din jurul ochilor de razele ultraviolete, pentru că aceasta este subțire și extrem de sensibilă. Cu toate acestea, fiți foarte atenți atunci când o aplicați. Spălați bine mâinile imediat după aplicare pentru ca nu cumva să vă atingeți ochii uitând că încă aveți cremă pe mâini. Și dacă aceasta ajunge accidental în ochi, clătiți cu multă apă rece până când senzația de disconfort dispare.
Aveți grijă și la alimentație chiar dacă e vacanță
Chiar dacă este vacanță și vă dați voie să mâncați diferite feluri de mâncare de care nu vă bucurați în tot timpul anului, nu uitați de fructe și legume! Măcar la una dintre mese! Acestea sunt extrem de importante pentru sănătatea oculară!