- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Cuprins
Deshidratarea nu este un lucru de neglijat mai ales în anotimpul călduros. “Pentru o viață sănătoasă consumați zilnic minimum doi litri de lichide”. Este un slogan pe care îl auzim zilnic, atât de la televizor, radio, cât și de la medici.
După cum puteți observa, sloganul nu se referă doar la rinichi sănătoși, la o vezică urinară sănătoasă, ci la o viață sănătoasă. Pentru că, da, un consum adecvat de apă are un efect benefic asupra întregului organism. De la creier, piele, toate organele interne și chiar și pentru ochi. Într-adevăr este posibil să sune puțin ciudat. Este greu să faci legătura între consumul de lichide și sănătatea oculară. Acesta este și scopul acestui articol, de a demonstra cât de importante sunt lichidele pentru ochi.
Ce este deshidratarea
Deshidratarea apare în momentul în care organismul pierde mai multe lichide decât primește. Atunci când apare deshidratarea, apare și un dezechilibru al mineralelor din organism, care afectează întreaga funcționare a acestuia.
Acest proces apare în special pe timpul verii, când transpirația este excesivă, iar fluidele pierdute nu sunt înlocuite. Însă poate apărea cu ușurință în orice anotimp și în orice condiții, în momentul în care o persoană nu consumă lichide.
Simptomele deshidratării
Setea nu este întotdeauna un indicator pentru deshidratare. Sunt o mulțime de persoane care nu simt nevoia să consume lichide, însă sunt deja deshidratate. Simptomele care pot apărea în momentul deshidratării diferă de la persoană la persoană însă includ uscăciunea gurii, ochii adânciții în orbite, apatie sau iritabilitate, oboseală, urină de culoare închisă, amețeală, urinări mai puțin frecvente, confuzie dar și lipsa lacrimilor la plâns.
Cum sunt afectați ochii de deshidratare
Pielea din jurul ochilor este extrem de subțire și foarte sensibilă. Pe de altă parte, suprafața ochilor este lubrifiată la fiecare clipire, proces care are loc de aproximativ 20.000 de ori pe zi. Acesta este modul în care ochiul se curăță și este ținut departe de alergii și infecții. Lacrimile cu care este ochiul este lubrifiat sunt produse de glandele lacrimale, care sunt așezate în spatele osului orbital. În momentul în care apare deshidratarea, cantitatea de lacrimi este redusă considerabil iar pleoapa se freacă de cornee, provocând disconfort, iritații și roșeață oculară.
Deshidratarea duce și la sindromul ochilor uscați. Persoanele care nu consumă o cantitate adecvată de lichide se confruntă adesea cu această problemă. Și apelează de cele mai multe ori la picăturile lubrifiante care au efectul scontat, însă nu tratează cauza. De multe ori, ar fi de ajuns ca aceste persoane să consume mai multă apă și ar înlătura cu ușurință problema.
Deshidratarea poate duce la pierderea bruscă a vederii?
În momentul în care apare pierderea vederii, gradul de deshidratare este unul grav. La acest moment, tensiunea arterială poate scădea până în punctul în care pacientul se confruntă cu amețeală, senzație de lipotimie, sau simte că i se înnegrește în fața ochilor.
Deshidratarea afectează presiunea intraoculară?
Da, poate duce la un dezechilibru în ceea ce privește presiunea intraoculară. Mai exact, lipsa hidratării poate crește presiunea lichidului din ochi, proces care crește riscul de apariție a glaucomului. În cazul în care sunteți predispus la glaucom, este extrem de important să vă asigurați că beți suficientă apă pe parcursul zilei.
Deshidratarea afectează corneea?
Ochiul este format din două lentile de focalizare, numite cornee și cristalin. Este vital ca acestea să aibă un nivel de hidratare corect pentru a evita încețoșarea vederii.
Pe de altă parte, deshidratarea nu poate provoca un edem cornean, însă reprezintă un factor care contribuie la acest lucru.
Poate duce la oboseală a ochilor?
Oboseala ochilor este o problemă pentru care din ce în ce mai mulți pacienți ajung în cabinetul medicului oftalmolog. Iar deshidratarea poate cauza o astfel de problemă. Durerile de cap, durerile oculare, problemele de vedere precum vederea dublă, vederea încețoșată sau sensibilitate la lumină sunt doar câteva dintre simptomele care apar în cazul oboselii oculare.
Umflarea ochilor sau îngroparea acestora un orbite
Pielea din jurul ochilor este foarte subțire și sensibilă. Aceasta se poate inflama în cazul în care o persoană nu bea destulă apă. Deși la început este vorba doar despre o problemă de ordin estetic, inflamația îndelungată poate produce daune.
Pe de altă parte, pot apărea cercuri negre în jurul ochilor. Pielea bine hidratată maschează structurile de dedesubt. În momentul în care o persoană este deshidratată, se poate confrunta cu aspectul de ”ochi îngropați în orbite”.