corp strain in ochi senzatia
  • 0

Senzația de corp străin în ochi este una dintre cauzele frecvente pentru care pacienții ajung în cabinetul medicului oftalmolog. Este acea senzație că un obiect străin te deranjează ori de câte ori clipești și pe care încerci continuu să o îndepărtezi, însă fără succes.

Uneori, senzația de corp străin în ochi poate fi însoțită și de alte simptome precum lăcrimarea excesivă, roșeață oculară, usturime, însă alteori pacientul nu prezintă alte semne în afară de această senzație neplăcută.

Cauze pentru senzația de corp străin

De cele mai multe ori, senzația de corp străin în ochi este prezentă chiar din cauză faptului că un corp străin zgârie corneea. 

Corneea reprezintă membrana transparentă a ochiului, care acoperă irisul, orificiul pupilar și camera anterioară a globului ocular. Aceasta conține un număr mare de fibre nervoase care sunt acoperite, la rândul lor, de un strat extrem de subțire, care are rolul de a le căptuși. În cazul în care acel strat este zgâriat, apare senzația aceasta de corp străin în ochi, fie că obiectul mai este sau nu acolo.

Din păcate, uneori, senzația de corp străin poate avea și cauze mai grave care pot pune vederea în pericol.

Abraziunea corneană

Abraziunea corneei este o zgârietură superficială pe suprafața acesteia. Orice corp străin care pătrunde în ochi poate zgâria corneea, indiferent că vorbim despre un fir de praf, nisip, o așchie de lemn, o mică particulă de metal sau chiar marginea unei bucăți de hârtie. 

Pe lângă senzația de corp străin în ochi, pacientul se mai poate confrunta cu roșeață oculară, senzație de arsură, durere, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină (fotofobie).

Trichiazis

Trichiazisul este o afecțiune reprezentată de creșterea anormală a genelor. Mai exact, genele nu cresc îndreptate spre exteriorul ochiului, ci spre interiorul acestuia. Lucrurile se agravează însă în momentul în care trichiazisul nu este tratat. Acesta poate duce la daune ireversibile asupra corneei și a vederii.

Primul simptom al trichiazisului este senzația de corp străin în ochi. Ochiul devine iritat, roșu, apare durerea, sensibilitatea la lumină și lăcrimarea excesivă. Odată ce ochiul se irită, poate apărea și vederea încețoșată. Cu toate acestea, sunt unele persoane care nu prezintă niciun simptom.

Pe de altă parte, în cazul în care problema nu este tratată, iritația se agravează iar corneea este afectată. Aici, putem vorbi deja despre infecții sau cicatrici care pot duce la daune ireversibile ale vederii.

Conjunctivita

Conjunctivita este reprezentată de inflamația sau infecția conjunctivei (membrana transparentă care învelește partea albă a ochiului și pleoapele pe interior). Din cauza aceasta, vasele foarte mici de la suprafața ochiului se inflamează și devin vizibile, astfel încât ochiul capătă un aspect roșu sau rozaliu. Alături de acest aspect, pacientul se poate confrunta cu mâncărime, senzația de arsură, secreții galbene sau cruste la nivelul pleoapelor după trezire și senzația de corp străin în ochi. 

Eroziunea corneană

Eroziunea corneană apare când stratul de celule de pe suprafața corneei, numit epiteliu, se desprinde de stratul de dedesubt. 

Totul se întâmplă din cauza unui proces de dezepitelizare a corneei, care are loc pe timpul nopții, cel mai probabil din cauza unor mișcări rapide ale ochiului în timpul somnului sau a unui ochi foarte uscat. 

Simptomele în cazul eroziunii corneene pot diferi ca severitate și pot consta în durere ușoară sau ascuțită, severă, în special dimineața, la trezire, fotofobie (sensibilitate crescută la lumină, senzația de corp străin în ochi, vedere încețoșată, lăcrimare excesivă, iritație oculară și roșeață.

Sindromul ochilor uscați

Sindromul ochilor uscați constă în uscăciunea excesivă a ochilor, afecțiune care poate avea o multitudine de cauze. 

Printre simptomele acestei probleme enumerăm, pe lângă senzația de uscăciune a ochilor, senzația de arsură, senzație de mâncărime, sensibilitate crescută la lumina (fotofobie), roșeață, iritație, senzația de corp străin în ochi, disconfort la purtarea lentilelor de contact, lăcrimare excesivă, dificultate în a conduce noaptea, vedere încețoșată și senzația de ochi obosiți.

Blefarita

Blefarita reprezintă inflamația marginilor libere ale pleoapelor. Afecțiunea provoacă iritația, înroșirea și edemul acestora, dar și formarea unor cruste la nivelul genelor. 

Printre simptomele blefaritei, amintim pleoape roșii, umflate, iritate, ochi roșii, senzația de arsură la nivelul marginilor pleoapelor sau a ochilor, ochi lipiți la trezire, cruste la nivelul genelor, mâncărime la nivelul pleoapelor, gene ce par uleioase, clipire frecventă, sensibilitate la lumină (fotofobie), vedere încețoșată, care se ameliorează după clipire, lăcrimare excesivă, și bineînțeles, senzația de corp străin în ochi.

Alte cauze care pot duce la senzația de corp străin în ochi sunt: 

  • Purtarea îndelungată sau inadecvată a lentilelor de contact
  • Ectropionul
  • Entropionul
  • Ca efect advers la anumite medicamente
  • Pterigionul

Tratament

După cum puteți vedea, senzația de corp străin în ochi poate avea multe cauze, unele mai grave, altele mai ușoare. Așa că tratamentul diferă în funcție de afecțiune și severitate. 

Cu toate acestea, în cazul în care vă confruntați cu o senzație de corp străin în ochi care pare să nu mai dispară, este important să mergeți la medicul oftalmolog care să vă pună un diagnostic corect și să vă recomande un tratament prin care vederea să nu vă fie pusă în pericol. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate