conjunctivita
  • 0

Conjunctivita este poate cea mai frecventă problemă oculară pentru care pacienții ajung în cabinetul medicului oftalmolog. Și asta pentru că nu ține cont de vârstă și are multiple cauze, atât bacteriene, cât și virale. Mai mult decât atât, poate apărea în urma unor reacții alergice, cât și la bebelușii care au canalul lacrimal înfundat. De reținut este că apare extrem de frecvent în rândul copiilor care frecventează colectivitatea, fiind, de cele mai multe ori, o boală contagioasă.

Afecțiunea este reprezentată de inflamația sau infecția conjunctivei (membrana transparentă care învelește partea albă a ochiului și pleoapele pe interior). Din cauza aceasta, vasele foarte mici de la suprafața ochiului se inflamează și devin vizibile, astfel încât ochiul capătă un aspect roșu sau rozaliu.

Din fericire, boala nu afectează vederea, reprezentând de cele mai multe ori doar un disconfort care dispare în doar câteva zile cu ajutorului unui tratament corect. 

Cauze

  • Virușii
  • Bacteriile
  • Anumite produse care pot irita ochiul, precum clorul din piscine, fumul de țigară, praful sau produsele cosmetice
  • Reacții alergice la diverși produși alergeni, precum polen, praf, fum de țigară, sau chiar lentile de contact. 
  • Fungi sau paraziți

Tipuri

Conjunctivita virală

Conjunctivita virală este, de cele mai multe ori, cauzată de adenovirusuri. Însă poate fi cauzată și de virusul herpes simplex, virusul varicelo-zosterian și de alți viruși, inclusiv virusul care cauzează boala coronavirusului (COVID 19).  Aceasta este cea mai contagioasă formă, fiind transmisă cu ușurință în colectivitate, mai ales în sezonul cald. Se poate transmite atât pe cale aeriană (tuse, strănut), prin contactul cu mâna contaminată, sau prin apa piscinelor. Apare, de obicei, la un ochi, și se extinde și la celălalt în doar câteva zile. 

Conjunctivita bacteriană

Cele mai multe cazuri sunt cauzate de stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), pneumococul (Streptococcus pneumoniae) sau Haemophilus influenzae. Aceasta poate apărea la unul sau la ambii ochi și se transmite prin contact direct mână-ochi sau prin diverse obiecte contaminate. 

Conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică afectează ambii ochi și este cauzată de diverși alergeni, precum polen, praf, fum de țigară, etc. Ținând cont de faptul că foarte multe persoane sunt alergice la polen, afecțiunea apare cu precădere odată cu venirea căldurii, fiind numită chiar conjunctivita de primăvară. 

Conjunctivita produsă de substanțe iritante

Conjunctivita produsă de substanțe iritante, apare, în special, din cauza unor produse chimice, precum clorul din piscine sau produsele de curățare. În acesta caz, este recomandat să clătiți ochiul minute bune, pentru a elimina o mare parte din produs și să vă îndreptați către un cabinet oftalmologic pentru a primi un tratament adecvat, în cazul în care simptomele persistă.

Conjunctivita neonatală

Cunoscută ca oftalmia neonatală, conjunctivita neonatală, apare la nou născuți, în primele 30 de zile din viața acestora. De obicei, aceasta are o formă severă și este cauzată de expunerea la diverși viruși sau bacterii în timpul sau imediat după naștere. Este extrem de important ca bebelușii să fie tratați corect, pentru a nu se ajunge la o deteriorare ireversibilă a vederii sau chiar la orbire. 

Conjunctivita papilară gigantă

Conjunctivita papilară gigantă apare când mucoasa interioară a pleoapei se inflamează și dezvoltă mici umflături. Umflăturile, numite papile, apar pe fondul unei iritații cauzate, de obicei, de purtarea îndelungată a lentilelor de contact.

Simptome

  • Roșeața ochiului și a pleoapelor interioare
  • Lăcrimare excesivă
  • Edeme palpebrale sau conjunctivale (umflarea pleoapelor)
  • Secreții mucoase, purulente, cu aspect gălbui sau verde
  • Cruste la nivelul genelor, la trezire
  • Pleoape lipite după somn
  • Prurit la nivel ocular
  • Senzația de arsură
  • Vedere încețoșată
  • Hemoragie subconjunctivală
  • Fotofobie
  • Noduli limfatici inflamați
  • Senzația de corp străin în ochi
  • Mici umflături la nivelul pleoapelor inferioare

Tratament pentru conjunctivită

Tratamentul afecțiunii diferă în funcție de cauza acesteia. Iată cele mai comune cauze ale acesteia și tratamentul în funcție de cauză:

Viruși

Așa cum, în cazul virozelor, boala trebuie să își urmeze cursul și se tratează strict simptomatologia, același lucru este valabil și în cazul conjunctivitei virale. În majoritatea cazurilor aceasta dispare de la sine în aproximativ 4-7 zile, fără a fi nevoie de un tratament

Bacterii

În cazul în care afecțiunea a apărut din cauza unor bacterii, un tratament pe bază de antibiotic este necesar. Medicul va stabili dacă acesta va fi sub formă de picături, unguent sau medicamente orale. Este important ca tratamentul stabilit de medic să fie urmat îndeaproape, chiar dacă simptomele dispar. 

Agenți iritanți

Cel mai bun tratament pentru acest tip de conjunctivită este clătirea ochiului cu apă rece timp de cel puțin cinci minute. Aspectul ochiului ar trebui să se îmbunătățească în aproximativ patru ore. În cazul în care un produs chimic puternic a ajuns în ochiul dumneavoastră, este extrem de important să clătiți  bine ochiul după care să mergeți la cel mai apropiat cabinet medical. 

Alergeni

Conjunctivita alergică se va ameliora imediat ce pacientul începe un tratament care să trateze alergia, cu medicamente sau picături antihistaminice.  Însă este foarte important ca acesta să evite, atât cât este posibil, agentul alergen. 

Prevenție

Cea mai bună prevenție pentru această afecțiune este igiena. Așadar spălați-vă pe mâini cât mai des, evitați atingerea ochilor, nu împărțiți prosopul cu nimeni altcineva, nu folosiți produse cosmetice expirate și nu le împrumutați niciodată altor persoane, schimbați fețele de pernă cât mai des posibil. 

Și nu uitați că este vorba despre o boală care nu este mai contagioasă decât o răceală banală. Așadar, nu trebuie să vă fie teamă să vă trimiteți copiii în colectivitate sau să exagerați încercând să vă protejați. Trebuie doar să respectați o igienă corectă!

Surse:

mayoclinic.org

webmd.com

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate