lacrimare excesiva
  • 4

Lăcrimarea excesivă este un simptom extrem de frecvent, care, de cele mai multe ori, este trecut cu vederea de majoritatea pacienților. Și pe bună dreptate, deoarece, în majoritatea cazurilor, este lipsit de riscuri și nu scoate în evidență o problemă gravă. 

Cu toate acestea, sunt câteva probleme care pot cauza o lăcrimare excesivă. Acestea pot fi alergii, canale lacrimale înfundate și chiar gene false. 

Obiect străin în ochi

Indiferent că vorbim de o geană, de praf, un șpan sau orice altă mizerie, ochii produc lacrimi pentru a spăla ochiul. Iar în unele cazuri, chiar reușește. Mai ales dacă obiectul respectiv nu este bine fixat în cornee. 

Însă aceeași reacție apare și în cazul fumului de țigară sau al cepei, atunci când este tăiată. Ochii pot lăcrima destul de mult și în aceste cazuri. Însă excesul de lacrimi va dispărea imediat ce problema este îndepărtată. 

Alergiile pot provoca lăcrimare excesivă

Milioane de oameni care suferă de alergii știu cât este de neplăcut atunci când iau contact cu un agent alergen și încep să lăcrimeze excesiv. Însă, din păcate, cei mai mulți dintre aceștia nu își tratează problemele. 

Printre alergenii care pot irita ochii amintim polenul, praful, mucegaiul, acarienii, produsele de machiaj, fumul de țigară, puful, părul de animale, dar și vaporii chimici. 

Sindromul ochilor uscați

Chiar dacă sună puțin ciudat, unul dintre simptomele ochilor uscați poate fi, uneori, chiar lăcrimarea excesivă. Într-adevăr, episoadele alternează cu perioade în care ochii sunt extrem de uscați. 

Pe lângă lăcrimare, simptomele includ senzație de înțepături sau de arsură la nivel ocular, senzația de corp străin în ochi, secreție vâscoasă la trezire, oboseala oculară, senzația de pleoape grele și sensibilitate la lumină (fotofobie).

Conjunctivita

Denumită chiar ”boala ochilor roșii”, conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei. Aceasta poate fi virală, bacteriană, alergică, fungică sau iritativă. Este o afecțiune extrem de frecventă, în special în rândul copiilor și foarte contagioasă. 

În afară de lăcrimarea excesivă, alte simptome prezente în cazul conjunctivitei sunt mâncărimea oculară,  secrețiile oculare (albe, galbene sau verzui), sensibilitatea la lumină (fotofobie), cruste pe pleoape și senzația de arsură.

Obstrucția canalului lacrimo-nazal

Este o problemă care apare cu precădere în cazul bebelușilor. Părinții observă încă de la naștere, sau la puțin timp după, faptul că cei mici lăcrimează excesiv, iar uneori acestora le apare o secreție galbenă-maronie, mai mult sau mai puțin abundentă.

Secreția nu este constantă și apare în anumite perioade ale zilei, în special dimineața, când bebelușul se poate trezi cu ochiul lipit și cu cruste la nivelul pleoapelor. 

De asemenea, secreția poate dispărea pentru câteva zile, după care să reapară. Majoritatea părinților spun că, în zilele în care secreția nu este prezentă, bebelușii prezintă o lăcrimare excesivă. 

Probleme ale pleoapelor

Indiferent că vorbim despre blefarită, șalazion, ulcior sau orice altă problemă care poată apărea la nivelul pleoapelor, unul dintre simptome este lăcrimarea excesivă. Bineînțeles, funcție de cauză, lăcrimarea va fi însoțită de alte simptome, care trebuie evaluate în cabinetul medicului oftalmolog, pentru a fi tratate corect. 

Traume oculare sau zgârieturi ale corneei

Din păcate, acestea sunt foarte frecvente, mai ales în rândul copiilor. Pe lângă senzația de praf în ochi, roșeață, durere și sensibilitate la lumină, ochiul va lăcrima puternic. În cazul în care simptomele nu dispar sau nu par să se amelioreze, consultați urgent un medic. 

Același lucru este valabil și în cazul în care diferite substanțe chimice ajung accidental în interiorul ochiului. 

Diferite afecțiuni și medicamente

Poliartrita reumatoidă, sinuzita, afecțiunile endocrine, dar și sindromul Sjogrem pot fi cauza unei lăcrimări excesive. La fel și unele medicamente care pot prezenta ca efect advers, aceeași problemă. 

Lăcrimarea excesivă merită investigată și tratată

Dacă observați că, în ultima vreme, vă confruntați cu o lăcrimare excesivă care pare că nu mai trece, vă așteptăm în cabinetele noastre. Este posibil ca problema dumneavoastră să nu fie una banală și să aveți nevoie de un tratament corect. 

4 Comments

  1. Maria
    21 aprilie 2023 la 20:35

    As dori să-mi spuneți de ce îmi curg ochii foarte tare și am și niște umflături la ochi. Nici un medic oftalmolog nu mi-a spus care e cauza.Va mulțumesc!

    • I Care
      24 aprilie 2023 la 13:11

      Bună ziua,
      Ochii dumneavoastră au nevoie de o investigare atentă din partea unui medic cu experiență folosind aparatură oftalmologică de ultimă generație. Le găsiți în clinica noastră. Tot ce vă putem spune este că vă așteptăm la o consultație (vă rugăm să specificați că ne-ați scris și pe site). Ne-am fi bucurat să vă putem ajuta așa de la distanță, însă cred că sunteți conștientă că fără investigații atente nu avem cum să ne pronunțăm fiindcă v-am duce în eroare.

      Multă sănătate!

  2. Petrut Emilia
    23 aprilie 2023 la 14:48

    Mi s-a facut interventie cu laser pentru cataracta secundara , vederea e clara daca nu misc ochiul dar la fiecare miscare apare o pata mare ce imi incetoseaza privirea.Mi s-a spus ca ar fi ceea ce a desprins cu laserul si ca se va resorbi dar de 4 luni e tot asa.Va rog sa imi spuneti daca se mai poate interveni cu laserul in acest caz.Multumesc!

    • I Care
      26 aprilie 2023 la 9:58

      Bună ziua,

      Se mai poate interveni cu laserul doar la recomandarea medicului. Prin urmare trebuie să mergeți la o consultație unde medicul să investigheze atent această posibilitate și doar apoi să se poată pronunța.

      Dacă noi vă putem fi de folos, ne găsiți în București (0722110933) și Alexandria (0723347276).

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate