- Îngrijirea ochilor
-
de I Care
Ochii, vara, pot suferi din cauza razelor UV. Nivelul de radiații a crescut din nou în acest an, atât în România cât și în țările europene cunoscute ca destinații turistice frecventate în sezonul estival. Indicecele UV ajunge, vara, la valori periculoase care pot afecta grav ochii pe termen mediu și lung.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste un sfert dintre cazurile de cataractă sunt provocate de expunerea la razele ultra-violete. Aceeași organizație ne informează că 10% dintre toate tipurile de cancer de piele apar la nivelul pleoapei. O pereche de ochelari de soare purtați după recomandarea medicului v-ar putea proteja ochii vara și v-ar scăpa de aceste probleme grave cauzate de razele periculoase ale soarelui.
Afecțiuni oculare care apar mai frecvent vara
Pe lângă pericolele razelor UV, riscul afecțiunilor oftalmologice crește vara. Factori precum căldura, poluarea, praful sau transpirația favorizează dezvoltarea unor afecțiuni oculare periculoase.
Urciorul
Orjeletul, așa cum este el numit în medicină, apare la marginea pleaopelor și ca principală cauză un sistem imunitar slăbit. Dacă nu te hrănești corespunzător în sezonul cald și mai ales dacă nu bei suficientă apă, riști ca sistemul imunitar al corpului să slăbească. Pe acest fond, apare urciorul care este de fapt o infecție a pleaopei.
Cel care stabilește tratamentul orjeletului este medicul oftalmolog, care ar putea recomanda, după caz picături oftalmologice sau antibiotice orale (în situațiile în care stadiul afecțiunii este unul avansat).
Conjunctivita
În anotimpul călduros crește numărul conjuctivitelor. Atât al celor infecțioase, dobândite de la piscine sau bazine, cât și a celor alergice. Persoanele care în timpul verii merg la piscină fără a folosi ochelari de înot, care nu își spală ochii sau care își ating ochii cu mâinile nespălate, pot ajunge să dezvolte această afecțiune care poate deveni periculoasă.
Blefarita
În anotimpul călduros poate crește numărul inflamațiilor la nivelul pleaopelor. Acestea sunt cauzate de alergii la produsele cosmetice, cum ar fi crema sau rimelul, și de infecții cu bacterii. Blefarita se manifestă prin prezența unor coji la nivelul genelor, înroșirea pielii și umflarea pleoapelor.
În cazul în care este vorba de o infecție bacteriană, medicul ar putea prescrie un tratament cu antibiotic. Dacă afecțiunea a fost cauzată de un produs cosmetic, pacientul ar putea urma un tratament antialergic recomandat de medicul oftalmolog.
Grija față de ochi ar trebui să crească în perioada verii. Cele mai bune metode pentru a vă feri de razele UV sunt ochelarii de soare cu protecție potrivită, pălăria ori șapca și igiena la nivelul ochilor.