- Glaucom
-
by I Care
Între procedura cicloablație fotocoagulare laser și operația clasică de glaucom sunt diferențe semnificative pe care vi le vom prezenta în acest articol.
La nivel mondial, glaucomul este considerat cea de-a doua cauză de orbire, după cataractă. Astfel încât, persoanele diagnosticate cu această afecțiune nu au prea mult timp de gândire, tratamentul într-un stadiu incipient fiind extrem de important.
Însă dilema abia aici intervine. Care este cel mai bun tratament care te-ar putea ajuta și care sunt criteriile după care te ghidezi în alegerea lui? Presiunea intraoculară mare poate fi controlată prin picături sau prin tratament medicamentos în unele cazuri. Însă, în funcție de tipul afecțiunii, ar putea fi necesar un tratament invaziv, cum ar fi cicloablația fotocoagulare laser sau o intervenție chirurgicală clasică, numită trabeculectomie.
Trabeculectomia – operația clasică de glaucom
Trabeculectomia este intervenția chirurgicală prin care presiunea intraoculară este scăzută în cazul pacienților cu glaucom. Operația constă într-o mică “gaură” sau “ușiță” în peretele ochiului numit scleră și excizarea de dedesubt a unei mici bucățele din trabecul și iris. Acest lucru permite scurgerea lichidului numit umoare apoasă. Cusătura se face în așa fel încât umoarea apoasă să nu se scurgă prea repede.
Prin scurgerea lichidului, se urmărește scăderea presiunii asupra nervului optic și prevenirea sau încetinirea deteriorării suplimentare a vederii din cauza glaucomului. Din păcate, această intervenție nu poate repara ceea ce boala a distrus deja, dar poate conserva funcția vizuală și poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
Imediat după intervenție, ochiul este roșu și umflat. De asemenea, pleoapa poate avea un aspect căzut pentru o perioadă. Toate aceste simptome vor dispărea pe parcursul a câtorva săptămâni sau chiar luni. Ușița de drenaj nu este vizibilă cu ochiul liber, însă sângerarea se poate distinge atunci când pacientul ridică pleoapa superioară.
Înaintea intervenției de trabeculectomie pacienții trebuie să continue tratamentul urmat până în momentul intervenției. De asemenea, trebuie continuată medicația pentru subțierea sângelui, cum ar fi aspirina sau warfarina, dacă acestea au fost prescrise. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră oftalmolog vă poate solicita să opriți tratamentul cu anticoagulante cu câteva zile înaintea intervenției.
Operația în sine poate dura între 45 și 60 de minute. Pacientul, împreună cu medicul anestezist vor hotărî împreună dacă intervenția se va face sub anestezie locală sau generală. Chiar dacă se optează pentru anestezie locală, pacientul poate opta pentru o ușoară sedare în timpul intervenției. Ochiul va fi anesteziat întâi cu picături, după care se va administra o injecție cu anestezic în jurul ochiului. Această injecție nu doare, însă poate provoca o senzație de disconfort ușor sau o senzație de presiune pe măsură ce anestezicul este eliberat. Injecția anesteziază ochiul prevenind nu doar durerea din timpul intervenției, ci și mișcarea excesivă a ochiului în timpul intervenției.
Externarea se face, în general, în aceeași zi sau cel mai târziu în ziua următoare. Controlul de a doua zi este extrem de important. La această vizită, va fi îndepărtat și bandajul care a acoperit ochiul imediat după intervenție.
Cicloablația fotocoagulare laser – “operația” modernă de glaucom
În ultimii ani, metodele moderne, cu laser, sunt cele mai recomandate. Cel mai recent tip de tratament laser este cel mai de succes dezvoltat până acum: cicloablația fotocoagulare laser. Dacă toate metodele folosite până acum provocau arsuri corpului ciliar, specialiștii au dezvoltat această nouă procedură, mai puțin invazivă. Prin furnizarea unor serii de impulsuri de energie scurte, repetitive, cu timp de repaus între ele, acesta scade presiunea intraoculară și poate avea efecte la fel de bune ca trabeculectomia.
Această tehnică minimizează deteriorarea colaterală a țesutului și evită perturbarea țesutului corpului ciliar, deoarece, după fiecare impuls, există un timp de repaus care permite țesutului să se răcorească.
Cicloablația poate fi efectuată fie în cabinetului medicului oftalmolog, fie în sala de operație. Deși poate exista un anumit grad de disconfort în timpul intervenției, procedura nu este una dureroasă.
Poziția necesară acestei proceduri este culcat pe spate. Din fericire, spre deosebire de celelalte intervenții care tratează glaucomul, aceasta poate fi efectuată și la pacienții cu probleme ale coloanei vertebrale sau dificultăți de respirație. Este, de asemenea, intervenția ideală pentru cei cu probleme de sănătate semnificative, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă.
Nefiind nevoie de incizii sau tăieturi oculare, nu este nevoie nici de montarea unui câmp steril în jurul ochilor, fiind o opțiune bună și pentru claustrofobi.
Procedura durează doar câteva minute. Imediat după tratamentul fotocoagulare laser, ochiul poate fi puțin dureros, însă acest lucru se diminuează semnificativ cu ajutorul picăturilor antiinflamatorii. În general, a doua zi după procedură disconfortul sau durerea dispar. Astfel, singurul efect rămâne ochiul puțin roșu la suprafață. Însă și această problemă va dispărea în maximum două săptămâni.
Controalele se vor efectua periodic, chiar din prima săptămână. Este posibil ca la primul control presiunea intraoculară să nu fie scăzută, însă acest lucru se va remedia în primele trei luni după intervenție. Sunt cazuri însă în care va fi necesară o a doua “intervenție” pentru stabilizarea presiunii intraoculare.
Diferențele între operația clasică de glaucom și cea modernă sunt semnificative și, dincolo de lipsa durerii și a inciziei, cea din urmă metodă se bucură de o rată de succes mai mare, deci este mult mai eficient.
Procedura pentru tratamentul modern implică o tehnologie de ultimă generație care, în țara noastră, se găsește în doar câteva centre. Suntem printre puținii din România care dețin această tehnologie și o folosesc cu succes în tratarea cu laser a glaucomului. Vă puteți programa online sau telefonic aici.