trata acasa
  • 0

Ce faceți atunci când vă treziți dimineața cu un ochi umflat, roșu sau cu o hemoragie subconjunctivală? Sau mai rău, atunci când suferiți un accident la nivel ocular? Mergeți urgent la medic, bineințeles. Și acesta este un lucru foarte bun! Pentru că, de un tratament corect și rapid, depinde vederea dumneavoastră. Există însă și probleme care pot fi tratate acasă, fără pericolul de a vă expune vreunui risc.

Ochiul vânăt

O vânătaie în jurul ochiului este absolut normală după un traumatism în zona feței sau a capului. Și poate fi tratată cu succes acasă, în cazul în care nu apar și alte simptome mai grave. Umflătura și edemul apar atunci când un vas mic de sânge din zona feței sau a capului se sparge, și tot sângele și restul fluidelor ajung în jurul ochiului.

Majoritatea vânătăilor sunt ușoare și trec de la sine în aproximativ 4-5 zile. Pe măsură ce vânătaia se vindecă, edemul se micșorează, iar culoarea pielii trece de la negru albăstrui, la maroniu, grena, ajungând la galben.

În cazul în care observați că vânătaia nu se ameliorează sau apar alte simptome cum ar fi vedere încețoșată sau dublă, hemoragie subconjunctivală sau inabilitatea de a mișca ochiul, consultați urgent un medic oftalmolog.

Pentru a ajuta și a accelera vindecarea, în prima zi aplicați gheață, timp de 15-20 de minute, la fiecare oră. Dacă nu aveți pungi de gheață, aplicați o pungă de legume congelate sau un cub de gheață împachetat într-o bucată de material. Acesta va proteja pielea. Nu aplicați niciodată carne crudă pe ochi, în ciuda faptului că s-a făcut atâta reclamă pe tema aceasta. Pe lângă faptul că nu există nicio bază științifică care să dovedească eficiența acesteia, bacteriile din carnea crudă duc la un risc foarte mare de infecții. 

Conjunctivita

Conjunctivita este cauzată, de cele mai multe ori, de un virus. În acest caz, antibioticele nu sunt eficiente. Conjunctivitele virale dispar de la sine după câteva zile. Pentru a ameliora simptomele, puteți totuși să aplicați comprese reci la nivel ocular. 

Pe de altă parte, în cazul în care conjunctivita este cauzată de o bacterie, trebuie să urmați un tratament bine stabilit de medicul oftalmolog. Acesta constă, de obicei, în picături cu antibiotic. 

Indiferent de tipul ei, este foarte important să aveți grijă să nu împrăștiați boala și celor din jurul dumneavoastră, deoarece este extrem de contagioasă. Pentru a preveni răspândirea, există câteva sfaturi pe care vi le putem da: 

  • nu împărțiți șervețelele, batistele sau prosoapele cu altcineva;
  • nu împărțiți cosmeticele cu persoanele din jur;
  • schimbați frecvent fețele de pernă și spălați-le la temperatură mare;
  • spălați-vă des pe mâini;
  • nu vă atingeți niciodată ochii cu mâinile murdare.

Alergiile oculare și sezoniere

La fel ca în cazul rinitei alergice, în care mucoasa nazală trece printr-o inflamație acută sau cronică, pot apărea și alergiile oculare. Acestea mai sunt numite conjunctivite alergice și sunt caracterizate prin edem și mâncărime la nivel ocular și lăcrimare excesivă. În general, apar ca răspuns imun advers la expunerea ochilor la o substanță iritantă. Printre acestea, putem enumera fumul, praful, polenul, mucegaiul sau părul animalelor. 

În cazul alergiilor oculare, cel mai bun tratament este limitarea expunerii la substanța respectivă. Din păcate însă, nu întotdeauna putem elimina total sursa alergiei. Pentru astfel de cazuri, există câteva metode pentru a diminua simptomele. 

În cazul în care sunteți alergic la polen, țineți geamurile la casă închise pentru a nu vă intra în casă și purtați întotdeauna ochelari de soare când sunteți în exterior. 

În cazul în care praful este problema, folosiți lacrimi artificiale care spală temporar alergenii din ochi. De asemenea, picăturile antialergice vă pot fi de folos. Și nu în ultimul rând, căutați să folosiți lenjerii de pat antialergice. 

Ulciorul

În afară de aspectul neplăcut și durerea specifică, ulcioarele sunt, de cele mai multe ori, inofensive și dispar în mai puțin de o săptămână. Acestea pot fi ameliorate cu ajutorul unor comprese calde, aplicate la nivel ocular timp de aproximativ 20-30 de minute, de câteva ori pe zi. Căldura poate ajuta la deblocarea porilor din zona genelor.

De asemenea, este recomandat ca produsele cosmetice și lentilele de contact să nu fie purtate atâta timp cât există un ulcior. Și cel mai important, este interzisă total stoarcerea ulciorului deoarece crește semnificativ riscul de infectare și se poate împrăștia și în zonele din jurul ochiului.

Ochii obosiți

Sindromul ochilor obosiți este una dintre cele mai frecvente afecțiuni pentru care oamenii se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog. Și asta din cauza timpului mare petrecut în fața computerului, al telefonului sau chiar la volan.

De cele mai multe ori, simptomele ochilor obosiți pot fi ameliorate acasă, fără a fi nevoie de intervenția unui medic. Iată câteva sfaturi:

  • odihniți-vă ochii;
  • folosiți lacrimi artificiale;
  • purtați ochelari de vedere;
  • purtați ochelari de soare.

V-am prezentat, așadar, câteva dintre afecțiunile sau probleme oculare care pot fi tratate acasă. Atenție, însă! Simptomele mai grave, cum ar fi vederea încețoșată, vederea dublă, durerea oculară sau accidentele oculare trebuie imediat evaluate de un medic oftalmolog! Nu ezitați să ne contactați dacă manifestați aceste simptome.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate