arcul cornean arcus senilis
  • 0

Arcul cornean sau arcus senilis este reprezentat de un inel alb, gri deschis sau albastru, care apare în jurul corneei. Inelul este format din substanțe grase (lipide), în special din colesterol. Acesta poate face ca irisul să aibă două culori diferite, dar, de fapt, este vorba doar despre o decolorare a corneei. 

Arcul corenean apare, de obicei, la persoanele în vârstă. De asemenea, persoanele de culoare sunt mult mai afectate de această condiție medicală. 

În ciuda faptului că aspectul poate alarma uneori, arcul senil nu reprezintă un pericol și nici un semn că vederea s-a deteriorat sau are de suferit în vreun fel. Atunci când apare la persoanele în vârstă, este considerat normal și este inofensiv. 

Arcul cornean înainte de 40 de ani

În unele cazuri, arcul senil poate apărea și la persoanele mai tinere, putând fi prezent chiar de la naștere. În cazul în care apare sub vârsta de 40 de ani, se numește arc juvenil. 

Uneori, chiar și bebelușii se pot naște cu un cerc albăstrui în jurul irisului. Motivul este faptul că sclera lor, care este extrem de subțire, permite ca structurile interioare să fie vizibile. Odată cu trecerea timpului, în timp ce sclera se maturizează, colorația dispare. Acesta nu este considerat însă arcus juvenilis și nu reprezintă un pericol. 

Cauze

Arcul cornean nu demonstrează neapărat că pacientul are un nivel de colesterol ridicat. Aceasta este o condiție medicală care apare frecvent în rândul persoanelor în vârstă. Și asta deoarece vasele sanguine oculare se lărgesc odată cu înaintarea în vârstă și permit colesterolului și altor grăsimi să migreze și să se depoziteze în interiorul ochiului.

Mai exact, peste 60% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani se confruntă cu această problemă. După 80 de ani, 100% dintre persoane vor dezvolta arcus senilis. La persoanele de până în 40 de ani, arcul apare, de obicei, din cauza nivelului crescut de colesterol. 

Și moștenirea genetică este un factor de risc important. În cazul în care un membru al familiei dumneavoastră s-a confruntat cu această problemă, există toate șansele să o moșteniți.  

Simptome

Singurul simptom este un cerc alb, gri sau albastru, în jurul irisului. 

Semicercurile apar, la început, deasupra și sub iris, urmând ca odată cu trecerea timpului să evolueze, ajungând să se unească, luând forma unui cerc. Arcus senilis nu afectează vederea. 

Diagnosticare

Pentru a diagnostica arcul senil, medicul vă va efectua un examen ocular, cu ajutorul lămpii cu fantă sau a biomicroscopului. 

Pentru o diagnosticare mai exactă, medicul vă va administra picături pentru dilatarea pupilei. Aceste picături îi permit să inspecteze vasele de sânge din partea din spate a ochiului.

Totodată, medicul va încerca să descopere depozite de colesterol sau alte grăsimi în interiorul ochiului sau semne de ateroscleroză, care se refera la acumularea de grăsimi, colesterol și alte substanțe în interiorul și pe pereții arteriali.

Tratament

Nu există tratament pentru vindecarea arcului senil. Odată ce apare, acesta nu se ameliorează și nu mai dispare. Dimpotrivă, evoluează odată cu trecerea timpului. 

Cu toate acestea, în cazul în care boala apare până în 40 de ani, este importantă să faceți un set de analize și un control medical. Dacă se descoperă un nivel ridicat de colesterol în sânge, medicul dumneavoastră curant vă va recomanda un tratament pentru micșorarea nivelului de grăsimi. 

Totodată, este posibil să vi se recomande o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume și cât mai săracă în grăsimi. Nu neglijați recomandările medicului dumnevoastră deoarece acestea sunt esențiale pentru sănătatea dumneavoastră. Cu atât mai mult cu cât nu aveți o vârstă înaintată, chiar dacă arcul cornean nu afectează vederea, este important să tratați cauza afecțiunii, mai exact nivelul ridicat de colesterol din sânge.

Surse:

American Academy of Ophthalmology

Medical News Today

Healthline

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate