- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Nu doar problemele oftalmologice afectează vederea. La ce vă gândiți prima dată în momentul în care observați că au apărut schimbări în vederea dumneavoastră? Probabil că aveți nevoie de ochelari, sau de o nouă prescripție de ochelari. Și este adevărat, aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale scăderii acuității vizuale.
Din păcate, însă, schimbările vederii nu sunt cauzate doar de problemele oculare. Pot fi cauzate și de alte afecțiuni medicale care, netratate, vă pot pune viața, dar și vederea, în pericol. Iată câteva dintre cele mai frecvente boli asociate afecțiunilor oculare:
Diabetul afectează vederea
Persoanele care suferă de diabet au un risc mare de a dezvolta, de-a lungul anilor, o boala gravă a ochilor, numită retinopatie diabetică.
Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat, prin care vasele sanguine din retină sunt afectate mai mult sau mai puțin. Retina reprezintă membrana care acoperă fața internă a ochiului, conținând celulele ce permit captarea semnalului luminos.
Simptomele includ vedere încețoșată, dificultate în a distinge culorile, senzația de corpuri plutitoare în ochi și, nu în ultimul rând, orbire.
Pe lângă retinopatia diabetică, persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la a dezvolta glaucom și cataractă.
Rujeola sau pojarul afectează vederea
În ciuda faptului că majoritatea oamenilor și copiilor sunt vaccinați împotriva rujeolei, există încă o mulțime de cazuri. De fapt, România este afectată și în aceste timpuri de rujeolă.
Din păcate, pe lângă toate celelalte efecte devastatoare pe care le poate avea asupra organismului, rujeola poate afecta și partea din spate a ochilor, în special retina.
Acest virus poate provoca inflamarea oricărei segment din partea posterioară a ochiului, inclusiv retina, vasele sanguine și nervul optic. Mai mult decât atât, în cazuri grave, pacienții își pot pierde vederea din cauza edemului sau a cicatricilor retinei.
Boala Lyme afectează vederea
Este o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane în țara noastră. Boala Lyme este o afecțiune bacteriană, care se transmite prin mușcătura căpușelor infectate.
Din păcate, este o boala care se poate manifesta după câteva luni sau chiar ani de la mușcătura de căpușă. Din acest motiv este destul de greu de diagnosticat. Multe persoane uită chiar de incident, iar asta face și mai dificilă diagnosticarea și tratamentul.
Este de reținut faptul că boala Lyme poate afecta ochii, atât de tare încât se poate ajunge chiar la pierderea vederii. În afară de conjunctivită sau boala ochilor roșii, inflamația poate afecta învelișul mijlociu al globului ocular, numit tract uveal. Pacientul este diagnosticat, în cele din urmă, cu uveită, o afecțiune care are nevoie de tratament urgent.
Hipertensiunea arterială afectează vederea
În ciuda faptului că sună puțin ciudat, unele boli oculare sunt strâns legate de tensiunea arterială. Și asta deoarece o tensiune arterială mare poate deteriora vasele sanguine extrem de delicate și sensibile din jurul ochilor.
În cazul în care deteriorările sunt produse la nivelul retinei, pacientul poate suferi de hemoragii oculare, vedere încețoșată sau chiar pierderea vederii.
De asemenea, hipertensiunea arterială poate cauza acumularea de lichid sub retină, boala fiind numită corioretinită seroasă.
Simptomele pot include scăderea vederii centrale la un singur ochi, creșterea hipermetropiei la un ochi, metamorfopsie (perceperea distorsionată a imaginii), scotom pozitiv central (o pată întunecată sau neagră în câmpul vizual). Din păcate, corioretinita seroasă poate produce cicatrici care pot afecta ireversibil vederea.
Nu în ultimul rând, hipertensiunea arterială poate afecta nervul optic (neuropatie optică sau nevrită optică), caracterizată prin durere, pierderea vederii la un ochi sau a câmpului vizual, dificultate în distingerea culorilor sau lumini intermitente.
Bolile autoimune afectează vederea
Simptomele oculare sunt printre primele simptome care apar la persoanele care dezvoltă boli autoimune. Începând de la roșeață oculară, prurit sau sindromul ochilor uscați, în cazuri incipiente, până la fotofobie, scăderea acuității vizuale, durere oculară sau chiar pierderea vederii în cazuri grave, scrie brobergeyecare.com.
Zona Zoster afectează vederea
În cazul a 10-20% din pacienți, zona Zoster apare în interiorul și în zona ochilor. Boala este denumită herpes Zoster oftalmic și poate cauza cicatrici, pierderea vederii sau probleme oculare pe termen lung. Simptomele constau în inflamație oculară, durere și edem al pleoapelor.
Anemia falciformă afectează vederea
Anemia falciformă atacă, de asemenea, vasele din jurul ochilor, motiv pentru care trebuie intervenit urgent, astfel încât să nu se ajungă la o pierdere ireversibilă a vederii.
Bolile de ficat afectează vederea
De la tenta gălbuie a ochilor, prurit sau mâncărime, până la punctele de grăsime de pe pleoape, toate pot fi simptome ale unor probleme ale ficatului, în funcție de gravitatea acestora. Netratate, acestea pot conduce la deteriorarea corneei, dar și a lentilei naturale a ochiului (cristalin).
Rozaceea afectează vederea
Este o afecțiune cronică, ce se manifestă prin apariția unor leziuni eritematoase roșiatice. Acestea, sunt însoțite, de cele mai multe ori de o erupție acneiformă şi telagieactazii (dilatații vasculare mov-roșiatice).
În cazul în care rozaceea se manifestă în jurul ochilor, poate provoca prurit, uscăciune a ochilor, iritație și arsură la nivel ocular.
Malnutriția afectează vederea
Nu în ultimul rând, malnutriția este o problemă care afectează toate organele, inclusiv ochii. Lipsa unor vitamine importante pentru ochi, cum ar fi vitamina A, vitamina C, E sau luteina poate avea efecte devastatoare ale sănătății oculare.