cancer de ochi
  • 0

Cancerul de ochi este o afecțiune rar întâlnită. Cu toate acestea poate apărea și poate afecta atât părțile exterioare ale ochiului, precum pleoapa, care este făcută din mușchi, piele și nervi, dar și interiorul globului ocular. Atunci când este afectat ochiul propriu-zis, boala se numește cancer intraocular.

Din nefericire, ca și în cazul altor tipuri de cancer, cancerul ocular se poate răspândi cu ușurință și la organe.

Cel mai frecvent tip de cancer intraocular, la adulți, este melanomul. Acesta este urmat de carcinomul cu celule scuamoase sau limfomul Non-Hodgkin.

Pe de altă parte, în cazul copiilor, cel mai frecvent cancer intraocular este retinoblastomul, care pornește de la retină, urmat de Meduloepiteliom.

Cancerul care pornește din interiorul ochiului se numește cancer primar intraocular, iar cancerul care pornește din altă parte, dar se întinde către ochi, se numește cancer intraocular secundar. 

Cancerul intraocular secundar nu este considerat un ”cancer ocular” în adevăratul sens al cuvântului, însă, din nefericire, apare mult mai frecvent decât cancerul ocular primar. 

Cele mai comune tipuri de cancer care se extind spre ochi sunt cancerul de sân și cancerul pulmonar. 

De unde pornește cancerul de ochi

Ochiul este format din trei părți:

  • Globul ocular, care este plin cu un gel vâscos, numit corp vitros. Acesta este format din trei straturi principale: sclera, uveea și retina
  • Orbita oculară, care este reprezentată de straturile ce înconjoară globul ocular
  • Structurile anexe, precum pleoapele și glandele lacrimale

Fiecare dintre aceste structuri poate fi un punct de plecare pentru cancerul de ochi.

Simptome

Cancerul de ochi nu prezintă simptome severe, cel puțin în stadiile incipiente, motiv pentru care este descoperit, de regulă, când avansează destul de mult și este deja mai greu de tratat. Majoritatea pacienților află că au o astfel de problemă în urma unui control ocular de rutină. 

Cu toate acestea, există câteva simptome care ar trebui să vă trimită la medic: 

  • Vedere încețoșată
  • O pată neagră pe ochi, care se mărește odată cu trecerea timpului
  • Pierderea parțială sau totală a vederii
  • Flash-uri de lumină sau umbre în câmpul vizual
  • Proeminența ochiului în afara orbitei (ochi bulbucat)
  • Durere la nivelul ochiului sau în jurul acestuia (este un simptom rar, dar poate apărea în anumite cazuri)

De subliniat este faptul că aceste simptome apar și în cazul multor alte afecțiuni oculare, așa că nu trebuie să vă alarmați. Este esențială însă o vizită în cabinetul medicului oftalmolog, în care puteți afla ce anume a provocat simptomele și care este tratamentul corect, astfel încât vederea să nu aibă de suferit. 

Melanomul intraocular

Este cel mai întâlnit tip de cancer intraocular, însă, cu toate acestea, este un cancer rar.

Melanomul pornește din celulele producătoare de pigmenți numiți melanocite. Acest tip de cancer este întâlnit mult mai frecvent pe piele, decât intraocular. 

Atunci când se dezvoltă intraocular, melanomul apare, de obicei, în uvee (melanom uveal) și mai rar la nivelul conjunctivei (melanom conjunctival).

Diagnosticare

Un diagnostic corect al melanomului ocular se poate obține în urma mai multor teste și proceduri medicale. 

În primul rând, medicul oftalmolog vă va efectua un examen ocular complet, în care va urmări structurile ochiului și eventualele anomalii. 

Ecografia oculară este un alt test pe care medicul oftalmolog vi-l poate recomanda în cazul în care suspectează că ați putea avea o problemă oculară gravă. Cu ajutorul ecografiei, medicul va putea afla mai multe despre poziția tumorii și dimensiunea acesteia. 

Angiografia cu fluoresceina este cea mai modernă investigație pentru polul posterior al globului ocular, ce îl ajută pe medic să examineze îndeaproape și să descopere orice anomalie a structurii oculare. 

În unele cazuri, un ac foarte subțire este folosit pentru a preleva o mică probă de țesut pentru biopsie. 

Tratament

Tratamentul cancerului de ochi diferă foarte mult în funcție de localizarea și mărimea tumorii. Totodată, depinde de tipul de cancer de care pacientul suferă. 

Indiferent de tipul de tratament, primul scop este păstrarea și conservarea vederii ochiului afectat. 

Așadar, medicul dumneavoastră curant vă va prezenta alternativele de tratament. Este important ca, înainte de tratament, să vă fie explicate foarte bine atât beneficiile, cât și riscurile, astfel încât să puteți lua, împreună cu medicul, cea mai bună decizie în privința acestuia. 

Prognostic

La fel ca tratamentul, prognosticul în ceea ce privește cancerul ocular și intraocular depinde de mărimea tumorii în momentul diagnosticării și de cât de mult sunt afectate părțile adiacente. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât poate fi tratat mai ușor. Tocmai de aceea este atât de important să apelați la un medic în momentul în care observați cea mai mică schimbare în ceea ce privește vederea dumneavoastră!

Surse: 

medlineplus.gov

cancer.org 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate